inqubus Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Września 2013 Hi!! Temat dość dziwny ale być może ciekawy. Od pewnego czasu zauważyłem, że wszystkie wędliny dojrzewające (suszenie, wyroby typowo dojrzewające) u mnie w kuchni mają specyficzny smak który ma tradycyjna Kiełbasa Polska (ta cienka surowa ) --ot taki lekko kwaskowy smak. W zasadzie wszystkie wyroby wieprzowe typu kiełbasa chłopska, krakowska ,boczek, żywiecka ,pancetta ,schab suszony itp... mają po pewnym czasie ten sam posmak. Wędliny wiszą w jednym miejscu, zawsze razem z innymi już gotowymi wyrobami. Zastanawiam się więc, czy po kilku latach w tym miejscu nie wytworzyło się środowisko powodujące taki smak. Jeszcze nie dawno taki efekt nie występował. Być może ktoś również zauważył u siebie takie zjawisko. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8528-czy%C5%BCby-wytworzy%C5%82o-si%C4%99-odpowiednie-%C5%9Brodowisko/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Września 2013 ...Od pewnego czasu zauważyłem, że wszystkie wędliny dojrzewające (suszenie, wyroby typowo dojrzewające) u mnie w kuchni mają specyficzny smak który ma tradycyjna Kiełbasa Polska (ta cienka surowa ) --ot taki lekko kwaskowy smak...W zasadzie to można pogratulować. :clap: O jakości wędliny w dużej mierze decyduje to o czym piszesz! Niestety to nie zdjęcia "mocno dębowe" czynią z kiełbasy rarytas godny odpowiedniego podniebienia. :grin: Amen . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8528-czy%C5%BCby-wytworzy%C5%82o-si%C4%99-odpowiednie-%C5%9Brodowisko/#findComment-302885 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inqubus Opublikowano 23 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Września 2013 Gryzlly --o co kaman z tym mocno dębowym?? A co do tematu-- dodam, że nigdy do wędlin nie dodawałem żadnych kultur startowych. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8528-czy%C5%BCby-wytworzy%C5%82o-si%C4%99-odpowiednie-%C5%9Brodowisko/#findComment-302886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grizzly Opublikowano 23 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Września 2013 ...Gryzlly --o co kaman z tym mocno dębowym??...Chodzi o to, że część tzw. pospolitych konsumentów, utożsamia jakość wedliny z mocno brązowym kolorem, który można uzyskać przez intensywne wędzenie drewnem dębowym. Jaki ma smak taka kiełbasa to już jest odrębna kwestia, ale jest jeden duży bonus - wygląd na zdjęciach tzw "mocno dębowy". :lol: . Cytuj "Opinia zwykłego człowieka, to brednie gorsze od milczenia." (grizzly) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8528-czy%C5%BCby-wytworzy%C5%82o-si%C4%99-odpowiednie-%C5%9Brodowisko/#findComment-302887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bandolini Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Września 2013 czy po kilku latach w tym miejscu nie wytworzyło się środowisko powodujące taki smakTrzeba przewietrzać. Obrazującym przykładem są wiejskie izby, że o sieni nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8528-czy%C5%BCby-wytworzy%C5%82o-si%C4%99-odpowiednie-%C5%9Brodowisko/#findComment-302999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inqubus Opublikowano 24 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Września 2013 Miejsce jest przewietrzane non stop --to kuchnia z uchylonym prawie zawsze oknem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8528-czy%C5%BCby-wytworzy%C5%82o-si%C4%99-odpowiednie-%C5%9Brodowisko/#findComment-303077 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbiig Opublikowano 24 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Września 2013 coś w tym jest, że musi byś przewiewne jak kończy się lato, to wieszam schab ala parmeński przy lufciku i sama słodycz. piwnica też musi być dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8528-czy%C5%BCby-wytworzy%C5%82o-si%C4%99-odpowiednie-%C5%9Brodowisko/#findComment-303079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
inqubus Opublikowano 25 Września 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 25 Września 2013 Hi! Dzisiaj zrobiłem eksperyment-- część boczku Pancetta powiesiłem w kuchni a część w piwnicy. Zobaczę czy teoria się potwierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8528-czy%C5%BCby-wytworzy%C5%82o-si%C4%99-odpowiednie-%C5%9Brodowisko/#findComment-303268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jamon Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Czerwca 2014 U mnie w domu chyba przyjazne bakterie zadomowiły się na dobre. Może przyjechały jesienią z Hiszpanii z przywiezionymi chorizzo i fuet i przeniosły się na moje wyroby? W każdym razie w piwniczce, gdzie dojrzewają wędliny unosi się charakterystyczny zapach, zbliżony do zapachu oryginalnego salami z Węgier a może właśnie kiełbas hiszpańskich (jest pewna różnica w aromacie). Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8528-czy%C5%BCby-wytworzy%C5%82o-si%C4%99-odpowiednie-%C5%9Brodowisko/#findComment-359514 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 29 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 29 Czerwca 2014 Może. jak masz świeżo zrobione surowe wędliny w pobliżu. Ale niestety bakterie lactobacillus nie będą działać w gorąco wędzonych kiełbasach. Inaczej z pleśnią, ta może skoczyć z tej hiszpanki na twoją. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8528-czy%C5%BCby-wytworzy%C5%82o-si%C4%99-odpowiednie-%C5%9Brodowisko/#findComment-359529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kafar0 Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Listopada 2015 Hi!! Zastanawiam się więc, czy po kilku latach w tym miejscu nie wytworzyło się środowisko powodujące taki smak. Jeszcze nie dawno taki efekt nie występował. Być może ktoś również zauważył u siebie takie zjawisko.Ja zauważyłem wytworzenie się ciekawego środowiska u siebie w lodówce gdy zacząłem przechowycwać w. dojrzewające i kiełbasy z pleśnią + sery pleśniowe... Efekt - nic mięsnego czy mlecznego się nie psuło tygodniami a nawet miesiącami całymi - nawet włoszczyzna nie pleśniała i nie gniła.... bardzo ciekawy efekt pokazujący jak ludzie mogli żyć bez lodówek... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8528-czy%C5%BCby-wytworzy%C5%82o-si%C4%99-odpowiednie-%C5%9Brodowisko/#findComment-454579 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.