Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 318
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Dawaj dawaj - cała Polska na Ciebie patrzy :) Jak Ty go rozkroisz to ja rozkroję drugiego ementalerka - tak z ciekawości. Bo ma już chyba ze 2 miesiące.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437643
Udostępnij na innych stronach

Oto Parmezan po ponad 1,5-miesięcznym dojrzewaniu. W smaku bardzo wyraźny, lekko kremowy. Musiałem go rozkroić, ponieważ był robiony z 3,5 litra mleka i pomimo młodego wieku jest już bardzo twardym serem.

 

Poniżej zdjęcia:

post-54326-0-62837200-1438691557.jpg

post-54326-0-44114500-1438691573_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437659
Udostępnij na innych stronach

Eno eno. Fajny ale struktury jeszcze odpowiedniej nie nabrał.

Widać po śladzie noża. W dojrzałym parmezanie nie byłoby cięcia tylko by się rozkruszył.

Lipazę dodawałeś ?

Zrób sobie z nim jakąś sałatkę albo makaron albo risotto.

 

Słowo się rzekło - dzisiaj rozkrawam Ementalka z drugiego sortu. Wieczorkiem wkleję fotki.

Edytowane przez Perszing37
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437660
Udostępnij na innych stronach

Wiem, że jeszcze aż tak dobrze nie dojrzał, ale w smaku jest bardzo dobry.

Dziękuję za pomysły.

Tak, oczywiście dodawałem do tego sera lipazę.

W czwartek będę przerabiał 15 litrów mleka i zastanawiam się jaki ser popełnić. Waham się pomiędzy Parmezanem, Ementalskim, a Goudą holenderską. Tylko do Parmezanu musiałbym odwirować mleko w wirówce, aby było mniej tłuste.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437663
Udostępnij na innych stronach

Ja bym popełnił Grana Padano/Parmezan. Duża ilość mleka idealnie do tego pasuje. I minimum 9 miesięcy dojrzewania. Warto - bo potem wszelkie potrawy z jego dodatkiem są mega pyszne. Zapomniałem o carpaccio wołowym - bez parmezanu ani rusz. Albo dobra pizza z rukolą i szynką parmeńską okraszona płatkami tego mega dobrego sera hmmmm

Rozmarzyłem się - ale swojego jeszcze nie rozkroję. Ma już prawie 7 miesięcy więc wytrzymam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437664
Udostępnij na innych stronach

No to rozkroiłem. Dziurek za dużych nie ma ale aromat i smak Ementalerka jest. Ciekawe jak będzie smakował za 2 miesiące. Na razie kawałek odkrojony a reszta wraca do próżni.

 

post-67697-0-01013000-1438701747_thumb.jpgpost-67697-0-83079600-1438701747_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437676
Udostępnij na innych stronach

Nie chodzi o kolor, a smak, to jest najważniejsze w naszej pasji, chociaż w sumie to na równi jest to ze zdrowotnością naszych wyrobów. Aczkolwiek wygląd też cieszy oko. Jutro jadę po mleko 15 litrów od krowy i 2 od kozy. Będę serowarzył. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437885
Udostępnij na innych stronach

Wygląd w kulinariach to podstawa. Na równi ze smakiem. To udowodnione naukowo że jemy za równo wzrokiem, zapachem i smakiem. A sugerujesz że u mnie smak kuleje ???hehehe
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437899
Udostępnij na innych stronach

Ja??? Gdzież bym śmiał. :) Smak jest prawidłowy, wręcz wyśmienity. Nie masz czym się martwić. Sam kosztowałem, to wiem. 

 

Muszę się pochwalić dzisiaj jeździłem 3 godziny po wioskach i wywojowałem 20 litrów mleka. Zaraz zobaczę jaki ser będę robił.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437922
Udostępnij na innych stronach

Nie zsiadło się, bo brałem od razu z udoju. :)

 

Gouda Biotita jest Goudą tylko z nazwy, ponieważ jest to ser termofilny.

Gouda holenderska jest dogrzewana poniżej 40 stopni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437940
Udostępnij na innych stronach

Ano ano. Nawet wiem skąd część mleka masz. Bo Heniek mi już nakablowal. Byłem u niego rano po jajka i zamówiłem mleko na wieczór. Chcę znajomej która mnie odwiedza zrobić albo korycina albo dużego oscypiora bo w sobotę wedze. 20 litrów mleka to ja chyba tylko w sklepie widziałem. Pogratulować zaangażowania. Ja dzisiaj jogurty smakowe robię. Smietankowe. Jutro testowanie. Na bakteriach z agrovisu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437943
Udostępnij na innych stronach

A dziękuję, dziękuję. :) Trzy godziny się najeździłem za tym mlekiem. 15 litrów wziąłem z Bykowa.

Gouda się właśnie prasuje. :) Mam nadzieję, że wyjdzie dobra.

Na razie to ostatni ser przed wyjazdem. Po powrocie znowu zrobię kilka. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437948
Udostępnij na innych stronach

To się nazywa sero-uzależnienie. ..lepsze to oczywiście niż inne używki. ..Ale ja patrząc na moją lodówkę zastanawiam się - kiedy ja te sery przejem???
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437949
Udostępnij na innych stronach

Perszing37 Ty nnie masz się przejadać , masz je zjeść ,ale znam ten ból z wędzonkami, na szczęscie , nastepuje przełom po imieninach , urodzinach , wizytach rodziny etc . i dalej mozemy robić , przesyt to krótkotrwały okres.Pozdrawiam

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437955
Udostępnij na innych stronach

Z serami jest ten Plus że można je trzymać miesiącami A nawet latami. Czym starsze tym ostrzejsze. Wedzonki w nadmiarze trzeba mrozic czego za bardzo nie lubię. ..dam radę :)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-437965
Udostępnij na innych stronach

 

. 20 litrów mleka to ja chyba tylko w sklepie widziałem

 

Ja widzę setki litrów za każdym razem jak jadę po mleko :D

 

 

 

Trzy godziny się najeździłem za tym mlekiem. 15 litrów wziąłem z Bykowa.

 

15 l. to ja od jednej krowy biorę ;) Właśnie wczoraj brałem na oscypki :)

 

CWANIACZEK !!!!! to ja powiem tak - nie liczy się ilość tylko jakość :)) małe jest piękne itp. itd. hehehe

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8418-akmisowe-wyroby-z-mleka/page/9/#findComment-438015
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.