Skocz do zawartości

Kiełbasa Madarka Krasno - dziwna ale zarazem ciekawa.


Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem dziś jedno pętko kiełbasy Madarka Krasno.

 

 

Kiełbasa dość ciekawa podczas konsumpcji.

Kiedy skosztujemy, na początku czuć jedynie smak słoniny, czegoś tłustego.

Po chwili dochodzi smak wypełniacza, czyli drobnego mięsa, ale pomimo to dalej smak jest nijaki, tłusty i nie słony !

Na koniec niespodzianka. Pojawia się lekko ostry smak, lekka słoność i dopiero wtedy można poczuć całość smaku.

 

Nie chodzi mi to o reklamę produktu, ale o to czy ktoś ma przepis na taką kiełbasę ?

 

Ps. Osłonka kiełbasy to kolagen, więc przed kosztowaniem proponuję ściągnąć.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8094-kie%C5%82basa-madarka-krasno-dziwna-ale-zarazem-ciekawa/
Udostępnij na innych stronach

To tłusta kiełbasa dojrzewająca Mireczku z dodatkiem sporej ilości papryki "salami-podobna" produkcja Czeska ;) Podobne znajdziesz na Bałkanach. W smaku zbliżone do paprykowego chorizo - lubie te klimaty ;)

Tu masz link do producenta :

http://www.krasno.cz/en/index.php?sec=produkty&p=produkty&skupina=043

Kiedys szukałem receptury na tego typu kiełbasy ale ciężko z tym :(

Kiedyś kolega z Węgier wrzucał podchodzacy przepis mam zanotowane tłumaczenie z węgierskiego :

 

Węgierska kiełbasa paprykowa csabai

 

Skład na 10 kg:

10 kg wieprzowiny mieszanej ( szynka, łopatka, golonka,pachwina ewentualnie tłusty boczek)- proporcje dobrać samemu, kiełbasa nie może być za chuda.

 

Przyprawy na 10 kg:

20 dkg słodkiej mielonej papryki węgierskiej (ważne)

5 dkg ostrej mielonej papryki węgierskiej

24 dkg soli ( nie wiem czy peklosól, czy normalna tego nie umiał powiedzieć ja przypuszczam ,że normalna)

3 dkg czosnku rozgniecionego

2 dkg kminku całego.

 

Sposób wykonania:

Po uboju świnię rozebrać. Przygotować odpowiednie rodzaje mięs ( najlepsza świnia rasy Mangalica-Berkshire) zmielić na sitku 6 mm, dodać przyprawy i dobrze wyrobić na jednolitą masę ( jeżeli masa będzie za chuda dodać mielony tłusty boczek). Po wyrobieniu masę rozłożyć na stole na grubość 10 cm i zostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu nadziewać ściśle jelita o średnicy 38-40 mm i powiesić w przewiewnym miejscu w temperaturze nie wyższej niż 6 st.C na 48 godzin.Po tym czasie wędzić przez 6 dni w temperaturze 12 st. C drewnem bukowym. Po uwędzeniu przenieść do pomieszczenia z cyrkulacją powietrza i 3 miesiące dojrzewać w temperaturze nie przekraczającej 18 st. C.

 

PS

Jutro lecę do Budapesztu może od miejscowych coś wydebie jak znajdę chwilke ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8094-kie%C5%82basa-madarka-krasno-dziwna-ale-zarazem-ciekawa/#findComment-280968
Udostępnij na innych stronach

Leć i zaciągnij języka co i jak zrobić.

 

W Twoim składzie brakuje mi słoniny.

Słonina jest wyczuwalna od samego początku, aż po sam koniec konsumpcji.

Słonina zmielona na sitku 4 mm góra 6mm, reszta czyli mięso na drobniejszym coś ok. 2-4mm.

Dominująca w smaku na początku jest słonina i czuć jej przekrój, dopiero potem wychodzi reszta.

 

Ciekawi mnie czemu nie czuję całości smaku od samego początku jak to przy kiełbasie bywa, ale smaki kiełbasy wychodzą wraz z czasem konsumpcji ?

 

Przy normalnej ostrej kiełbasie praktycznie od razu czuć ostre, a tu dopiero na samym końcu !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8094-kie%C5%82basa-madarka-krasno-dziwna-ale-zarazem-ciekawa/#findComment-280977
Udostępnij na innych stronach

To tłusta kiełbasa dojrzewająca Mireczku z dodatkiem sporej ilości papryki "salami-podobna" produkcja Czeska ;) Podobne znajdziesz na Bałkanach. W smaku zbliżone do paprykowego chorizo - lubie te klimaty ;)

Taką wędlinkę miałam okazje próbować na zlocie w Bukowinie.. :thumbsup: Przywiózł ją Paolo... ale to nie była jego produkcja .. kiełbasa pochodziła z Włoch.. oj ten smaczek pamiętam do dziś :wink:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8094-kie%C5%82basa-madarka-krasno-dziwna-ale-zarazem-ciekawa/#findComment-280978
Udostępnij na innych stronach

To nie mój skład Mirek tylko kolegi z Węgier ;) receptury jest mało precyzyjna jeśli idzie o skład mięsa ale jak wejdziesz w tą konkretną kiełbasę na linku który wrzuciłem to masz ze zawiera do 50% tłuszczu i potwierdzam ze tego typu kiełbasy muszą być tłuste inaczej sie rozpadają i nie smakują tak jak powinny. To opóźnienie związane z odczuwaniem ostrości jest normą przy dlugodojrzewających ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8094-kie%C5%82basa-madarka-krasno-dziwna-ale-zarazem-ciekawa/#findComment-280981
Udostępnij na innych stronach

Swego czasu byłem na Węgrzech i miałem przyjemność ..... (trochę naciągnięta opinia ichnich kiełbas).

Co kraj to obyczaj, ale takiej ilości tłuszczu to jeszcze nie spożywałem.

 

Ta jest inna. Tłusta, ale z umiarem i zmienia smak.

To mnie zaciekawiło.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8094-kie%C5%82basa-madarka-krasno-dziwna-ale-zarazem-ciekawa/#findComment-280984
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.