Baca Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 12 Lipca 2013 Jakieś doświadczenie :blush: w pieczeniu chleba mam zawsze jednak ciasto wyrabiałem mikserem a nie rękoma więc ciasto z gruntu rzeczy było rzadsze,a dlaczego mikserem po prostu nie lubię jak mi się ciasto klei do rąk,na plusie jest to ,ze każdy chleb robiłem na zakwasie a co taki jestem żadne drożdże.Czytając posty o dokonaniach koleżanek i kolegów z forum myślę sobie a dlaczego nie?.Słowo się rzekło kobyłka u płota więc-na pierwszy raz wybrałem przepis podany przez Anerkę.A jak mi poszło oceńcie proszę sami. Wyrobione ciasto. Rośnie Wyrośnię posypane kminkiem i do pieca-piekarnika Po 45 minutach A tak wygląda w środku.No i co sądzicie proszę o ocene :blush: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8307-pieczywo/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Krzysztof_ Opublikowano 13 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Lipca 2013 przepis podany przez Anerkę a dokładniej, podaj skład i fazy produkcji Cytuj Zapraszam na mój blog na FB http://bit.ly/Swojskie_Jadlo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8307-pieczywo/#findComment-292214 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 13 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Lipca 2013 bendetto, "szukajka " wskazuję , mi znalazła taki przepis - myślę ,że z niego baca 48, korzystał. https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=176946#176946 Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8307-pieczywo/#findComment-292217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 14 Lipca 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Lipca 2013 Witam pięknie wczoraj,że tak powiem nie bywszy na forum po południu wię dzisiaj biegusiem podaję skład i fazy: SKŁADNIKI: ok.80ml. zakwasu z mąki żytniej 0,50 l. wody z 1 łyżką soli 0,30 kg. mąki żytniej typ 20000,50 kg. mąki pszennej typ 650 -mąka babuni 5 dkg słonecznika -tyle miałem Etapy: 1. wszystko do miski woda,zaczyn obie mąki ziarnka2. wymieszałem łyżką drewnianą z grubsza do połączenia się składników3. wyrzuciłem ciasto na blat i wstępnie zagniotłem klei się do rąk :devil: więc z lekka podsypywałem mąką4. ciasto do miski posypanej mąką przykryłem ściereczką [około 0,5 h] 5 .wyjołem na blat podzieliłem na dwie równe części po około 74 dkg6. każdą wyrobiłem z osobna obtoczyłem lekko w mące pszennej 2000 i do foremek nasmarowanych lekko tłuszczem w moim przypadku smalec no i podsypanych mąką pszenną 20007. przykryłem szmatką i do wyrośnięcia w moim przypadku dwu fazowego : - temperatura domowa 22 C około 3 h - temperatura piekarnika około 40 C 1h45 do pełnego wyrośnięcia [wyrosło ponad foremkę podniosło ściereczkę-spieszylem się] 8. posmarowałem chlebek lekko wodą no i do piekarnika nagrzanego do 100C -10 minut w 100C -35 minut w 180C9 .wyjołem z piekarnika wyłożyłem z blaszek na siatkę posmarowałem wodą przykryłem ściereczką wystudziłem no i go po prostu zjedliśmy już nie ma :shock: :thumbsup: A tu podaję link jak mi się uda bo kurna z tym kompem nie zawsze go ogarniam czasami a nawet częściej on rządzi :lol: https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6811 No i udało się -chyba churrra :lol: I na koniec -chlebek spoko smaczny nie trudny do zrobienia a tak się bałem aż :blush: Zamierzam piec go częściej jednak dokonam powiedzmy zmian o których napiszę dziękuję Anerce za przepis przy pomocy którego udowodniłem sobie ,że nie taki diabeł :devil: straszny jak go malują :grin: Pozdrawiam [ Dodano: Nie 14 Lip, 2013 06:55 ]a dokładniej, podaj skład i fazy produkcjiMam nadzieje, ze podałem zrozumiale gdybyś miał jakieś pytanka -proszę pozdrawiam :lol: Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8307-pieczywo/#findComment-292265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Witam , no i wreszcie przyszedł czas na chlebek nie z foremki stracha miałem i to nie małego ,ale powiem Wam chlebek pychotka :thumbsup: .Z tego samego ciasta upiekłem dwa chlebki po około kilo każdy . a to moje dokonania. ten z blaszki Chlebki z tego samego ciasta jednak ten drugi smakował o wiele lepiej :lol: Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8307-pieczywo/#findComment-297770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Baca, a po co wstawiasz do piekarnika na 100 stopni? Co to daje? Jeszcze sie z tym nie spotkałem. Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8307-pieczywo/#findComment-297771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Jacinto ,krytykujesz Bacę a sam takiego ładnego chleba nie umiesz mądralo upiec.Przecież wyrób Bacy jest super,jedyne ale ,że nie zrobił zdjęcia w przekroju,ale widocznie nie zdążył tego zrobić,bo chleb był tak smaczny,że szybko zniknął. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8307-pieczywo/#findComment-297779 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Jacinto, krytykujesz Bacę a sam takiego ładnego chleba nie umiesz mądralo upiec.Zapewniam Cię, że umie :thumbsup: . Poza tym znając jacinto - jestem pewny, że nie krytykował tylko był ciekawy tego sposobu pieczenia. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8307-pieczywo/#findComment-297782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Baca, a po co wstawiasz do piekarnika na 100 stopni? Co to daje? Jeszcze sie z tym nie spotkałem.Spoko masz rację powinno być 200 a potem 180 :blush: zwykłe niedopatrzenie a nie nowy sposób pieczenia :rolleyes: sorki Zapewniam Cię, że umie . Poza tym znając jacinto - jestem pewny, że nie krytykował tylko był ciekawy tego sposobu pieczenia-też tak myślę a ponadto spoko nie jestem z tych co odpalają na pół kopa :wink: :lol: Pozdrawiam a jak się chlebki podobają ? Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8307-pieczywo/#findComment-297783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 nestorze, nie wiem gdzie wyczytałeś tę krytykę, bo nie napisałem ani słowa,że chleb jest niedobry. To raczej ciekawość - i własnie dlatego,że piekę chleb regularnie i to różny - jestem ciekaw, bo sie z tym nie spotkałem. Człowiek (przynajmniej ja) uczy się całe życie... Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8307-pieczywo/#findComment-297784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Sierpnia 2013 Kol. Jacinto,nieważna jest temperatura,ważny jest efekt,końcowy te chlebki upieczone bez foremki są wzorowe ,mnie się nigdy nie udało takich upiec,a próbowałem to robić kilka razy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8307-pieczywo/#findComment-297799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 13 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Października 2013 We wcześniejszych postach przedstawiłem moje powiedzmy to przygody z chlebem a także receptury mojego chlebka ,cały czas szukam swojego smaku no i wydaje się,że znalazłem .Szukałem smaku z dawnych lat to znaczy chleba pieczonego tradycyjnie oczywiście na zakwasie.A to moja receptura na mój chlebek czyli bacowy:-mąka pszenna typ 650 [babuni z biedronki]-zakwas żytni 400 ml-sól 25g można do 30-woda około 0,5 litra tutaj trzeba ostrożnie gdyż jej ilość jest zależna od hydratyzacji zakwasu oraz mąki.ZakwasJa mam w lodówce w słoiczku trochę zakwasu około 80 ml wyjmuję go wcześniej ,żeby troszkę się ocieplił przelewam do większego naczynia dosypuję 200 gram mąki żytniej typ 720 -może być o innym typie byleby była żytnia . Czym wyższy typ np.2000 chleb będzie ciemniejszy cięższy i mniej wyrastał taki przaśny.I teraz woda najmniej 200ml zakwas bardziej gęsty lub rzadszy 230-250 i stąd różny dodatek wody w fazie mieszania ciasta.Wszystko to mieszam przykrywam ściereczka i pozostawiam do zakwaszenia, ja przeważnie robię to wieczorem i na rano mam zakwas gotowy.Rano mąka zakwas sól i woda do miski mieszam w początkowej fazie łyżką drewnianą,następnie wykładam na blat lekko podsypuję mąką i wyrabiam ciasto rękoma,wychodzi mi około 1950 gram. Odkładam do miski przykrywam ściereczką i odstawiam na około pół godziny ,następnie dzielę na dwie równe części jeszcze raz wyrabia teraz krótko formuję dopasowuję do foremki i odstawiam do wyrośnięcia w temperaturze kuchennej u mnie 20c,przykryte szmatką.początekpo 4 godzinachpo 8 godzinachTa faza trwa około 8 godzin.Nagrzewam piekarnik do 200c ,chlebek przed samym włożeniem spryskuję wodą i posypuję makiem . Po włożeniu wrzucam do piekarnika dwie kulki lodu żeby wytworzyć troszkę parypiecze sięPo 10 minutach do 180c i piekę około 35 minut,po 35 otwieram piekarnik i spryskuję chlebki wodą dla połysku.Całkowity czas pieczenia w tym przypadku 45 minut.Chlebek wyciągam z piekarnika następnie wykładam z foremek na kratkęefekt końcowy.Przykrywam szmatkę i studzę .I to by było na tyle w temacie mojego chlebka pozostało tylko zjeść w czym problemu nie będzie Pozdrawiam całą WB Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8307-pieczywo/#findComment-306570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.