Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki

6 kg buraków

6 dużych cebul

6 ząbków czosnku

Zalewa

6 szklanek wody

1.5 szklanki octu (można dodać więcej ja dałam 2 szklanki )

3 łyżki soli

2 szklanki cukru

15 ziaren pieprzu

15 ziaren ziela angielskiego

10 gożdzików

5 liści laurowych

Wykonanie

Buraki ugotować w skórce, obrać i zetrzeć na grubej tarce. Cebulę drobno pokroić a czosnek przepuścić przez praskę. Warzywa zalać gorącą zalewą pozbawioną przypraw i odstawić na 24 godziny. Potem odsączyć z nadmiaru zalewy, włożyć do słoików i pasteryzować 15 minut. Pozostały sok wlać do małych słoiczków i też pasteryzować.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8594-buraki-z-czosnkiem/
Udostępnij na innych stronach

przepraszam jaki ocet [ ile procentowy ] ?

10 % ocet :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8594-buraki-z-czosnkiem/#findComment-305249
Udostępnij na innych stronach

Aniu, czy te przyprawy dodajemy do przygotowania zalewy i czy te "nie rozpuszczalne" póżniej dodajemy do słoiczków?

"Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...
http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8594-buraki-z-czosnkiem/#findComment-305878
Udostępnij na innych stronach

6 kg buraków 6 dużych cebul 6 ząbków czosnku

 

Iście diabelski przepis  :devil:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8594-buraki-z-czosnkiem/#findComment-305881
Udostępnij na innych stronach

Aniu, czy te przyprawy dodajemy do przygotowania zalewy i czy te "nie rozpuszczalne" póżniej dodajemy do słoiczków?

zbig .... te składniki co się nie rozpuszczą ... to po zagotowaniu wyrzucamy, bo Nam się pieprz albo goździk gdzieś w zębach ''zawieruszy'' :D :D wystarczy ich aromatu już w samej zalewie...

 

 

6 kg buraków 6 dużych cebul 6 ząbków czosnku

 

Iście diabelski przepis  :devil:

 

 

diabelski przepis .... od diabła w spódnicy  :tongue: :tongue:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8594-buraki-z-czosnkiem/#findComment-305893
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.