Pacan Wojciech Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #426 Opublikowano 28 Marca 2015 B.ładne . Moze je troszkę podwędzic ? Gratulacje . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-416502 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dosia20011 Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #427 Opublikowano 28 Marca 2015 dziękuję może kiedyś uwędzę ale osobiście smakują mi takie nie wędzone .To dzięki Sylwkowi jak jemu się udały to mnie za 3-cim razem też Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-416514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #428 Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) dosia20011 super, to się nazywa internetowa nauka kręcenia korbaczy (lub jak wolisz korespondencyjna) Teraz to ja muszę nauczyć się pleść podwójne warkocze Ja ostatnio też troszkę korbaczy przywędziłem (z 50litrów mleka) wyszło jakieś 4,6kg jest już powtarzalność i to jest najważniejsze Edytowane 28 Marca 2015 przez KURP Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-416518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dosia20011 Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #429 Opublikowano 28 Marca 2015 Sylwek pszę bardzo http://wpina.pl/pin/958 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-416532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #430 Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Kurp , jak dobrze zapleciesz to wyjdą z tego pejcze Pozdrawiam Edytowane 28 Marca 2015 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-416552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #431 Opublikowano 28 Marca 2015 Kolejny poziom wtajemniczenia: lina do "bandżi" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-416555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dosia20011 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #432 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Sylwek powiem ci że wziełam się na sposób i do wody potem do solanki wkładam wkłady żelowe zamrożone nie trzeba chłodzić w lodówce i oczywiście wyrób na święta Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-417504 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #433 Opublikowano 1 Kwietnia 2015 Sylwek powiem ci że wziełam się na sposób i do wody potem do solanki wkładam wkłady żelowe zamrożone nie trzeba chłodzić w lodówce i oczywiście wyrób na święta Dosia - piękne i takie równe Super, podoba mi się Jak widać kręcenie korbaczy nie jest takie trudne Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-417608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dosia20011 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #434 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Dzięki Sylwek i jeszcze kawałeczek ciasta i można święta zaczynać-WESOŁYCH ŚWIĄT Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-417933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #435 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Ciasto piękne - cycki murzynki? Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-417960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dosia20011 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #436 Opublikowano 3 Kwietnia 2015 (edytowane) Niestety nie, nie ma jeszcze nazwy bo to moja inwencja twórcza ,nasączone jest mocną kawą z likierem tiramisu i krem z masła z twarożkiem waniliowym i mlekiem w proszku Edytowane 3 Kwietnia 2015 przez dosia20011 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-417963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #437 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Witaj, Sławku!Chcę zjeść Toje sery żółte. Jakie masz ?Też korbacze wędzone.Masz skrzynkę zablokowaną!Napisz na PW i nr tel. Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-419771 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #438 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Witaj, Sławku! Chyba chodzi Ci o Sylwka. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-419774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #439 Opublikowano 13 Kwietnia 2015 Skrzynka odetkana - możesz pisać Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-419776 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #440 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 (edytowane) Jako że teraz mam idealne warunki na robienie dolniaków, od środy do piątku troszkę piwa uwarzyłem.W środę poszedłem po bandzie na warsztat poszły 3 zestawy: pils, lager wiedeński i octoberfest. Wiem jedno w jeden dzień da się uwarzyć 3 warki piwa od A do Z czyli z zacieraniem, wysładzaniem, filtrowaniem, chmieleniem i studzeniem. W sumie zajęło mi to 14 godzin.W czwartek do zrobienia miałem 2 warki:Porter Bałtycki i Czesky Leżak Svletny. Pierwszy duży zasyp więc i gar