Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy magnes neodymowy dobrze trzyma sitko? Czy jego moc jest wystarczająca? 

Jego moc zależy od jego rozmiarów.

• 1 miesiąc temu...

Moja lepsza połowa gotuje czasem dla emerytów w ośrodku polskim a najczęściej zamawiana potrawa sa mielone. Zawsze używała gotowego mięsa mielone go bo maszynka która jest w kuchni nie mieliła. Zawoziłem ja dzisiaj i poszedłem zobaczyć co to za sprzęt i wróciłem z wielkim uśmiechem na twarzy do domu. Nie miałem komórki, żeby zrobić zdjęcie i zrobię to później ale jest to duża maszynka marki Hobart, dwa biegi, mieszadło do ciasta. No i najważniejsze - mogę ja używać do woli.

Niestety zostało tylko jedno sitko a do tego w tak kiepskim stanie, że nie dziwię się, że nikt jej nie używał. Dlatego piszę w tym temacie bo postanowiłem je naostrzyć w sposób tu zaprezentowany. Zrobiłem parę zdjęć i spróbuję je teraz wstawić.

Za bazę służył mi kawałek granitu który or zawsze czekał w ogrodzie na swoja chwilę.post-53300-0-24295800-1389803466_thumb.jpg

Papiery ścierne o trzech gradacjach.

post-53300-0-37619900-1389803607_thumb.jpg

Nóż i sitko sprzed ostrzenia.

post-53300-0-00625900-1389803723_thumb.jpg

Tak wygladaja po ostrzeniu na papierze 1200.

post-53300-0-49724700-1389803858_thumb.jpg

A tak po 2000. W obydwu zdjęciach w sitku odbija się profil okienny więc można zobaczyć jak zmienia się obraz.

post-53300-0-81690000-1389804184_thumb.jpg

5 kilo łopatki kupione, test wieczorem. Dam znać czy widać różnicę.

A przy okazji jak ktoś wie kto cynuje elementy maszynek na ślasku górnym badź dolnym to proszę o info na PW.

Edytowane przez rigmec

Napisz do Mi

A przy okazji jak ktoś wie kto cynuje elementy maszynek na ślasku górnym badź dolnym to proszę o info na PW.

Zapytaj  Miro on cynował maszynki 

Edytowane przez Zico

Paweł 603957797

• 10 miesięcy temu...

przeczytałem temat i wiem już (a przynajmniej tak mi się wydaje :D) jak naostrzyć sitka a co z nożykiem, czy mógł by ktoś opisać tę czynność a moż jeszcze zdjęcie jakieś wstawić  

....nożyk ostrzy się tylko na jednej krawędzi - tej nieprzylegającej do siatki  - może być osełką , kamieniem , bądź szlifierką

- ale po skończonym ostrzeniu należy zebrać"drut"

t.z.n. położyć go tak jak sitko na papierze 1200 - 2000 położonym na płaskim i chwilkę poszlifować okrężnymi ruchami...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski