Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Moja żona bardzo lubi czerwoną paprykę opaloną czy też przypieczoną na ognisku. Wiem, że ludzie wędzą małe, ostre i generalnie te bardzie suche papryczki. Czy robił ktoś eksperymenty z wędzeniem takiej "zwykłej", słodkiej czerwonej papryki? Jeśli tak to jakieś porady? Nadaje się w ogóle?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8462-papryka-z-w%C4%99dzarni/
Udostępnij na innych stronach

Próbowałem kilka razy, nigdy nic dobrego mi nie wyszło. Tzn zjeść się dała, od razy po wędzeniu, smak ciekawy, ale bardzo nasączona wodą jest cały czas. Po kilku dniach nadawała się tylko do wywalenia.

Małą, suchą z natury, wędziłem i mieliłem, doskonała jako dodatek do różnych potraw.

www.wedzarnie.com.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8462-papryka-z-w%C4%99dzarni/#findComment-298774
Udostępnij na innych stronach

W wędzarni jest zbyt niska temperatura by papryka puściła dobrze soki i stała się miękka. Gra nie jest warta świeczki, lepiej od razu na grill. Ja grilluję na tackach aluminiowych, potem do worka spożywczego, skórka odchodzi, zdejmuję i dalej do weków lub na talerz do obiadu. Aromat wędzenia przy grillowaniu też jest.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8462-papryka-z-w%C4%99dzarni/#findComment-298792
Udostępnij na innych stronach

Jakieś 30 lat temu zwiedzałem Hiszpanię i jeśli dobrze pamiętam to niedaleko Madrytu odwiedziłem gospodarstwo, które przerabialo paprykę i peproni.

Wędzono je w takich dużych wędzarniach stodołach zimnym dymem przes kilkanaście dni,

następnie mielono.

Podobnie jak na tym filmie

:grin:

http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png

"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię."
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8462-papryka-z-w%C4%99dzarni/#findComment-298797
Udostępnij na innych stronach

Tego się obawiałem, szkoda. Ale - Bandolini, piszesz, że do weków. I? Coś ekstra robisz? Jak to długo można przechowywać?

Miałem jeszcze pomysł by podsuszyć najpierw tak, jak pomidory a potem wędzić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8462-papryka-z-w%C4%99dzarni/#findComment-298908
Udostępnij na innych stronach

Tego się obawiałem, szkoda. Ale - Bandolini, piszesz, że do weków. I? Coś ekstra robisz? Jak to długo można przechowywać?

Miałem jeszcze pomysł by podsuszyć najpierw tak, jak pomidory a potem wędzić.

Taką z grilla po zdjęciu skórki (wcześniej odparzanie w worku spożywczym) pakuję do słoików, zalewam zalewą taką jak do ogórków (przyprawy jak kto woli) i na wierzch wlewam łyżkę oleju z pestek winogron. Pasteryzacja 15minut. Jeśli zalewa jest dość mocno octowa (ja daję ocet i wodę w stosunku 1:4) i na wierzchu olej, to taki wek spokojnie przetrwa do następnej zimy;)

Pomysł ze wstępnym podsuszaniem a później wędzeniem jest dobry, ja tak robię ze śliwkami. Później je mrożę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8462-papryka-z-w%C4%99dzarni/#findComment-298910
Udostępnij na innych stronach

Przed wędzeniem dobrze jest wstępnie podsuszyć paprykę i po podwędzeniu wysuszyć całkowicie, jak rok temu zrobiłem odwrotnie najepierw podwędziłem później suszenie, wyszło super i smak bardzo ciekawy. :grin: :grin:

 

http://monki.us/~tier/wd/wedzenie/18.08.12/3.JPG

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8462-papryka-z-w%C4%99dzarni/#findComment-298936
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.