był potrzebny wielki, drugi z zacieraniem dekoktacyjnym czyli troszkę trudniejszy ale dalim radę. W piątek zaś Piotr (Pis) zawitał do Ostrejmęki, to mi słody i chmiel przywiózł na koźlaka i gęstwę (drożdże dolnej fermermentacji) to jeszcze koźlaka sobie machnąłem, Także 6 warek w 3 dni stanęło i pięknie bulgocą sobie w fermentatorach.Proces chmielenia brzeczkiPorter Bałtycki i Czesky Leżak przed zadaniem drożdży Kiedy skończyłem filtrowanie piwa otrzymałem przesyłkę a w niej pięknie wykonany filtrator z nierdzewki - nic to przyda się na jesieni do wysładzania słodówDo tej pory mój filtrator wykonany z rurki PCV też się jakoś sprawdzał, ale zaczął się rozpadać - teraz się przesiądę z malucha do mercedesa Jeszcze przymiarka do fermentatora z kranikiem - pasuje No i etap chłodzenia: Zrobienie koźlaka od wsypania słodów do wystudzenia zajęła mi 5 godzin A wieczorem jeszcze miałem chwilkę czasu to sobie kolejnego Grouyera machnąłem:)Na zdjęciu od prawej:gorący Grouyer dopiero co włożony do formy i obciążony przed wyniesieniem pod prasęten niski to parmezan Grana Padano (wyszło prawie 2kg) ten wysoki to Gouda Lacta Free - czyli pozbawiona Laktozyoba do zdjęcia pokryte polioctanem no i ten blady z lewek to Grouyer któy się obsusza i czeka na pokrycie powłoką Edytowane 18 Kwietnia 2015 przez KURP Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-420803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
withereggie Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #441 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 No tak Sylwek, jak robić to z pompą ! Do picia a nie probowania Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-420808 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #442 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 No tak Sylwek, jak robić to z pompą ! Do picia a nie probowania Jak to Brunejka mówi pompa musi być Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-420811 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #443 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Sylwuś, po kiego grzyba rozdrabniasz się i robisz to w jakiś garnkach? Weź wyszoruj wannę raz a porządnie i rób 150 litrów za jednym zamachem Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-420814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #444 Opublikowano 18 Kwietnia 2015 Sylwuś, po kiego grzyba rozdrabniasz się i robisz to w jakiś garnkach? Weź wyszoruj wannę raz a porządnie i rób 150 litrów za jednym zamachem Żeby się dało, ale się nie da - w bloku się nie da Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-420819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Zgłoś Udostępnij #445 Opublikowano 19 Kwietnia 2015 Żeby się dało, ale się nie da - w bloku się nie da A co ? W bloku masz wannę 50-iesięcio litrową Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-420849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 28 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #446 Opublikowano 28 Maja 2015 Dziś pracowity dzień - trochę powędziłem.Na tapetę poszedł Łosoś którego podwędziłem 3h na zimno, potem do wędzarni wjechały korbacze.Są też zdjęcia gołki/oscypka przed i po wędzeniu, udka z kurczaka przed i po wędzeniu.A wszystko na koniec popakowane w Vaccum. W sumie 13 godzin pracy Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-427726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #447 Opublikowano 28 Maja 2015 Kurp te Twoje korbacze mnie oslabiaja, jezyk na klawiature i tylko marzyc mi pozostaje Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-427728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KURP Opublikowano 28 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #448 Opublikowano 28 Maja 2015 A tutaj pierwszy chlebek na zakwasie upieczony przez moją żonę Od tamtej pory piekła 3 razy i nie mogę się doczekać kolejnych bochenków. Inny chleb już mi nie pasuje - ten najlepszy (z pestkami dyni, słonecznika, siemieniem lnianym i czarnuszką).I kącik piwosza - ostatnio powiększył się o jakże użyteczną rzecz - choinkę do obsuszania butelek Dzięki temu butelkowanie piwa to przyjemność - kolejne 6 warek zabutelkowanych Cytuj Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-427729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #449 Opublikowano 28 Maja 2015 Kurp , podziwiam Cię nie tracisz czasu . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-427731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #450 Opublikowano 29 Maja 2015 No Bracie..... ale żeś zaszalał z wędzeniem.... a piwko to ja chyba wiem skąd przyjechało... Korbacze, ach korbacze..... na samą myśl żołądek zaczyna wydzielać większe ilości soków trawiennych.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-427759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.