miro Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Kupiłem dziś jedno pętko kiełbasy Madarka Krasno. Kiełbasa dość ciekawa podczas konsumpcji. Kiedy skosztujemy, na początku czuć jedynie smak słoniny, czegoś tłustego. Po chwili dochodzi smak wypełniacza, czyli drobnego mięsa, ale pomimo to dalej smak jest nijaki, tłusty i nie słony ! Na koniec niespodzianka. Pojawia się lekko ostry smak, lekka słoność i dopiero wtedy można poczuć całość smaku. Nie chodzi mi to o reklamę produktu, ale o to czy ktoś ma przepis na taką kiełbasę ? Ps. Osłonka kiełbasy to kolagen, więc przed kosztowaniem proponuję ściągnąć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8094-kie%C5%82basa-madarka-krasno-dziwna-ale-zarazem-ciekawa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 To tłusta kiełbasa dojrzewająca Mireczku z dodatkiem sporej ilości papryki "salami-podobna" produkcja Czeska Podobne znajdziesz na Bałkanach. W smaku zbliżone do paprykowego chorizo - lubie te klimaty Tu masz link do producenta : http://www.krasno.cz/en/index.php?sec=produkty&p=produkty&skupina=043 Kiedys szukałem receptury na tego typu kiełbasy ale ciężko z tym Kiedyś kolega z Węgier wrzucał podchodzacy przepis mam zanotowane tłumaczenie z węgierskiego : Węgierska kiełbasa paprykowa csabai Skład na 10 kg: 10 kg wieprzowiny mieszanej ( szynka, łopatka, golonka,pachwina ewentualnie tłusty boczek)- proporcje dobrać samemu, kiełbasa nie może być za chuda. Przyprawy na 10 kg: 20 dkg słodkiej mielonej papryki węgierskiej (ważne) 5 dkg ostrej mielonej papryki węgierskiej 24 dkg soli ( nie wiem czy peklosól, czy normalna tego nie umiał powiedzieć ja przypuszczam ,że normalna) 3 dkg czosnku rozgniecionego 2 dkg kminku całego. Sposób wykonania: Po uboju świnię rozebrać. Przygotować odpowiednie rodzaje mięs ( najlepsza świnia rasy Mangalica-Berkshire) zmielić na sitku 6 mm, dodać przyprawy i dobrze wyrobić na jednolitą masę ( jeżeli masa będzie za chuda dodać mielony tłusty boczek). Po wyrobieniu masę rozłożyć na stole na grubość 10 cm i zostawić do wystudzenia. Po wystudzeniu nadziewać ściśle jelita o średnicy 38-40 mm i powiesić w przewiewnym miejscu w temperaturze nie wyższej niż 6 st.C na 48 godzin.Po tym czasie wędzić przez 6 dni w temperaturze 12 st. C drewnem bukowym. Po uwędzeniu przenieść do pomieszczenia z cyrkulacją powietrza i 3 miesiące dojrzewać w temperaturze nie przekraczającej 18 st. C. PS Jutro lecę do Budapesztu może od miejscowych coś wydebie jak znajdę chwilke Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8094-kie%C5%82basa-madarka-krasno-dziwna-ale-zarazem-ciekawa/#findComment-280968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Leć i zaciągnij języka co i jak zrobić. W Twoim składzie brakuje mi słoniny.Słonina jest wyczuwalna od samego początku, aż po sam koniec konsumpcji.Słonina zmielona na sitku 4 mm góra 6mm, reszta czyli mięso na drobniejszym coś ok. 2-4mm.Dominująca w smaku na początku jest słonina i czuć jej przekrój, dopiero potem wychodzi reszta. Ciekawi mnie czemu nie czuję całości smaku od samego początku jak to przy kiełbasie bywa, ale smaki kiełbasy wychodzą wraz z czasem konsumpcji ? Przy normalnej ostrej kiełbasie praktycznie od razu czuć ostre, a tu dopiero na samym końcu ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8094-kie%C5%82basa-madarka-krasno-dziwna-ale-zarazem-ciekawa/#findComment-280977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 To tłusta kiełbasa dojrzewająca Mireczku z dodatkiem sporej ilości papryki "salami-podobna" produkcja Czeska Podobne znajdziesz na Bałkanach. W smaku zbliżone do paprykowego chorizo - lubie te klimaty Taką wędlinkę miałam okazje próbować na zlocie w Bukowinie.. :thumbsup: Przywiózł ją Paolo... ale to nie była jego produkcja .. kiełbasa pochodziła z Włoch.. oj ten smaczek pamiętam do dziś :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8094-kie%C5%82basa-madarka-krasno-dziwna-ale-zarazem-ciekawa/#findComment-280978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 To nie mój skład Mirek tylko kolegi z Węgier receptury jest mało precyzyjna jeśli idzie o skład mięsa ale jak wejdziesz w tą konkretną kiełbasę na linku który wrzuciłem to masz ze zawiera do 50% tłuszczu i potwierdzam ze tego typu kiełbasy muszą być tłuste inaczej sie rozpadają i nie smakują tak jak powinny. To opóźnienie związane z odczuwaniem ostrości jest normą przy dlugodojrzewających Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8094-kie%C5%82basa-madarka-krasno-dziwna-ale-zarazem-ciekawa/#findComment-280981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Swego czasu byłem na Węgrzech i miałem przyjemność ..... (trochę naciągnięta opinia ichnich kiełbas).Co kraj to obyczaj, ale takiej ilości tłuszczu to jeszcze nie spożywałem. Ta jest inna. Tłusta, ale z umiarem i zmienia smak.To mnie zaciekawiło. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8094-kie%C5%82basa-madarka-krasno-dziwna-ale-zarazem-ciekawa/#findComment-280984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.