Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

biascun, ależ Henio zapewne czytał uważnie - odpowiedział dość wyczerpująco w pierwszym zdaniu...

a to że potem odniósł się do polędwicy nie ma znaczenia bo polędwiczka też będzie inna....

ale ja szczerze mówiąc nie widziałem kilogramowej polędwiczki :rolleyes: - chyba że z mnóstwem innego mięska i tłuszczu

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/803-udzia%C5%82-procentowy-w-p%C3%B3%C5%82tuszy/page/2/#findComment-192676
Udostępnij na innych stronach

zapewne czytał uważnie

Czytał , czytał i wie , że wagę świnki potrafiono odczytać po wadze półtuszy , a nawet ćwiartki . Regionalny "ubijacz" potrafił nawet po śledzionie powiedzieć jaka będzie pogoda na najbliższe pół roku , a wyglądało to mniej-więcej tak:

Na św. Heronima , gdy jest śnieg , albo go nima :wink:

 

A pytanie było do Starszych Braci w dymie.

Dziękuję , bo jesteś pierwszy co to mnie tak nazwał od X czasu (z zasady mówią do mnie :Ty stary Ch , albo H - bo mam nazwisko na CH , a imię na H ) :grin:

 

Pozdrawiam Chlewiska.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/803-udzia%C5%82-procentowy-w-p%C3%B3%C5%82tuszy/page/2/#findComment-192686
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam,

 

Kwestionowana była użyteczność tabel uzysku w domowej produkcji a dla mnie mogą one być bardzo użyteczne gdyż na ich podstawie można określić ile należy kupić orientacyjnie mięsa np z łopatki aby otrzymać np 5 kilo wieprzowiny kl I.

 

Stoję właśnie przed takim problemem mam zrobić kiełbasę myśliwską, tuchowską oraz krakowską o łącznej wadze ok 17kg. Z receptur wyszło że na ich zrobienie będę potrzebował 9,5 kg kl I, kl II 3,54kg, III kl 0,69 kg, tłuszczu 1,69, oraz wołowiny 1,5kg. Pojawia się pytanie ile mam kupić surowca aby to otrzymać, czy bardziej opłaca kupić się łopatkę czy może szynkę bo są lepsze uzyski dla klasy I itd itd?

 

Jak należy czytać tabelę podaną przez Dziadka np jeżeli chodzi o szynkę dla której podane są następujące wartości : sama stanowi 23,64% z wkładu zaś kl I to 9,51% rozumiem że w odniesieniu do całego wkładu. Czy da się przeliczyć tabelę tak aby uzyskać informację ile kl I, II i III jest w samej szynce.

Czy poprawne jest rozumowanie, że jeżeli będziemy mieli 23,64 kg szynki to powinniśmy uzyskać około 9,51 kl I. kl II ok 5,21 kg a kl III 2,3kg itd dla innych podanych w tabeli dla szynki uzysków dla pozostałych klas?

Pozdrawiam

KWOZ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/803-udzia%C5%82-procentowy-w-p%C3%B3%C5%82tuszy/page/2/#findComment-206420
Udostępnij na innych stronach

Pojawia się pytanie ile mam kupić surowca aby to otrzymać, czy bardziej opłaca kupić się łopatkę czy może szynkę bo są lepsze uzyski dla klasy I itd itd?

Jeśli chcesz pozyskać I wp to zdecydowanie kup szynkę , bo z łopatki jako I wp zaklasyfikujesz mięsień trójgłowy, który stanowi ok 25% ogólnej wagi łopatki 4d.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/803-udzia%C5%82-procentowy-w-p%C3%B3%C5%82tuszy/page/2/#findComment-206424
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedz.

 

Przeglądnąłem jeszcze forum pod względem otrzymywanych uzysków podczas klasyfikacji i pomocnym okazały się tutaj dwa posty Dziadka:

 

Post 1

 

Post 2

 

Osiągnięte uzyski dla łopatki oraz szynki wiele się od siebie nie różnią Dziadek otrzymał

z łopatki kl I 64%, kl II (po zsumowani a i b) 26%, kl III 10% z szynki odpowiednio kl I 62,66%, kl II 19,85% oraz III 15,8%.

Reasumując z łopatki otrzymamy więcej klasy II, klasy I przy skrupulatnej klasyfikacji zbliżone wartości, klasa III troszkę więcej z szynki

 

Pozdrawiam

KWOZ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/803-udzia%C5%82-procentowy-w-p%C3%B3%C5%82tuszy/page/2/#findComment-206441
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.