dadys Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Witam wszystkich.Żona poprosiła mnie o zadanie pytania na forum o przepisy na fasolkę szparagową.Za przepisy z góry dziękuję. Cytuj pozdrawiam Marian Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/846-fasolka-szparagowa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 25 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 25 Czerwca 2007 Rozumiem że chodzi o sposób konserwowania.Z przeznaczeniem na zupę z fasolki, moja lepsza połowa robi to tak (fasolka Złota Saksa): fasolkę płucze starannie 2x,odrzuca ogonki i czubki,kroi ukosem na ok 1,5-2 cm, wkłada do słoika i zalewa ostudzoną, lekko ciepłą przegotowaną wodą osoloną (na smak, tak odrobinkę tylko mocniej niż zupę). Oczywiście należy zostawić nieco wolnej przestrzeni pod pokrywkąPasteryzuję (to już ja) w piekarniku. Termostat ustawiam na 140 st.C i gdy wyraźnie zakipi woda w pierwszym słoiku, wyłączam piekarnik. Stosujemy słoiki 0,9 litrowe 4 albo 6 zaczepowe (lepiej). Wkładam je do zimnego piekarnika, a studzę przy lekko otwartym. Sprawdzenie szczelności normalnie poprzez ustawienie do góry dnem na tacy. Rzadko któryś "nie chwyci" no to go do lodówki i do wykorzystania na bieżąco. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/846-fasolka-szparagowa/#findComment-13972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryszpak Opublikowano 27 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Czerwca 2007 U mnie troszkę inaczej Fasolkę dokładnie umyć, obciąć końcówki, ułożyć ciasno na sztorc w słoikach. Gorącym roztworem wody z solą zalać fasolkę (2 łyżki na 3l wody). Szczelnie zakręcić słoiki, wstawić do kotła, zagotować i czekać 1.5 godziny na rezultat. Później do góry dnem i do piwnicy względnie skrytki.Przepis wykorzystywany w domu od kiedy sięgam pamięcią.Pozdrowienia Cytuj Rafał (ryszpak) rakrzes@poczta.onet.pl Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją... Iure et gladio Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/846-fasolka-szparagowa/#findComment-14048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 12 Lipca 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Lipca 2013 U mnie troszkę inaczej Fasolkę dokładnie umyć, obciąć końcówki, ułożyć ciasno na sztorc w słoikach. Gorącym roztworem wody z solą zalać fasolkę (2 łyżki na 3l wody). Szczelnie zakręcić słoiki, wstawić do kotła, zagotować i czekać 1.5 godziny na rezultat. Później do góry dnem i do piwnicy względnie skrytki. Przepis wykorzystywany w domu od kiedy sięgam pamięcią. Pozdrowienia może dobry sposób, ale Ja osobiście gotowałam słoiki dwukrotnie.. czy kiedy robimy to w piekarniku... to wystarczy tylko jeden raz? Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/846-fasolka-szparagowa/#findComment-292037 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.