McLeo Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 2 Września 2013 Moja żona bardzo lubi czerwoną paprykę opaloną czy też przypieczoną na ognisku. Wiem, że ludzie wędzą małe, ostre i generalnie te bardzie suche papryczki. Czy robił ktoś eksperymenty z wędzeniem takiej "zwykłej", słodkiej czerwonej papryki? Jeśli tak to jakieś porady? Nadaje się w ogóle? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8462-papryka-z-w%C4%99dzarni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK MACIEK Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 2 Września 2013 Próbowałem kilka razy, nigdy nic dobrego mi nie wyszło. Tzn zjeść się dała, od razy po wędzeniu, smak ciekawy, ale bardzo nasączona wodą jest cały czas. Po kilku dniach nadawała się tylko do wywalenia. Małą, suchą z natury, wędziłem i mieliłem, doskonała jako dodatek do różnych potraw. Cytuj www.wedzarnie.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8462-papryka-z-w%C4%99dzarni/#findComment-298774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 2 Września 2013 Ja wędziłem zwykłą w połówkach potem do suszarki , i mielenie dobra przyprawa. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8462-papryka-z-w%C4%99dzarni/#findComment-298783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 2 Września 2013 W wędzarni jest zbyt niska temperatura by papryka puściła dobrze soki i stała się miękka. Gra nie jest warta świeczki, lepiej od razu na grill. Ja grilluję na tackach aluminiowych, potem do worka spożywczego, skórka odchodzi, zdejmuję i dalej do weków lub na talerz do obiadu. Aromat wędzenia przy grillowaniu też jest. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8462-papryka-z-w%C4%99dzarni/#findComment-298792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 2 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 2 Września 2013 Jakieś 30 lat temu zwiedzałem Hiszpanię i jeśli dobrze pamiętam to niedaleko Madrytu odwiedziłem gospodarstwo, które przerabialo paprykę i peproni.Wędzono je w takich dużych wędzarniach stodołach zimnym dymem przes kilkanaście dni,następnie mielono.Podobnie jak na tym filmie :grin: Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8462-papryka-z-w%C4%99dzarni/#findComment-298797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McLeo Opublikowano 3 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 3 Września 2013 Tego się obawiałem, szkoda. Ale - Bandolini, piszesz, że do weków. I? Coś ekstra robisz? Jak to długo można przechowywać? Miałem jeszcze pomysł by podsuszyć najpierw tak, jak pomidory a potem wędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8462-papryka-z-w%C4%99dzarni/#findComment-298908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 3 Września 2013 Tego się obawiałem, szkoda. Ale - Bandolini, piszesz, że do weków. I? Coś ekstra robisz? Jak to długo można przechowywać? Miałem jeszcze pomysł by podsuszyć najpierw tak, jak pomidory a potem wędzić. Taką z grilla po zdjęciu skórki (wcześniej odparzanie w worku spożywczym) pakuję do słoików, zalewam zalewą taką jak do ogórków (przyprawy jak kto woli) i na wierzch wlewam łyżkę oleju z pestek winogron. Pasteryzacja 15minut. Jeśli zalewa jest dość mocno octowa (ja daję ocet i wodę w stosunku 1:4) i na wierzchu olej, to taki wek spokojnie przetrwa do następnej zimy;) Pomysł ze wstępnym podsuszaniem a później wędzeniem jest dobry, ja tak robię ze śliwkami. Później je mrożę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8462-papryka-z-w%C4%99dzarni/#findComment-298910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McLeo Opublikowano 3 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 3 Września 2013 Z zamrażaniem też dobry pomysł. A po co olej na wierzch? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8462-papryka-z-w%C4%99dzarni/#findComment-298932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 3 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Września 2013 Przed wędzeniem dobrze jest wstępnie podsuszyć paprykę i po podwędzeniu wysuszyć całkowicie, jak rok temu zrobiłem odwrotnie najepierw podwędziłem później suszenie, wyszło super i smak bardzo ciekawy. :grin: :grin: http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/3.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8462-papryka-z-w%C4%99dzarni/#findComment-298936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.