Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jakieś doświadczenie :blush: w pieczeniu chleba mam zawsze jednak ciasto wyrabiałem mikserem a nie rękoma więc ciasto z gruntu rzeczy było rzadsze,a dlaczego mikserem po prostu nie lubię jak mi się ciasto klei do rąk,na plusie jest to ,ze każdy chleb robiłem na zakwasie a co taki jestem żadne drożdże.Czytając posty o dokonaniach koleżanek i kolegów z forum myślę sobie a dlaczego nie?.Słowo się rzekło kobyłka u płota więc-na pierwszy raz wybrałem przepis podany przez Anerkę.A jak mi poszło oceńcie proszę sami.

Wyrobione ciasto.

Rośnie

Wyrośnię posypane kminkiem i do pieca-piekarnika

Po 45 minutach

A tak wygląda w środku.No i co sądzicie proszę o ocene :blush:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8307-pieczywo/
Udostępnij na innych stronach

bendetto, "szukajka " wskazuję , mi znalazła taki przepis :cool: - myślę ,że z niego baca 48, korzystał.

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=176946#176946

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8307-pieczywo/#findComment-292217
Udostępnij na innych stronach

Witam pięknie wczoraj,że tak powiem nie bywszy na forum po południu wię dzisiaj biegusiem podaję skład i fazy:

 

SKŁADNIKI:

 

ok.80ml. zakwasu z mąki żytniej

0,50 l. wody z 1 łyżką soli

0,30 kg. mąki żytniej typ 2000

0,50 kg. mąki pszennej typ 650 -mąka babuni

5 dkg słonecznika -tyle miałem

 

Etapy:

 

1. wszystko do miski woda,zaczyn obie mąki ziarnka

2. wymieszałem łyżką drewnianą z grubsza do połączenia się składników

3. wyrzuciłem ciasto na blat i wstępnie zagniotłem klei się do rąk :devil: więc z lekka

podsypywałem mąką

4. ciasto do miski posypanej mąką przykryłem ściereczką [około 0,5 h]

5 .wyjołem na blat podzieliłem na dwie równe części po około 74 dkg

6. każdą wyrobiłem z osobna obtoczyłem lekko w mące pszennej 2000 i do foremek

nasmarowanych lekko tłuszczem w moim przypadku smalec no i podsypanych

mąką pszenną 2000

7. przykryłem szmatką i do wyrośnięcia w moim przypadku dwu fazowego :

- temperatura domowa 22 C około 3 h

- temperatura piekarnika około 40 C 1h45 do pełnego wyrośnięcia [wyrosło

ponad foremkę podniosło ściereczkę-spieszylem się]

8. posmarowałem chlebek lekko wodą no i do piekarnika nagrzanego do 100C

-10 minut w 100C

-35 minut w 180C

9 .wyjołem z piekarnika wyłożyłem z blaszek na siatkę posmarowałem wodą

przykryłem ściereczką wystudziłem no i go po prostu zjedliśmy już nie ma

:shock: :thumbsup:

A tu podaję link jak mi się uda bo kurna z tym kompem nie zawsze go ogarniam

czasami a nawet częściej on rządzi :lol:

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6811

No i udało się -chyba churrra :lol:

I na koniec -chlebek spoko smaczny nie trudny do zrobienia a tak się bałem aż

:blush:

Zamierzam piec go częściej jednak dokonam powiedzmy zmian o których napiszę

dziękuję Anerce za przepis przy pomocy którego udowodniłem sobie ,że nie taki

diabeł :devil: straszny jak go malują :grin: Pozdrawiam

 

[ Dodano: Nie 14 Lip, 2013 06:55 ]

a dokładniej, podaj skład i fazy produkcji

Mam nadzieje, ze podałem zrozumiale gdybyś miał jakieś pytanka -proszę pozdrawiam :lol:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8307-pieczywo/#findComment-292265
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witam , no i wreszcie przyszedł czas na chlebek nie z foremki stracha miałem i to nie małego ,ale powiem Wam chlebek pychotka :thumbsup: .Z tego samego ciasta upiekłem dwa chlebki po około kilo każdy . a to moje dokonania.

 

 

ten z blaszki

 

Chlebki z tego samego ciasta jednak ten drugi smakował o wiele lepiej :lol:

Pozdrawiam

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8307-pieczywo/#findComment-297770
Udostępnij na innych stronach

Jacinto ,krytykujesz Bacę a sam takiego ładnego chleba nie umiesz mądralo upiec.Przecież wyrób Bacy jest super,jedyne ale ,że nie zrobił zdjęcia w przekroju,ale widocznie nie zdążył tego zrobić,bo chleb był tak smaczny,że szybko zniknął.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8307-pieczywo/#findComment-297779
Udostępnij na innych stronach

Jacinto, krytykujesz Bacę a sam takiego ładnego chleba nie umiesz mądralo upiec.

