madlinka Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Maja 2013 Myślicie, że można coś takiego zrobić w domu? Jakieś pomysły jak?http://ekosfera24.pl/napoj-o-smaku-czarnego-bzu-0-33l-eko.html Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Maja 2013 Ten napój robi się podobnie jak piwo.. :wink: Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Maja 2013 Najlepsza domową bionadę robi się za pomocą grzybka kombuczy. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Maja 2013 O tym grzybku nie słyszałam, ale już poczytałam.Tylko oryginalnie raczej go nie dodają.Wiem, ze robią ten napój jak piwo, tylko nie ma tam alkoholu. Jak go zatem zrobić? Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283764 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Maja 2013 Tylko oryginalnie raczej go nie dodają.Podobnie jak z kefirem, w przetwórstwie przemysłowym stosuje się kultury specialnie dostosowane do produkcji. W Bionadzie np. Gluconobacter oxydans służy oksydazie glukozowej. To właśnie potrafi kombucza. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Maja 2013 Znalazłam taki przepis i chyba go wykorzystam:Domowym i tanim sposobem sami możecie nawarzyć wyjątkowo smaczny napój z kwiatostanów czarnego bzu. Przepis jest prosty i dość elastyczny, w zależności od proporcji uzyskamy bardzie lub mniej esencjonalny napój. W różnych źródłach można spotkać dość znacznie różniące się wersje. 10 dni temu nastawiłem sobie wedle poniższego przepisu w emaliowanym wiaderku z kwiatów zerwanych z krzaka, który pozował do tytułowego zdjęcia oraz okolicznych pobratymców z doliny Świdra – w sumie ok. 40 „tłustych” baldachów w pełnym rozkwicie. Użyłem ok. 8 litrów wody, 650 g cukru, 4 cytryny i 5 łyżek cytrynowego octu winnego. ♦ 30-50 kwiatostanów i 3-5 cytryn pokrojonych wraz ze skórką na plastry zalewamy w kamiennym garnku lub emaliowanym wiadrze 7-10 litrami wrzątku z rozpuszczonym cukrem (700 – 1000 gramów) i pozostawiamy na 48 godz. Można dodać kilka łyżek octu winnego. ♦ Po dwóch dniach przelewamy do szczelnie zakręcanych butelek (z braku szklanych mogą być PET po napojach), stawiamy w ciemnym, niezbyt gorącym miejscu (nie w lodówce!) i dajemy napojowi czas na „popracowanie”, bowiem najlepszy będzie po 2-3 tygodniach, kiedy wytworzą się „bąbelki” CO2, a napój zamusuje niczym szampan. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, więc dojrzały napój dlawiększej trwałości i lepszego orzeźwienia przechowujemy w lodówce.http://www.yerbastory.pl/2012/06/biale-kwiaty-czarnego-bzu-i-przepis-na-smakowity-napoj/ Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Maja 2013 Polecam syrop z kwiatu czarnego bzu, robię go co roku i nalewkę również,zapach jest bezcenny i smak również :thumbsup: :thumbsup: jak będzie trzeba napiszę przepis wieczorem Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
madlinka Opublikowano 7 Maja 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Maja 2013 Prepis oczywiście poproszę, ewentualnie się do niego tego grzybka dorzuci Cytuj Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Maja 2013 Madlinka ten syrop to dodaje się do herbaty lub wody mineralnej posiada zapach typowo kwiatowy po prostu cudo,można połączyć napój gazowany i syrpo i wyjdzie szampan bezalkoholowy :tongue: :tongue: :tongue: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plamka Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Maja 2013 ania27 bardzo proszę o przepis. Co roku widzę jak turyści ogałacają mój olbrzymi krzak czarnego bzu (rośnie tuż przy ogrodzeniu) i zastanawiałam się po co to robią. Cytuj plamka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283789 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Maja 2013 Plamka wieczorem wrzucę przepis na syrop i nalewkę zobaczysz że warto to mieć w swojej spiżarni :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plamka Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Maja 2013 ania27Dzięki serdeczne. Jasne, że zrobię i to z przyjemnością- niech tylko zbieleją grona. Może zdążę przed tymi wandalami. Teraz dopiero wiem dlaczego od kilku lat ci sami ( bo im się dobrze przyglądnęłam ) turyści (wczasowicze) tak mi łamią czarny bez - widocznie mieli przepis. Cytuj plamka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283801 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Maja 2013 plamka, A może kwiatostany Ci biorą na cesarskie naleśniki . http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=4&ved=0CEgQFjAD&url=http%3A%2F%2Fsmakowity.pl%2Fprzepis%2F4264%2Fnalesniki-z-czarnego-bzu%2F&ei=S0mJUcywEcqS4ASHrYCgDw&usg=AFQjCNGw5UeIQYrpFatqnT61jXEcMdRorQ&sig2=pNn1Xq1GUlayl8i6nH-Wnw Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 