Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

GĘSIE ŁAPKI

Ciasteczka serowe, o ciekawym kształcie przypominającym gęsie łapki. Szybkie i proste w przygotowaniu, swoją strukturą zbliżone do ciasta francuskiego, delikatne i nie za słodkie ( cukru używamy tylko do obtaczania ). Jedno ciasteczko na raz do buzi :grin:

Przepis pochodzi z tego zródła http://martexsweetdreams.blox.pl/2013/05/Gesie-lapki.html

 

 

http://img27.imageshack.us/img27/168/20130526143854.jpg

 

Teraz krótka fotorelacja .

 

Składniki:

 

- 200 g masła

 

- 200 g twarogu półtłustego w kostce

 

- 2 szklanki mąki

 

- 2 żółtka

 

- 2 łyżki zimnej wody

 

- 1/2 szklanki cukru do obtoczenia

 

Masło zamrozić, zetrzeć na tarce, dodać pokruszony ser i mąkę. Dodać żółtka i wodę, zagnieść na jednolite ciasto, uformować w kulę. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godziny.

 

 

http://img845.imageshack.us/img845/7452/20130526130957.jpg

 

Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka.

 

 

http://img17.imageshack.us/img17/3950/20130526131616.jpg

 

Cukier wsypać do miseczki i obtaczać w nim krążki ciasta, następnie składać na pół...

 

 

http://img560.imageshack.us/img560/9454/20130526131628.jpg

 

ponownie obtoczyć, jeszcze raz na pół..

 

 

http://img825.imageshack.us/img825/1525/20130526131638.jpg

 

i jeszcze raz obtoczyć w cukrze.

 

 

http://img837.imageshack.us/img837/1006/20130526131653.jpg

 

Gotowe ciastka układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C około 30 minut.

 

 

http://img194.imageshack.us/img194/2060/20130526132014.jpg

 

I upieczone... można jeść... w sumie już ''pożarte'' :grin:

Następną porcję trzymałam troszkę dłużej w piekarniku.

 

 

http://img545.imageshack.us/img545/2456/20130526134115.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8199-ciasto-g%C4%99sie-%C5%82apki/
Udostępnij na innych stronach

Halusiu jak zawsze ślinka cieknie :grin: :thumbsup: :clap:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8199-ciasto-g%C4%99sie-%C5%82apki/#findComment-286280
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.