Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Myślicie, że można coś takiego zrobić w domu? Jakieś pomysły jak?

http://ekosfera24.pl/napoj-o-smaku-czarnego-bzu-0-33l-eko.html

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/
Udostępnij na innych stronach

Najlepsza domową bionadę robi się za pomocą grzybka kombuczy.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283737
Udostępnij na innych stronach

O tym grzybku nie słyszałam, ale już poczytałam.

Tylko oryginalnie raczej go nie dodają.

Wiem, ze robią ten napój jak piwo, tylko nie ma tam alkoholu. Jak go zatem zrobić?

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283764
Udostępnij na innych stronach

Tylko oryginalnie raczej go nie dodają.

Podobnie jak z kefirem, w przetwórstwie przemysłowym stosuje się

kultury specialnie dostosowane do produkcji.

 

W Bionadzie np. Gluconobacter oxydans służy oksydazie glukozowej.

 

To właśnie potrafi kombucza.

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283765
Udostępnij na innych stronach

Znalazłam taki przepis i chyba go wykorzystam:

Domowym i tanim sposobem sami możecie nawarzyć wyjątkowo smaczny napój z kwiatostanów czarnego bzu. Przepis jest prosty i dość elastyczny, w zależności od proporcji uzyskamy bardzie lub mniej esencjonalny napój. W różnych źródłach można spotkać dość znacznie różniące się wersje. 10 dni temu nastawiłem sobie wedle poniższego przepisu w emaliowanym wiaderku z kwiatów zerwanych z krzaka, który pozował do tytułowego zdjęcia oraz okolicznych pobratymców z doliny Świdra  – w sumie ok. 40 „tłustych” baldachów w pełnym rozkwicie. Użyłem ok. 8 litrów wody, 650 g cukru, 4 cytryny i 5 łyżek cytrynowego octu winnego.
♦ 30-50 kwiatostanów i 3-5 cytryn pokrojonych wraz ze skórką na plastry zalewamy w kamiennym garnku lub emaliowanym wiadrze 7-10 litrami wrzątku z rozpuszczonym cukrem (700 – 1000 gramów) i pozostawiamy na 48 godz. Można dodać kilka łyżek octu winnego.
♦ Po dwóch dniach przelewamy do szczelnie zakręcanych butelek (z braku szklanych mogą być PET po napojach), stawiamy w ciemnym, niezbyt gorącym miejscu (nie w lodówce!) i dajemy napojowi czas na „popracowanie”, bowiem najlepszy będzie po 2-3 tygodniach, kiedy wytworzą się „bąbelki”  CO2, a napój zamusuje niczym szampan. Najlepiej smakuje mocno schłodzony, więc dojrzały napój dlawiększej trwałości i lepszego orzeźwienia przechowujemy w lodówce.

http://www.yerbastory.pl/2012/06/biale-kwiaty-czarnego-bzu-i-przepis-na-smakowity-napoj/

Lepiej żałować tego co się zrobiło, niż żałować że się czegoś nie zrobiło

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283779
Udostępnij na innych stronach

Polecam syrop z kwiatu czarnego bzu, robię go co roku i nalewkę również,

zapach jest bezcenny i smak również :thumbsup: :thumbsup:

jak będzie trzeba napiszę przepis wieczorem

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283781
Udostępnij na innych stronach

Madlinka ten syrop to dodaje się do herbaty lub wody mineralnej

posiada zapach typowo kwiatowy po prostu cudo,

można połączyć napój gazowany i syrpo i wyjdzie szampan bezalkoholowy :tongue:

:tongue: :tongue:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283784
Udostępnij na innych stronach

Plamka wieczorem wrzucę przepis na syrop i nalewkę

zobaczysz że warto to mieć w swojej spiżarni :thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283791
Udostępnij na innych stronach

ania27

Dzięki serdeczne. Jasne, że zrobię i to z przyjemnością- niech tylko zbieleją grona. Może zdążę przed tymi wandalami. Teraz dopiero wiem dlaczego od kilku lat ci sami ( bo im się dobrze przyglądnęłam ) turyści (wczasowicze) tak mi łamią czarny bez - widocznie mieli przepis.

plamka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283801
Udostępnij na innych stronach

A może kwiatostany Ci biorą na cesarskie naleśniki .

Tu Grzesio pokazał

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=195287#195287

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283818
Udostępnij na innych stronach

"Henio"

A może kwiatostany Ci biorą na cesarskie naleśniki .

 

Nie jestem pewna czy można dojrzałe? Bo biorą jak są bielutkie a nie jak mają ciemne kulki?Zresztą i tak łamią połowę krzaka :sad:

plamka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-283860
Udostępnij na innych stronach

Przepis na syrpo z kwiatów czarnego bzu.

-40 baldachów czarnego bzu

-1 kg cukru

-sok z jednej cytryny

- 1 litr wody

Kwiaty zbieramy w suchy słoneczny dzień, nie potrząsamy zbytnio, ponieważ powoduje to pozbycie się pyłku kwiatowego.

Obcinamy kwiaty bzu tak, aby było jak najmniej części zielonych ( gałązek). Wodę zagotowujemy z sokiem z cytryny i gorącym płynem zalewamy kwiaty. Przykrywamy i odstawiamy na 2-4 dni, codziennie delikatnie mieszając zawartość naczynia, koniecznie łyżką drewnianą. Następnie dokładnie filtrujemy i przelewamy do butelek, można pasteryzować lub przechowywać w lodówce.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-284066
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

ania27

 

 

Dziękuję bardzo za przepis i przepraszam, że tak długo nie zaglądałam ale miałam tyle obowiązków - bardzo przepraszam i jeszcze raz dziękuję. Ju sobie zapisałam w swoim kuchennym zeszyciku. :smile:

plamka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-285768
Udostępnij na innych stronach

taki soczek z dotatkiem toniku i zmixowanych truskawek wysmienity na upalne dni:-)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-285777
Udostępnij na innych stronach

Plamka napisz jak już zrobisz

w wolnej chwili wrzucę jeszcze przepis na nalewkę z kwiatu czarnego bzu :)

w tym roku nieco opóźnia się zbieranie tego kwiatu, ale myślę, że za 2 tygodnie już będzie :) :wink:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-285806
Udostępnij na innych stronach

w wolnej chwili wrzucę jeszcze przepis na nalewkę z kwiatu czarnego bzu

:clap: :clap: :clap: czekam :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-285810
Udostępnij na innych stronach

kuzyn zrobił kiedyś wino z dojrzałych już owoców czarnego bzu

...bo owoce bzu czarnego mają właściwości wymiotne . Natomiast ja robiłem nalewkę staropolską na owocach b. cz. i była bardzo dobra .Niektórzy mieli okazję próby przy okazji różnych zlotów i szkoleń :wink: Piłem już kiedyś nalewką z kwiatów czarnego bzu naszej guru nalewkowej Alltid i była rewelacyjna :thumbsup:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-285813
Udostępnij na innych stronach

Yerba nalewka jest rewelacyjna, należy dodać do niej jeszcze korzeń arcydzięgla

i nie ma właściwości wymiotnych :wink: zapewniam

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-285816
Udostępnij na innych stronach

Yerba jutro wieczorem napiszę przepis na nalewkę

warto ją mieć w swojej spiżarni :wink: :wink:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-285818
Udostępnij na innych stronach

Yerba jutro wieczorem napiszę przepis na nalewkę

...to ja jak wrócę do domu uruchamiam drukarnię :wink: :grin:

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8148-bionade/#findComment-285822
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.