Zapewniam Cię, że umie :thumbsup: .

Poza tym znając jacinto - jestem pewny, że nie krytykował tylko był ciekawy tego sposobu pieczenia.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8307-pieczywo/#findComment-297782
Udostępnij na innych stronach

Baca, a po co wstawiasz do piekarnika na 100 stopni? Co to daje? Jeszcze sie z tym nie spotkałem.

Spoko masz rację powinno być 200 a potem 180 :blush: zwykłe niedopatrzenie a nie nowy sposób pieczenia :rolleyes: sorki

Zapewniam Cię, że umie .

Poza tym znając jacinto - jestem pewny, że nie krytykował tylko był ciekawy tego sposobu pieczenia

-też tak myślę a ponadto spoko nie jestem z tych co odpalają na pół kopa :wink: :lol:

Pozdrawiam a jak się chlebki podobają ?

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8307-pieczywo/#findComment-297783
Udostępnij na innych stronach

nestorze, nie wiem gdzie wyczytałeś tę krytykę, bo nie napisałem ani słowa,że chleb jest niedobry. To raczej ciekawość - i własnie dlatego,że piekę chleb regularnie i to różny - jestem ciekaw, bo sie z tym nie spotkałem. Człowiek (przynajmniej ja) uczy się całe życie...
mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8307-pieczywo/#findComment-297784
Udostępnij na innych stronach

Kol. Jacinto,nieważna jest temperatura,ważny jest efekt,końcowy te chlebki upieczone bez foremki są wzorowe ,mnie się nigdy nie udało takich upiec,a próbowałem to robić kilka razy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8307-pieczywo/#findComment-297799
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

We wcześniejszych postach przedstawiłem moje powiedzmy to przygody z chlebem a także receptury mojego chlebka ,cały czas szukam swojego smaku no i wydaje się,że znalazłem .Szukałem smaku z dawnych lat to znaczy chleba pieczonego tradycyjnie oczywiście na zakwasie.
A to moja receptura na mój chlebek czyli bacowy:
-mąka pszenna typ 650 [babuni z biedronki]
-zakwas żytni 400 ml
-sól 25g można do 30
-woda około 0,5 litra tutaj trzeba ostrożnie gdyż jej ilość jest zależna od hydratyzacji zakwasu oraz mąki.
Zakwas
Ja mam w lodówce w słoiczku trochę zakwasu około 80 ml wyjmuję go wcześniej ,żeby troszkę się ocieplił przelewam do większego naczynia dosypuję 200 gram mąki żytniej typ 720 -może być o innym typie byleby była żytnia . Czym wyższy typ np.2000 chleb będzie ciemniejszy cięższy i mniej wyrastał taki przaśny.I teraz woda najmniej 200ml zakwas bardziej gęsty lub rzadszy 230-250 i stąd różny dodatek wody w fazie mieszania ciasta.Wszystko to mieszam przykrywam ściereczka i pozostawiam do zakwaszenia, ja przeważnie robię to wieczorem i na rano mam zakwas gotowy.
Rano mąka zakwas sól i woda do miski mieszam w początkowej fazie łyżką drewnianą,następnie wykładam na blat lekko podsypuję mąką i wyrabiam ciasto rękoma,wychodzi mi około 1950 gram. Odkładam do miski przykrywam ściereczką i odstawiam na około pół godziny ,następnie dzielę na dwie równe części jeszcze raz wyrabia teraz krótko formuję  dopasowuję do foremki i odstawiam do wyrośnięcia w temperaturze kuchennej u mnie 20c,przykryte szmatką.
post-51638-0-10234000-1381651594_thumb.jpg
początek
post-51638-0-28644300-1381651641_thumb.jpg
po 4 godzinach
post-51638-0-26038400-1381651683_thumb.jpg
po 8 godzinach
Ta faza trwa około 8 godzin.Nagrzewam piekarnik do 200c ,chlebek przed samym włożeniem spryskuję wodą i posypuję makiem . Po włożeniu wrzucam do piekarnika dwie kulki lodu żeby wytworzyć troszkę pary
post-51638-0-04123500-1381651741_thumb.jpg
piecze się
Po 10 minutach  do 180c i piekę około 35 minut,po 35 otwieram piekarnik i spryskuję chlebki wodą dla połysku.Całkowity czas pieczenia w tym przypadku 45 minut.
Chlebek wyciągam z piekarnika następnie wykładam z foremek na kratkę
post-51638-0-17620400-1381651795_thumb.jpg
efekt końcowy.
Przykrywam szmatkę i studzę .

post-51638-0-84253700-1381651859_thumb.jpg

I to by było na tyle w temacie mojego chlebka pozostało tylko zjeść w czym problemu nie będzie :tongue::D

Pozdrawiam całą WB :D
 

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8307-pieczywo/#findComment-306570
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.