@halusia@ Opublikowano 26 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 26 Maja 2013 GĘSIE ŁAPKI Ciasteczka serowe, o ciekawym kształcie przypominającym gęsie łapki. Szybkie i proste w przygotowaniu, swoją strukturą zbliżone do ciasta francuskiego, delikatne i nie za słodkie ( cukru używamy tylko do obtaczania ). Jedno ciasteczko na raz do buzi :grin: Przepis pochodzi z tego zródła http://martexsweetdreams.blox.pl/2013/05/Gesie-lapki.html http://img27.imageshack.us/img27/168/20130526143854.jpg Teraz krótka fotorelacja . Składniki: - 200 g masła - 200 g twarogu półtłustego w kostce - 2 szklanki mąki - 2 żółtka - 2 łyżki zimnej wody - 1/2 szklanki cukru do obtoczenia Masło zamrozić, zetrzeć na tarce, dodać pokruszony ser i mąkę. Dodać żółtka i wodę, zagnieść na jednolite ciasto, uformować w kulę. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić w lodówce około 1 godziny. http://img845.imageshack.us/img845/7452/20130526130957.jpg Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować i wykrawać szklanką kółka. http://img17.imageshack.us/img17/3950/20130526131616.jpg Cukier wsypać do miseczki i obtaczać w nim krążki ciasta, następnie składać na pół... http://img560.imageshack.us/img560/9454/20130526131628.jpg ponownie obtoczyć, jeszcze raz na pół.. http://img825.imageshack.us/img825/1525/20130526131638.jpg i jeszcze raz obtoczyć w cukrze. http://img837.imageshack.us/img837/1006/20130526131653.jpg Gotowe ciastka układać na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170 st. C około 30 minut. http://img194.imageshack.us/img194/2060/20130526132014.jpg I upieczone... można jeść... w sumie już ''pożarte'' :grin: Następną porcję trzymałam troszkę dłużej w piekarniku. http://img545.imageshack.us/img545/2456/20130526134115.jpg Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8199-ciasto-g%C4%99sie-%C5%82apki/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 27 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Maja 2013 Halusiu jak zawsze ślinka cieknie :grin: :thumbsup: :clap: Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8199-ciasto-g%C4%99sie-%C5%82apki/#findComment-286280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.