Bandolini Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Września 2013 Ponieważ sposób ten wypróbowałem już wielokrotnie, chciałbym się nim z Wami podzielić.Zacząłem najpierw używać wentylatora do osuszania kiełbas przed wędzeniem, później też do wstępnego wędzenia by na koniec używać go również do suszenia uwędzonej i sparzonej kiełbasy. Wędzarnia musi być odpowiednio duża by zmieścił się w niej termowentylator;) Ja kładę go na podłodze wędzarni w sposób umożliwiający dobry dostęp powietrza do wentylatora i odpowiednią cyrkulację w wędzarni.Osuszanie z wentylatorem przebiega szybciej. Jeśli temperatura otoczenia jest niska (poniżej 20st.C) to włączam na kilka minut pierwszą grzałkę w termowentylatorze. Podczas wstępnego wędzenia z użyciem wentylatora suchość jest podtrzymywana a ewentualne niedogrzanie wędzarni lub użycie niedosuszonego drewna nie ma wpływu na jakość wędzenia. Przechodząc jednak do tytułu tematu:Po sparzeniu i wystudzeniu kiełbasy wkładam ją z powrotem do wędzarni na kije. Wędzarnia po wędzeniu jest jeszcze ciepła a w palenisku pozostało trochę żaru. Włączam termowentylator na pierwszą grzałkę do osiągnięcia w wędzarni temperatury 30-35st.C. Wyłączam grzałkę i samym nadmuchem powietrza osuszam kiełbasy przez ok.1h. Tak na zmianę co 1-2 godziny, zwiększając powoli początkową temperaturę powietrza w wędzarni do 45-50st.C i znowu wyłączając grzałkę. Temperatura w wędzarni nie może spaść poniżej 18st.C. Suszę kiełbasy przez dwa dni po 12-16h, zostawiając na noc w wędzarni (w zimie nie próbowałem). Na koniec można trochę "podpiec" kiełbasę zwiększając temperaturę do 60-65st.C. na pół godziny. W ten sposób osiągam wydajność kiełbasy w granicach 65-70% i nie tracę na jej suszenie kilkunastu dni;) Wszelkie ewentualne jaśniejsze miejsca na kiełbasie nikną, kolor jest wyrazisty i równomierny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Września 2013 W ten sposób osiągam wydajność kiełbasy w granicach 65-70% i nie tracę na jej suszenie kilkunastu dni; A jaka jest wilgotność podczas suszenia? I fota tak podsuszonej kiełbasy? Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-298734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EL GREGOR Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Września 2013 :grin: to zajęcie z tym osuszeniem wentylatorem to chyba z nudów :wink: Dołączam się do prośby Piotra. :grin: Cytuj Wędzenie to tak jak seks,tylko dłużej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-298745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pulek Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Września 2013 Czy podczas takiego szybkiego osuszania, kiełbasy suszą się równomiernie w całym przekroju? Czy nie występuje efekt ciemnej obwódki na zewnątrz przekroju? Cytuj Jedź tak, aby Twój Anioł Stróż nadążył za Tobą... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-298754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 2 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Września 2013 Wilgotności nie mierzyłem, zawsze mam odpowiednio uchylone drzwi wędzarni, więc wilgotność nie jest wysoka. Zdjęć nie pokażę bo aparat mam zepsuty Przekrój kiełbasy zawsze jest równomierny, nie ma ciemniejszej obwódki. To nie z nudów tylko z potrzeby udoskonalenia i przyspieszenia procesu produkcyjnego. Wyrób na tym nie traci a wręcz zyskuje. Warto popróbować i dostosować technologię do własnych warunków bo wiadomo, że wędzarnia wędzarni nie równa a i wentylatory są różne.Poza tym nie trzeba szukać odpowiedniego pomieszczenia by suszyć według starych zasad;) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-298790 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Września 2013 by suszyć według starych zasad;)Zdradź jakie to są stare zasady? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-298807 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Września 2013 Hmmm nigdy nie przekonywały mnie takie " patenty" a to dlatego że osuszanie oprócz suchości powierzchniowej ma za zadanie zmianę temperatury samej wędzonki/kiełbasy inaczej i tak się "spoci" Podobnie sytuacja sie ma z podsuszaniem nie chodzi opomarszczony/przesuszony flak tylko równomierną utratę wilgotności w całym przekroju wyrobu - sztucznie wymuszona cyrkulacja z grzaniem tylko to utrudni a nie przyspieszy ... Ot i taka korzyść z "przyspieszenia" bo co nagle to po diable Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-298812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Września 2013 ...Hmmm nigdy nie przekonywały mnie takie " patenty"...Eeee tam, nie ma co wylewać "mazdzi z kompielom"! :wink: :grin: Jeśli spełnione zostaną ZAŁOŻENIA które Pis lub Bagno mógłby mieć na myśli, to ........................ Alleluja i do przodu! https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=Gk6KRUmMI60#t=51 . