Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Hi!!

 

Temat dość dziwny ale być może ciekawy.

 

Od pewnego czasu zauważyłem, że wszystkie wędliny dojrzewające (suszenie, wyroby typowo dojrzewające) u mnie w kuchni mają specyficzny smak który ma tradycyjna Kiełbasa Polska (ta cienka surowa ) --ot taki lekko kwaskowy smak. W zasadzie wszystkie wyroby wieprzowe typu kiełbasa chłopska, krakowska ,boczek, żywiecka ,pancetta ,schab suszony itp... mają po pewnym czasie ten sam posmak. Wędliny wiszą w jednym miejscu, zawsze razem z innymi już gotowymi wyrobami.

Zastanawiam się więc, czy po kilku latach w tym miejscu nie wytworzyło się środowisko powodujące taki smak.

 

Jeszcze nie dawno taki efekt nie występował.

 

Być może ktoś również zauważył u siebie takie zjawisko.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8528-czy%C5%BCby-wytworzy%C5%82o-si%C4%99-odpowiednie-%C5%9Brodowisko/
Udostępnij na innych stronach

...Od pewnego czasu zauważyłem,

że wszystkie wędliny dojrzewające (suszenie, wyroby typowo dojrzewające) u mnie w kuchni mają specyficzny smak

który ma tradycyjna Kiełbasa Polska (ta cienka surowa ) --ot taki lekko kwaskowy smak...

W zasadzie to można pogratulować. :clap:

 

O jakości wędliny w dużej mierze decyduje to

o czym piszesz! :cool:

 

Niestety to nie zdjęcia "mocno dębowe" czynią z kiełbasy

rarytas godny odpowiedniego podniebienia. :grin:

 

Amen

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

Gryzlly --o co kaman z tym mocno dębowym??

 

A co do tematu-- dodam, że nigdy do wędlin nie dodawałem żadnych kultur startowych.

...Gryzlly --o co kaman z tym mocno dębowym??...

Chodzi o to, że część tzw. pospolitych konsumentów,

utożsamia jakość wedliny z mocno brązowym kolorem,

który można uzyskać przez intensywne wędzenie drewnem dębowym. :cool:

 

Jaki ma smak taka kiełbasa to już jest odrębna kwestia,

ale jest jeden duży bonus - wygląd na zdjęciach tzw "mocno dębowy". :lol:

.

"Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly)
:cool:

czy po kilku latach w tym miejscu nie wytworzyło się środowisko powodujące taki smak

Trzeba przewietrzać. Obrazującym przykładem są wiejskie izby, że o sieni nie wspomnę ;)
coś w tym jest, że musi byś przewiewne jak kończy się lato, to wieszam schab ala parmeński przy lufciku i sama słodycz. piwnica też musi być dobra.

Hi!

 

Dzisiaj zrobiłem eksperyment-- część boczku Pancetta powiesiłem w kuchni a część w piwnicy.

Zobaczę czy teoria się potwierdzi.

  • 9 miesięcy temu...

U mnie w domu chyba przyjazne bakterie zadomowiły się na dobre. Może przyjechały jesienią z Hiszpanii z przywiezionymi chorizzo i fuet i przeniosły się na moje wyroby? W każdym razie w piwniczce, gdzie dojrzewają wędliny unosi się charakterystyczny zapach, zbliżony do zapachu oryginalnego salami z Węgier a może właśnie kiełbas hiszpańskich (jest pewna różnica w aromacie). 

Może. jak masz świeżo zrobione surowe wędliny w pobliżu.  Ale niestety bakterie lactobacillus nie będą działać w gorąco wędzonych kiełbasach.  Inaczej z pleśnią, ta może skoczyć z tej hiszpanki na twoją. :D

  • 1 rok później...

Hi!!

 

Zastanawiam się więc, czy po kilku latach w tym miejscu nie wytworzyło się środowisko powodujące taki smak.

 

Jeszcze nie dawno taki efekt nie występował.

 

Być może ktoś również zauważył u siebie takie zjawisko.

Ja zauważyłem wytworzenie się ciekawego środowiska u siebie w lodówce gdy zacząłem przechowycwać w. dojrzewające i kiełbasy z pleśnią  + sery pleśniowe... Efekt - nic mięsnego czy mlecznego  się nie psuło tygodniami a nawet miesiącami całymi - nawet włoszczyzna nie pleśniała i nie gniła.... bardzo ciekawy efekt pokazujący jak ludzie mogli żyć bez lodówek...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.