Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

POLĘDWICA W ZIOŁACH

 

SUROWIEC

1kg schabu bez kości

 

PRZYPRAWY

-sól 0,07kg

-1 litr wody

- 1 łyżeczka macierzanki

-2 ząbki czosnku

-2 listka laurowe

-0.50Gram miodu

-5 ziarenek ziela angielskiego

-szczypta bazylii

-łyżeczka cukru

SPOSÓB WYKONANIA ZALEWY (SOLANKI)

Wodę gotujemy i odstawiamy do schłodzenia do wystudzonej wody dodajemy sól,cukier i miód dobrze rozpuszczamy dodane składniki i robimy delikatny nastrzyk ok3% do pozostałej solanki dodajemy zioła i zalewamy polędwicę masując przez kilka Mn poczym odstawiamy do lodówki na 5 dni.

OSUSZANIE

Osuszamy w przewiewnym miejscu 4h

WĘDZENIE

Polędwice wędzimy w zimnym dymie ok. 8-10h do ciemno wiśniowego koloru

Do wędzenia polecam drzewo owocowe

SMACZNEGO

„Warto doceniać małe rzeczy, które sprawiają, że życie jest piękne.”

Pozdrawiam!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/828-pol%C4%99dwica-w-zio%C5%82ach/
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.