7 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Maja 2013 A może kwiatostany Ci biorą na cesarskie naleśniki .Tu Grzesio pokazał https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=195287#195287 :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plamka Opublikowano 8 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 8 Maja 2013 "Henio" A może kwiatostany Ci biorą na cesarskie naleśniki . Nie jestem pewna czy można dojrzałe? Bo biorą jak są bielutkie a nie jak mają ciemne kulki?Zresztą i tak łamią połowę krzaka :sad: Cytuj plamka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283860 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 9 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Maja 2013 Przepis na syrpo z kwiatów czarnego bzu. -40 baldachów czarnego bzu -1 kg cukru -sok z jednej cytryny - 1 litr wody Kwiaty zbieramy w suchy słoneczny dzień, nie potrząsamy zbytnio, ponieważ powoduje to pozbycie się pyłku kwiatowego. Obcinamy kwiaty bzu tak, aby było jak najmniej części zielonych ( gałązek). Wodę zagotowujemy z sokiem z cytryny i gorącym płynem zalewamy kwiaty. Przykrywamy i odstawiamy na 2-4 dni, codziennie delikatnie mieszając zawartość naczynia, koniecznie łyżką drewnianą. Następnie dokładnie filtrujemy i przelewamy do butelek, można pasteryzować lub przechowywać w lodówce. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-284066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plamka Opublikowano 23 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Maja 2013 ania27 Dziękuję bardzo za przepis i przepraszam, że tak długo nie zaglądałam ale miałam tyle obowiązków - bardzo przepraszam i jeszcze raz dziękuję. Ju sobie zapisałam w swoim kuchennym zeszyciku. :smile: Cytuj plamka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-285768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Maja 2013 taki soczek z dotatkiem toniku i zmixowanych truskawek wysmienity na upalne dni:-) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-285777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 23 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Maja 2013 Plamka napisz jak już zrobisz w wolnej chwili wrzucę jeszcze przepis na nalewkę z kwiatu czarnego bzu w tym roku nieco opóźnia się zbieranie tego kwiatu, ale myślę, że za 2 tygodnie już będzie :wink: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-285806 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 23 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Maja 2013 w wolnej chwili wrzucę jeszcze przepis na nalewkę z kwiatu czarnego bzu :clap: :clap: :clap: czekam :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-285810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 23 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Maja 2013 kuzyn zrobił kiedyś wino z dojrzałych już owoców czarnego bzu...bo owoce bzu czarnego mają właściwości wymiotne . Natomiast ja robiłem nalewkę staropolską na owocach b. cz. i była bardzo dobra .Niektórzy mieli okazję próby przy okazji różnych zlotów i szkoleń :wink: Piłem już kiedyś nalewką z kwiatów czarnego bzu naszej guru nalewkowej Alltid i była rewelacyjna :thumbsup: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-285813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 23 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Maja 2013 Yerba nalewka jest rewelacyjna, należy dodać do niej jeszcze korzeń arcydzięgla i nie ma właściwości wymiotnych :wink: zapewniam Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-285816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 23 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Maja 2013 Yerba jutro wieczorem napiszę przepis na nalewkę warto ją mieć w swojej spiżarni :wink: :wink: Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-285818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 23 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Maja 2013 Yerba jutro wieczorem napiszę przepis na nalewkę...to ja jak wrócę do domu uruchamiam drukarnię :wink: :grin: Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-285822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plamka Opublikowano 24 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 24 Maja 2013 ania27 Zobaczymy, kto będzie pierwszy do tych kwiatów czarnego bzu, czy Ci co mi go ogałacają co roku czy ja :devil: :grin: Cytuj plamka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-285844 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.