ANNAM Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Lipca 2013 Dawno nie robilam tej rolady, jednak wyszlo tak, ze bylam bez ciasta a znajomiwpadli na chwile. No i jak tu podac kawe na "sucho" . Siegnelam poamiecia i znalazlam, moja zapomniana rolade . Najszybsze chyba ciasto na swiecie. Ubija sie 5 minut ,piecze niecale 10 i po tym czasie 5 minut i jest gotowe. Skladniki to 3 cale jaja ubite i dodany do tego cukier, dalej ubijane az zacznie sie robic pianka, dodaje tu kilka kropel esensji z wanilii. Pod koniec ubijania 2 lyzki octu. Recznie juz wieszam make i proszek( 3/4 szklanik maki, 1,5 lyzeczki proszku do pieczenia). to wszystko na przygotowana wczesniej blacze wylozona papierem do pieczenia. I do piekarnika, na okolo 8 minut. U mnie po tym czasie jest upieczona a nie przybarwiona, dluzszy czas robi z niej piekne zlote suche ciasto, dlatego prosze uwazac. te osiem minut jest potrzebne do rozgrzania dzemu ( ilosc okolo 1/3 szklanki, wieksza ilosc to za slodkie wg mnie, ale kazdy ma swoj smak)w garnku, tak aby byl cieply i plynny. Zaraz po wyjeciu, odklejamy ciasto os papieru, smarujemy dzememi od razu zwijamy. Posypac cukrem pudrem i.... szybko poskladac wszystko w kuchni, przygotowac takerzyki, teraz juz wystyglo, wiec pokroic i gotowe dla gosci. nie mowiac juz jakie zdziwienie ,ze tak szybko ciasto zrobione Znika chyba szybciej niz sie piecze Musze dodac ,ze juz tylko to zdjecie zostalo, ale nie ma tragedii, mozna zawsze cos upiec :grin: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8299-ciasto-dla-gosci/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
renesi Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Lipca 2013 A ja zawsze biegnę po ciasteczka do sklepu a w tym samym czasie mozna upiec ciasto Anno myślę że i budyń do przełożenia by się nadawał Cytuj Świat jest na tyle duży, żeby zaspokoić potrzeby wszystkich. Ale zawsze będzie za mały, by zaspokoić chciwą jednostkę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8299-ciasto-dla-gosci/#findComment-291356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Lipca 2013 Czasami dla dziewczat robilam z rozpuszcona czekolada, a za pomysl z budyniem dziekuje, sprobowac musze, tylko nie wtedy ,kiedy goscie na ciasto czekaja. :grin: Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8299-ciasto-dla-gosci/#findComment-291357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Lipca 2013 ANNAM , a na jakiej wielkości blachę (mniej więcej) wystarcza tego ciasta i jak grubo je rozsmarować? Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8299-ciasto-dla-gosci/#findComment-291361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Lipca 2013 Ja smaruje na blaszce 40/27 cm. Ale czasem robilam na troche krotszych i lepiej wychodzilo. Pulchniejsze to ciasto wtedy. Ta porcja jest na jedna blaszke. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8299-ciasto-dla-gosci/#findComment-291363 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 6 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Lipca 2013 Dzięki - może wypróbuję niebawem :grin: Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8299-ciasto-dla-gosci/#findComment-291364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 7 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Lipca 2013 ANNAM, Ciasto szybkościowe dzięki za przepis pokażę mojej LP jako ,że dzisiaj niedziela a My bez ciasta tak jakoś wypadło.Pozdrawiam :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8299-ciasto-dla-gosci/#findComment-291444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 7 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Lipca 2013 Kolejny dzien, a tu ciasta brak. coz dziwczyny szukaja wiec mama musiala cos szybkozrobic. Majac troche w planie do zrobienia pomyslalam o szybkim ciescie. Szybko sie robi, bo wszytko w jednej misce sie miesza, to foremki i do piekarnika. A zwykle zapach sciagnie mnie do kuchni aby sprawdzic ciasto. Nawet nie zdazylam dac kremu jakiegokolwiek, bociasto wyszlo z piekarnika rowno kiedy moja najstarsza corka przyjechal do nas w odwiedziny i ... tylko tyle zostalo. A oto przepis: do miski miksera wrzucic: 125g masla( nie zimnego), 1/2 szklanki soku z pomarancza( to jest okolo 2 pomarancze) skorke swiezo starna z pomarancza, 1i 1/2 szklanki cukru,1/2 szklanki cocoa, 1/4 szklanki wody 3 jajka,1 i 3/4 szklanki maki , 3 lyzeczki proszku do pieczenia + 1/2 lyzeczki sody; to wszystko wymieszac mikserem, bedzie ladna masa. Jesli beda male grudki masla, to zamknac oczy i sie tymnie przejmowac, jakos w ciescie nigdy nie ma problemow. Doslownie minute -dwie miksuje sie to cudo i do blaszki. Ja dalam do tortownicy. To do piekarnika 180 stopni i okolo godziny i jest gotowe ciasto. Ciasto mozna posmarowac kremem, posypac cukrem, przelozyc masa serowa lub tak jak u mnie polozyc na stole i tak znika dosc szybko. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8299-ciasto-dla-gosci/#findComment-291454 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.