SZCZEPAN Opublikowano 12 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Czerwca 2007 POLĘDWICA W ZIOŁACH SUROWIEC 1kg schabu bez kości PRZYPRAWY-sól 0,07kg -1 litr wody- 1 łyżeczka macierzanki-2 ząbki czosnku-2 listka laurowe-0.50Gram miodu-5 ziarenek ziela angielskiego-szczypta bazylii-łyżeczka cukruSPOSÓB WYKONANIA ZALEWY (SOLANKI)Wodę gotujemy i odstawiamy do schłodzenia do wystudzonej wody dodajemy sól,cukier i miód dobrze rozpuszczamy dodane składniki i robimy delikatny nastrzyk ok3% do pozostałej solanki dodajemy zioła i zalewamy polędwicę masując przez kilka Mn poczym odstawiamy do lodówki na 5 dni.OSUSZANIEOsuszamy w przewiewnym miejscu 4hWĘDZENIEPolędwice wędzimy w zimnym dymie ok. 8-10h do ciemno wiśniowego koloruDo wędzenia polecam drzewo owocoweSMACZNEGO Cytuj „Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.” Pozdrawiam! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/828-pol%C4%99dwica-w-zio%C5%82ach/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.