Aksamit97 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Jak go przewracam, to w sumie już jest bardzo twardy, więc może go rozkroję jak wrócę ze sklepu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Dawaj dawaj - cała Polska na Ciebie patrzy Jak Ty go rozkroisz to ja rozkroję drugiego ementalerka - tak z ciekawości. Bo ma już chyba ze 2 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437643 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Oto Parmezan po ponad 1,5-miesięcznym dojrzewaniu. W smaku bardzo wyraźny, lekko kremowy. Musiałem go rozkroić, ponieważ był robiony z 3,5 litra mleka i pomimo młodego wieku jest już bardzo twardym serem. Poniżej zdjęcia: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437659 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) Eno eno. Fajny ale struktury jeszcze odpowiedniej nie nabrał.Widać po śladzie noża. W dojrzałym parmezanie nie byłoby cięcia tylko by się rozkruszył.Lipazę dodawałeś ?Zrób sobie z nim jakąś sałatkę albo makaron albo risotto. Słowo się rzekło - dzisiaj rozkrawam Ementalka z drugiego sortu. Wieczorkiem wkleję fotki. Edytowane 4 Sierpnia 2015 przez Perszing37 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Wiem, że jeszcze aż tak dobrze nie dojrzał, ale w smaku jest bardzo dobry.Dziękuję za pomysły.Tak, oczywiście dodawałem do tego sera lipazę.W czwartek będę przerabiał 15 litrów mleka i zastanawiam się jaki ser popełnić. Waham się pomiędzy Parmezanem, Ementalskim, a Goudą holenderską. Tylko do Parmezanu musiałbym odwirować mleko w wirówce, aby było mniej tłuste. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437663 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Ja bym popełnił Grana Padano/Parmezan. Duża ilość mleka idealnie do tego pasuje. I minimum 9 miesięcy dojrzewania. Warto - bo potem wszelkie potrawy z jego dodatkiem są mega pyszne. Zapomniałem o carpaccio wołowym - bez parmezanu ani rusz. Albo dobra pizza z rukolą i szynką parmeńską okraszona płatkami tego mega dobrego sera hmmmmRozmarzyłem się - ale swojego jeszcze nie rozkroję. Ma już prawie 7 miesięcy więc wytrzymam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437664 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 4 Sierpnia 2015 No to rozkroiłem. Dziurek za dużych nie ma ale aromat i smak Ementalerka jest. Ciekawe jak będzie smakował za 2 miesiące. Na razie kawałek odkrojony a reszta wraca do próżni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackie04 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Ale piękny ten ser, nie moge sie napatrzyć taki żółty, z koziego mi taki nie wyjdzie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Dodaj annato to wyjdzie:)) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Nie chodzi o kolor, a smak, to jest najważniejsze w naszej pasji, chociaż w sumie to na równi jest to ze zdrowotnością naszych wyrobów. Aczkolwiek wygląd też cieszy oko. Jutro jadę po mleko 15 litrów od krowy i 2 od kozy. Będę serowarzył. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Wygląd w kulinariach to podstawa. Na równi ze smakiem. To udowodnione naukowo że jemy za równo wzrokiem, zapachem i smakiem. A sugerujesz że u mnie smak kuleje ???hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Ja??? Gdzież bym śmiał. Smak jest prawidłowy, wręcz wyśmienity. Nie masz czym się martwić. Sam kosztowałem, to wiem. Muszę się pochwalić dzisiaj jeździłem 3 godziny po wioskach i wywojowałem 20 litrów mleka. Zaraz zobaczę jaki ser będę robił. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437922 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Już wlałem mleko i się akurat ścina. Robię Goudę, ale tym razem holenderską. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackie04 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 W ten upał mleko Ci nie skisło jak je zbierałeś po wsi????Jaka jest różnica miedzy goudami? (ta biotita a holenderską?) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Nie zsiadło się, bo brałem od razu z udoju. Gouda Biotita jest Goudą tylko z nazwy, ponieważ jest to ser termofilny.Gouda holenderska jest dogrzewana poniżej 40 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Ano ano. Nawet wiem skąd część mleka masz. Bo Heniek mi już nakablowal. Byłem u niego rano po jajka i zamówiłem mleko na wieczór. Chcę znajomej która mnie odwiedza zrobić albo korycina albo dużego oscypiora bo w sobotę wedze. 20 litrów mleka to ja chyba tylko w sklepie widziałem. Pogratulować zaangażowania. Ja dzisiaj jogurty smakowe robię. Smietankowe. Jutro testowanie. Na bakteriach z agrovisu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 A dziękuję, dziękuję. Trzy godziny się najeździłem za tym mlekiem. 15 litrów wziąłem z Bykowa.Gouda się właśnie prasuje. Mam nadzieję, że wyjdzie dobra.Na razie to ostatni ser przed wyjazdem. Po powrocie znowu zrobię kilka. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 To się nazywa sero-uzależnienie. ..lepsze to oczywiście niż inne używki. ..Ale ja patrząc na moją lodówkę zastanawiam się - kiedy ja te sery przejem??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Perszing37 Ty nnie masz się przejadać , masz je zjeść ,ale znam ten ból z wędzonkami, na szczęscie , nastepuje przełom po imieninach , urodzinach , wizytach rodziny etc . i dalej mozemy robić , przesyt to krótkotrwały okres.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 chętnie przejem jak nie dasz rady sam , ja tam pomocna jestem jakby co Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 6 Sierpnia 2015 Z serami jest ten Plus że można je trzymać miesiącami A nawet latami. Czym starsze tym ostrzejsze. Wedzonki w nadmiarze trzeba mrozic czego za bardzo nie lubię. ..dam radę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 . 20 litrów mleka to ja chyba tylko w sklepie widziałem Ja widzę setki litrów za każdym razem jak jadę po mleko Trzy godziny się najeździłem za tym mlekiem. 15 litrów wziąłem z Bykowa. 15 l. to ja od jednej krowy biorę Właśnie wczoraj brałem na oscypki CWANIACZEK !!!!! to ja powiem tak - nie liczy się ilość tylko jakość ) małe jest piękne itp. itd. hehehe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-438015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Ja mam tak, że jak robię ser z małej ilości mleka i jak wyjdzie dobry, to zawsze żałuję, że nie zrobiłem z większej ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-438053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 A ja dzisiaj machnąłem 3 oscypiorki z 7 litra mleka. Jutro idą do wędzenia. A jogurt pitny śmietankowy fajnie wyszedł. Super sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-438061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Ja zaraz będę wyjmował Goudę z pod prasy, to zobaczę, ile waży i może później wstawię zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-438063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.