Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem że chodzi o sposób konserwowania.

Z przeznaczeniem na zupę z fasolki, moja lepsza połowa robi to tak (fasolka Złota Saksa):

fasolkę płucze starannie 2x,

odrzuca ogonki i czubki,

kroi ukosem na ok 1,5-2 cm,

wkłada do słoika i zalewa ostudzoną, lekko ciepłą przegotowaną wodą osoloną (na smak, tak odrobinkę tylko mocniej niż zupę). Oczywiście należy zostawić nieco wolnej przestrzeni pod pokrywką

Pasteryzuję (to już ja) w piekarniku. Termostat ustawiam na 140 st.C i gdy wyraźnie zakipi woda w pierwszym słoiku, wyłączam piekarnik.

Stosujemy słoiki 0,9 litrowe 4 albo 6 zaczepowe (lepiej). Wkładam je do zimnego piekarnika, a studzę przy lekko otwartym. Sprawdzenie szczelności normalnie poprzez ustawienie do góry dnem na tacy. Rzadko któryś "nie chwyci" no to go do lodówki i do wykorzystania na bieżąco.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/846-fasolka-szparagowa/#findComment-13972
Udostępnij na innych stronach

U mnie troszkę inaczej ;)

Fasolkę dokładnie umyć, obciąć końcówki, ułożyć ciasno na sztorc w słoikach. Gorącym roztworem wody z solą zalać fasolkę (2 łyżki na 3l wody). Szczelnie zakręcić słoiki, wstawić do kotła, zagotować i czekać 1.5 godziny na rezultat. Później do góry dnem i do piwnicy względnie skrytki.

Przepis wykorzystywany w domu od kiedy sięgam pamięcią.

Pozdrowienia

Rafał (ryszpak)

rakrzes@poczta.onet.pl

 

Z prawdą jest jak z d..pą. Każdy ma inną i każdy ma swoją...

 

Iure et gladio

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/846-fasolka-szparagowa/#findComment-14048
Udostępnij na innych stronach

  • 6 lat później...

U mnie troszkę inaczej ;)

Fasolkę dokładnie umyć, obciąć końcówki, ułożyć ciasno na sztorc w słoikach. Gorącym roztworem wody z solą zalać fasolkę (2 łyżki na 3l wody). Szczelnie zakręcić słoiki, wstawić do kotła, zagotować i czekać 1.5 godziny na rezultat. Później do góry dnem i do piwnicy względnie skrytki.

Przepis wykorzystywany w domu od kiedy sięgam pamięcią.

Pozdrowienia

może dobry sposób, ale Ja osobiście gotowałam słoiki dwukrotnie.. czy kiedy robimy to w piekarniku... to wystarczy tylko jeden raz?

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/846-fasolka-szparagowa/#findComment-292037
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.