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-298822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Września 2013 roger, całkowicie się zgadzam i dodam od siebie, że jeżeli termowentylator jest używany zgodnie z przeznaczeniem, to możemy dodatkowo dostarczyć pieczone roztocze do wędzonek. Chyba należy pozostać przy osuszaniu w dobrej wędzarni , smacznie i bezpiecznie :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-298825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 2 Września 2013 ...W propozycji zabrakło jednego z powyższych elementów,...Masz w 100% RACJE! Jak przeczytałem post Pis, to "rechot" z mych ust "siem" wydobył. :lol: Wiedziałem, że o kontrole wilgotnosci najprawdopodobniej chodzi. Wcześniej już poczytywałem sobie o tym. Świetnie jest ta tematyka opisana na stronie Pana Stanley Marianski. http://www.meatsandsausages.com/smokehouse-plans/smokehouse-humidity . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-298868 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 2 Września 2013 Misiek a gdzie moge zobaczyc twoje wyroby bo kurcze szukałem i nie znalazłem,nakieruj mnie ?marku301 pytanie padło i ..... czyżby tylko odpiszesz "siem" i "BTW" ? Miej śmiałość, wrzuć fotki ! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-298873 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 2 Września 2013 Misiek a gdzie moge zobaczyc twoje wyroby bo kurcze szukałem i nie znalazłem,nakieruj mnie ?marku301 pytanie padło i ..... czyżby tylko odpiszesz "siem" i "BTW" ?Bracie Miro, co to ma wspólnego z TEMATEM " Suszenie kiełbasy powietrzem z nadmuchu" "poza" PODSZCZYPYWANIEM mej "tożsamości"? :tongue: :grin: Ty Zbereźniku jeden, "fuj"! :tongue: :grin: Do misiaczka "siem" dobiera! :shock: :grin: :lol: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-298878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 2 Września 2013 Jak się można było spodziewać .... bla, bla, bla... a konkretów brak ? :clap: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-298882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 2 Września 2013 Wilgotności nie mierzyłem, zawsze mam odpowiednio uchylone drzwi wędzarni, więc wilgotność nie jest wysoka. Z I o to mi chodziło, nie mierzyłem, foty nie zrobiłem, szybko wysuszyłem i jeszcze szybciej zjadłem. Żadnej satysfakcji z takiej roboty nie ma, nie ma pieszczot, gry wstępnej, zabawy i prawdziwej konsumpcji odpowiednio przygotowanego dania. A i misia mi się nie czepiać, proszę. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-298887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 3 Września 2013 Znaczy sie ze Pan misiek nie ma sie czym pochwalic- ooooo lipa nie ma co :rolleyes: :???: Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-298906 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 3 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 3 Września 2013 Wilgotności nie mierzyłem, zawsze mam odpowiednio uchylone drzwi wędzarni, więc wilgotność nie jest wysoka. Z I o to mi chodziło, nie mierzyłem, foty nie zrobiłem, szybko wysuszyłem i jeszcze szybciej zjadłem. Żadnej satysfakcji z takiej roboty nie ma, nie ma pieszczot, gry wstępnej, zabawy i prawdziwej konsumpcji odpowiednio przygotowanego dania. A czy wiele wynalazków nie rodziło się z przypadku? Najwyraźniej wilgotność jaką utrzymywałem była odpowiednia, następnym razem zmierzę i napiszę ile wynosi. Mój opis nie wymaga zdjęcia ale jak chcecie to jutro spróbuję zrobić jakieś zdjęcia gotowej kiełbasy. Nie suszyłem szybko, tylko przyspieszyłem proces, dzięki czemu uzyskałem kiełbasę równo wysuszoną w całym przekroju (vide mój pierwszy post). Wydajność jak już pisałem 65-70% czyli tyle ile być powinno przy suszeniu. Gdyby kiełbasa była wysuszona tylko z zewnątrz to takiej wydajności bym nie uzyskał. A można ją jeszcze bardziej wysuszyć. Tym razem zrobiłem 7kg kiełbasy wieprzowo wołowej według własnej receptury, w zamrażarce jest jej jeszcze sporo;) Satysfakcja była nie tylko z samego procesu technologicznego (a robiłem tak już wielokrotnie) ale i mam ją teraz bo chyba zadałem Wam zagwozdkę, z którą nie możecie sobie dać rady Zachęcam do wypróbowania tej metody i opisania własnych doświadczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-298909 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 3 Września 2013 Zeznania Bandoliniego uważam za wiarygodne.Może i coś tam stracił ale kombinował skutecznie.Sam przecież nie zjadł tej kiełby- innym również smakowała.Sprawa nie tyle do dyskusji co do wypróbowania. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-298920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 3 Września 2013 chyba zadałem Wam zagwozdkę, z którą nie możecie sobie dać radyWilgotności nie mierzyłem, zawsze mam odpowiednio uchylone drzwi wędzarni, więc wilgotność nie jest wysoka.Witaj, raczej nie dałeś żadnej zagwozdki, z tego co przeczytałem to wcale nie orientujesz się na czym polega "podsuszanie" (ja wolę to nazwać dojrzewaniem, bo wędliny to nie pranie) wędlin. :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-298924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 3 Września 2013 Z mojej praktyki wynika, że im dłużej wędliny podsychają w normalnej temperaturze tym są smaczniejsze. Często po parzeniu na drugi dzień wkładam do wędzarni i podwędzam na zimno przez trzy godziny. Taki zabieg całkowicie wystarczy do trzymania wędlin bez lodówki i powolnego podsuszenia. Nie wiem jaki celu na szybko maiłbym suszyć wędliny termowentylatorem i co miałbym na tym zyskać zyskać, jakie walory tym zabiegiem uzyskam? . Wędliny zawierają sól więc szybkie podsuszenie raczej nie jest wskazane. Chyba wyższy rachunek za energię elektryczną. :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-298933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 3 Września 2013 ...Z mojej praktyki wynika, że im dłużej wędliny podsychają w normalnej temperaturze tym są smaczniejsze...Andyandy, ja to zrozumiałem, że każdy rodzaj kiełbasy ma swoją OPTYMALNĄ temperaturę i OPTYMALNE pozostałe parametry o których wszyscy dyskutujemy. Jeśli używamy określenia "normalna temperatura" w znaczeniu takim jak Bandolini, czyli "intuicyjnie", to wtedy będzie tak, że każdy otrzyma trochę inną kiełbasę i raczej nie ma szansy na większą "POWTARZALNOŚĆ". :shock: Kto wie jak często różnice będą ZNACZNE w smaku przy braku różnic na "zdjęciach", które tego parametru nigdy nie oddadzą? ...Często po parzeniu na drugi dzień wkładam do wędzarni i podwędzam na zimno przez trzy godziny. Taki zabieg całkowicie wystarczy do trzymania wędlin bez lodówki i powolnego podsuszenia....Andyandy to co opisujesz to już jest SZCZEGÓLNE potraktowanie wędliny w celu TUNINGOWANIA. :clap: :clap: :clap: To może dać niezłego kopa wędlince, która przeistoczyć się może w coś LEPSZEGO od "pospolitego". :clap: :grin: ...Nie wiem jaki celu na szybko maiłbym suszyć wędliny termowentylatorem i co miałbym na tym zyskać...A ja WIEM, ale niech "siem" również i inni wypowiedzą, jeśli "kumaja czacze"! :wink: :tongue: :grin: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-298942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 3 Września 2013 Ponieważ sposób ten wypróbowałem już wielokrotnie, chciałbym się nim z Wami podzielić. Jak sam widzisz nie warto się dzielić. Ale pociesz się tym, że prawie każdego wynalazcę nazywano wariatem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-299041 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andyandy Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 3 Września 2013 miro, ja nikomu nie bronię i jak chcesz to prześlę stary termowentylator będziesz wszystkie wyroby osuszał. Zyskasz na czasie kilka dni. A czas to pieniądz. Mnie się nigdzie nie śpieszy :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-299047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 3 Września 2013 Jak sam widzisz nie warto się dzielić. Ale pociesz się tym, że prawie każdego wynalazcę nazywano wariatem. Miro, problem tkwi w fizyce, pewnych procesów w wędliniarstwie tradycyjnym nie przeskoczysz, sprawdzone od paru tysięcy lat, a wentylator jest dobry na upał, termowentylator na chłód, żaden z nich do przyspieszenia procesu suszenia kiełbasy się nie nadaje, ale ja tak tylko piszę, bo mam bzika na punkcie wyrobów prawidłowo podsuszanych. Dlatego nigdy nie wieszam kiełbasy w kuchni przy oknie, na słońcu, w łazience czy spiżarni. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-299052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 3 Września 2013 Miro, problem tkwi w fizyce, pewnych procesów w wędliniarstwie tradycyjnym nie przeskoczysz, sprawdzone od paru tysięcy lat,No popatrz, a proces peklowania używając odpowiedniej tabeli da się przyśpieszyć i nikt tak nie krzyczy jak w tym poście ? Tysiące lat doświadczeń .... poszły w p... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-299058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 4 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 4 Września 2013 Jak sam widzisz nie warto się dzielić. Ale pociesz się tym, że prawie każdego wynalazcę nazywano wariatem. Miro, problem tkwi w fizyce, pewnych procesów w wędliniarstwie tradycyjnym nie przeskoczysz, sprawdzone od paru tysięcy lat, a wentylator jest dobry na upał, termowentylator na chłód, żaden z nich do przyspieszenia procesu suszenia kiełbasy się nie nadaje, ale ja tak tylko piszę, bo mam bzika na punkcie wyrobów prawidłowo podsuszanych. Dlatego nigdy nie wieszam kiełbasy w kuchni przy oknie, na słońcu, w łazience czy spiżarni. Nic dodać nic ująć. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8461-suszenie-kie%C5%82basy-powietrzem-z-nadmuchu/#findComment-299077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.