Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 325
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

W najbliższym czasie będę jechał po nie. Kupię najpierw 5 litrów na spróbowanie, jak ono się zachowuje i jak trzeba się z nim obchodzić, oraz zobaczę jakie są różnice smakowe i zapachowe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-425213
Udostępnij na innych stronach

W sumie to na razie nie wiem. Już sobie rozplanowałem, bo kupiłem 15 litrów mleka z Dina (podrożało trochę 1,69 zł) i będę je teraz przerabiał. Zrobię ze 3 sery w tym jeden pleśniowy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-425319
Udostępnij na innych stronach

Ja na tapecie mam 2 ementalera który jutro wraca do kuchni na dziurcysiowanie oraz 2 camemberty na których powinna zaczynać porastać pleśń. I te 3 nieszczęsne koryciny które licho wie jak będą smakować. Jutro dzień bez sera - wędzę pstrągi i krakowską. Zrobię jedną dla eksperymentu z czosnkiem niedźwiedzim.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-425320
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

aaaaaaaaaaaaa zapomniałem napisać - dodatek czosnku niedźwiedziego do krakowskiej idealnie pasuje :)

A koryciny z mleka dziwnego udało się uratować. Po dojrzewaniu zapach się stracił i ładnie się przekwasiły.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-429393
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

W wątku Perszinga Józefa dopominała się o zdjęcia serów, toteż spełniam Jej prośbę i wstawiam tutaj je. :)

O to Gouda z przepisu Biotita, w trakcie wysalania. Zrobiłem ją wczoraj z 8 litrów mleka prosto od krowy. Nareszcie mam dostęp do większej ilości mleka od krowy. Wydajność dobra, bo uzyskałem 900 gramów sera.


Tutaj kolejny wyrób również z mleka od krowy, tym razem z 5 litrów, jednakże nie ujmuje mu to dużo w smaku - Ementalski. 

Waga po prasowaniu i soleniu wynosiła ok. 500 gramów. Wydajność w sumie normalna, ale możemy się tego spodziewać, ponieważ jest to ser wysoko dogrzewany i w związku z tym traci dużo wody.


Kolejny ser Parmezan. :) Również z 5 litrów mleka. Wyszło go 450 gramów. 

 

Zapachy serów super. Wszystkie na razie pachną masłem, tak jak powinny. :)

post-54326-0-44482800-1436105304.jpg

post-54326-0-40604000-1436105337_thumb.jpg

post-54326-0-72616000-1436105799.jpg

post-54326-0-65629600-1436105818_thumb.jpg

post-54326-0-39314200-1436106000_thumb.jpg

post-54326-0-45457100-1436106009.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-434160
Udostępnij na innych stronach

Ciekawie może smakować ta Krakowska. Bardzo lubię czosnek w każdej postaci. :)

To dwa różne smaki. Co do samego wyrobu to polecam jako ciekawą interpretację. Zrobiłem kilka kilo z zadowalajacym mnie efektem , namiastka do zobaczenia w moim kąciku ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-434163
Udostępnij na innych stronach

Zapachy serów super. Wszystkie na razie pachną masłem, tak jak powinny.

To mi się najbardziej podoba :D

Dobry zapach w serach to więcej niż połowa sukcesu.

Edytowane przez EAnna
lit.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-434181
Udostępnij na innych stronach

 

Zapachy serów super. Wszystkie na razie pachną masłem, tak jak powinny.

To mi się najbardziej podoba :D

Dobry zapach w serach to więcej niż połowa sukcesu.

 

 

Tak to prawda. Czasami zdarza się mleko pachnące oborą i wtedy ser nie zawsze wychodzi dobry. :(

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-434186
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Oto mój najnowszy ser. Gouda z przepisu Biotita z 15 litrów mleka. Wydajność jest bardzo dobra, bowiem wyszło aż 1,7 kg. Była ona robiona wczoraj z mleka pełnotłustego i dzisiaj będę ją solił.

 

post-54326-0-95662300-1438599489_thumb.jpg

post-54326-0-36257200-1438599514_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437501
Udostępnij na innych stronach

Piękny serek. Piękny kształt. I kto to przeje wszystko hehehe ???

I pamiętaj, że to nie GOUDA tylko wyrób GOUDO podobny :) ale jakże smaczny. Jeden z lepszych serów jakie jadałem z domowej produkcji :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437504
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem ser w sobotę.Posoliłem skrzep.Od soboty ocieka,  przewracam i trzymam w pokojowej temperaturze.Czy ten ser nadaje się do dalszego dojrzewania, czy w związku z tym , że był posolony skrzep nic z tego nie będzie.?

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437533
Udostępnij na innych stronach

Jeśli posiada on w miarę zwartą strukturę, to możesz go dalej zostawić do dojrzewania, a efekty mogą Cię zaskoczyć. 

 

Jeśli możesz, to wstaw zdjęcie. Bardzo by nam to pomogło w ocenieniu sytuacji. Nie musisz zakładać osobnego wątku, możesz śmiało tutaj. Napisz jeszcze jaki ser robiłeś i jakich bakterii użyłeś, oraz czy mleko było od krowy, czy sklepowe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437534
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli możesz, to wstaw zdjęcie.

 

Wstawię w moim kąciku, ale trochę później. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437537
Udostępnij na innych stronach

też ostatnio przymierzałam się do tej goudy, tylko nie wiem w jakiej temp musi dojrzewać?

Zrobiłam ementalera ;-) teraz siedzi w chłodnym za m-c wyciagam do temp. pokojowej ;-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437612
Udostępnij na innych stronach

Czemu za miesiąc ???? Tydzień do dwóch w chłodnym a potem tydzień do dwóch w temp. pokojowej. Z tym, że teraz temperatura pokojowa jest nieco za wysoka. Bo mamy upały. Więc może lepiej poczekać aż będzie chłodniej.


Sery dobrze jak dojrzewają w temp. do 13 stopnic C oraz wilgotności 80-85%. Tak jak jeszcze 1 da się spokojnie osiągnąć w lodówce tak drugie jest niebywale trudne.

Więc ja zdecydowałem się na wosk lub pakowarkę próżniową. I sery wychodzą bardzo smaczne.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437613
Udostępnij na innych stronach

Tak było w przepisie, ze Emka 3-4 tyg w chłodnym potem tyle samo w pokojowej temp!!

To i tak najszybciej wyciągne go 15 sierpnia, moze się ochłodzi. Nie bede go jednak parafinować, zobaczymy jak wyjdzie;-)

Cheddara zaparafinuje, chybba.......

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437617
Udostępnij na innych stronach

Przepis przepisem a temperatury mamy różne. Przy ementalerze będziesz widziała jak lekko albo mocniej napuchnie (wtedy bakterie propionowe będą produkować dziurcysie) a potem opadnie. Wtedy wiadomo, że już nie trzeba trzymać w ciepłym i może wrócić do finalnego dojrzewania w lodówce.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/8/#findComment-437618
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.