Skocz do zawartości

KURP'iowska zadyma w kuchni


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Michał a Ty odpiszesz na moją wiadomość?

????? wiesz miałem zablokowaną skrzynkę - zbyt pełna ale posprzątałem. Może coś nie doszło. Napisz jeszcze raz. ;)   

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-405389
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 864
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Żeby nie wypaść z formy machnąłem trochę korbaczy, zapakowałem też Goudę która porządnie obeschła, palcówkę która jest... mniam... mniam... i 2 kawałki chorizo ;) Korbacze po godzinnej solance poszły do obsuszenia.

Wyjąłem też z solanki kolejną goudę (po lewej) do obciekania a z pod prasy przyniosłem cheddar'a (po prawej) którego proces cheddaryzacji tym razem zrobiłem od A do Z wg. przepisu.  :)

post-45680-0-24433200-1424297280_thumb.jpgpost-45680-0-07975000-1424297278_thumb.jpgpost-45680-0-26911600-1424297395_thumb.jpgpost-45680-0-02294700-1424297397_thumb.jpg

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-405572
Udostępnij na innych stronach

Te sery to prawdziwy majstersztyk. Od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia korbaczy, powiedz czy trudno wyciąga się tak równe nitki jak twoje?

Edytowane przez muniek123
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-405595
Udostępnij na innych stronach

Te sery to prawdziwy majstersztyk. Od jakiegoś czasu przymierzam się do zrobienia korbaczy, powiedz czy trudno wyciąga się tak równe nitki jak twoje?

Trzeba trochę tych nitek machnąć, choć jak wyczujesz o co biega i będziesz pilnym uczniem to tak jak Pis zrobisz równiutkie za pierwszym podejściem ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-405604
Udostępnij na innych stronach

Kolego KURP wyczyść skrzynkę bo nie można PW wysłać do Ciebie :)

Już wyczyściłem :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-405644
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trzeba trochę tych nitek machnąć, choć jak wyczujesz o co biega i będziesz pilnym uczniem to tak jak Pis zrobisz równiutkie za pierwszym podejściem ;)

 

Jak będziecie robić w Gąsiorowie to pisze się na szkolenie :)

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-405737
Udostępnij na innych stronach

Sylwek - zrobiłem ciasto na korbacze - mleko się odpowiednio  nie przykwasiło, próbka - nie idzie, ciągnąć, teraz dałem do ciepła do kuchni - czy do jutro masa będzie dobra?  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-407453
Udostępnij na innych stronach

Jeśli wygniotłeś ciasto to spróbuj je zostawić do ukwaszenia - ale może być ryzyko że zakwaszenie pójdzie w taką stronę że nawet jak je wyciągniesz to przy wędzeniu mogą być lejące (spadać z kija). Dzwoniłem ale żeś gdzieś polaz. ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-407460
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Wyczyść skrzynię... bo nie mam rozpoczętej z Tobą rozmowy, a kartki leżą.....  :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-410924
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

dosia20011 super, to się nazywa internetowa nauka kręcenia korbaczy (lub jak wolisz korespondencyjna) ;)

Teraz to ja muszę nauczyć się pleść podwójne warkocze ;)

 

Ja ostatnio też troszkę korbaczy przywędziłem (z 50litrów mleka) wyszło jakieś 4,6kg ;)

post-45680-0-95166400-1427542378_thumb.jpg

 

jest już powtarzalność i to jest najważniejsze :)

Edytowane przez KURP

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-416518
Udostępnij na innych stronach

Sylwek powiem ci że wziełam się na sposób i do wody potem do solanki wkładam wkłady żelowe zamrożone nie trzeba chłodzić w lodówce i oczywiście wyrób na święta  :D

post-60074-0-04390000-1427898042_thumb.jpg

post-60074-0-83424500-1427898060_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-417504
Udostępnij na innych stronach

Sylwek powiem ci że wziełam się na sposób i do wody potem do solanki wkładam wkłady żelowe zamrożone nie trzeba chłodzić w lodówce i oczywiście wyrób na święta  :D

Dosia - piękne i takie równe :) Super, podoba mi się :) Jak widać kręcenie korbaczy nie jest takie trudne :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8440-kurpiowska-zadyma-w-kuchni/page/18/#findComment-417608
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.