Skocz do zawartości

Czar Dolnej Saksonii czyli wedzenie robimhuka.


Rekomendowane odpowiedzi

Tesknota do wedzonego sklonila mnie do zadymienia  minionej nocy kilku rybek i wedliny.

Oto one:

post-50346-0-25405400-1382206247_thumb.jpg

post-50346-0-95273200-1382206312_thumb.jpg

Edytowane przez robimhuk
Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tesknota do wedzonego sklonila mnie do zadymienia minionej nocy kilku rybek i wedliny.

Piotrze..bardzo smakowicie wyglądają Twoje wyroby w tej jesiennej scenerii :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/#findComment-307730
Udostępnij na innych stronach

Smakołyki Dolnej Saksonii. Chylę kapelusza.   :clap: 

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/#findComment-307751
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nad Europa szalal Ksawery utrudniajac utrzymanie wlasciwej temperatury w wedzarni.

Slonina i boczek inspirowane tematem:

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7522-wedzona-slonina/

oparly sie wiatrom,by ku mojej radosci powstaly z zamieszczonym na fotografii efektem.

post-50346-0-65667500-1386591056_thumb.jpg

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/#findComment-319554
Udostępnij na innych stronach

Jak to mówią na mazowszu - bombastisch !

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/#findComment-319566
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nad Europa szalal Ksawery utrudniajac utrzymanie wlasciwej temperatury w wedzarni. Slonina i boczek inspirowane tematem:
 

Piotrku... piękne wędzonki... :clap: . nie wystraszył Cię huragan i zadymka... zresztą fotka mówi sama za siebie  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/#findComment-319569
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem co ładniejsze te fotki czy wyroby,ach wszystko wygląda pięknie :clap: :clap:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/#findComment-319648
Udostępnij na innych stronach

 

 

ku mojej radosci powstaly z zamieszczonym na fotografii efektem.

 

A mnie smutek ogarnia, kiedy widzę fajne wyroby, których widok rozpraszają tzw. niepotrzebne przydatki, które u Grzesia widuję, ale cóż, czyżby nastała nowa moda? A boczuś :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/#findComment-319658
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 6 miesięcy temu...

Pstragi i losos,Boczus i sloninka ulozyly sie w nostalgii obok wedzonej Fety i drobiowych ud pod krzewem jesiennej winorosli.post-50346-0-17948600-1444646097.jpg

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/#findComment-449690
Udostępnij na innych stronach

:clap:   :clap:   :clap:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/#findComment-449694
Udostępnij na innych stronach

:clap:  :clap:  Faktycznie czar. Jak wedzisz feta?  TAkiej jeszcze nie jadlam

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/#findComment-449807
Udostępnij na innych stronach

Feta jako ser  nie jest moim wyrobem.Ciesze  sie jednak , ze  ja  kupujac, wspomagam greckich bacow.

Otaczam kawalek greckiego sera w  przyprawach ( kazdy  kawalek  w czym innym) zawiljam w gaze i wedze 3-4 godziny starajac sie nie przekroczyc 40 ° C.

Ser jest pieknie aromatyczny,doskonle harmonizujac z oliwkami i  winem.

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/#findComment-449842
Udostępnij na innych stronach

Dziekuje za wyjasnienie .  :)

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/#findComment-449880
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ser jest pieknie aromatyczny,doskonle harmonizujac z oliwkami i  winem.

No i suchy, kruszacy sie ale jako dodatek do salatek to "bomba"..

Przynajmniej mi taki wychodzil z kupnej fety..  :(

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/#findComment-450045
Udostępnij na innych stronach

 

 

mi taki wychodzil z kupnej fety

Kupujesz fetę u turka czy w samie spożywczym?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/#findComment-450071
Udostępnij na innych stronach

W srody mamy tu, kolo domu rynek.Jest tam  takze Grek z buda i od  niego biore ser. Nastepnym razem zrobie  eksperyment na wielu serach tego typu, takze tych ze sklepu, gdyz cenie sobie to smakowe odkrycie.

 

@dyzio masz takze doswiadczenie z wedzeniem Fety? Jesli tak, to podziel sie nim.

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/#findComment-450100
Udostępnij na innych stronach

,,Serfeta" od turka z bazarku czy też z jego marketu nigdy mi sie nie pokruszyła. Serek światowej firmy PILOS płata czasami figle. Różne. Warunki wędzenia dla obydwu takie same. Wolę od turka. W pilosie chyba tylko mleko od mmuuuu jest.

Żona preferuje z kminkiem, ja w ziołach wszelakich, szczególnie prowansalskich.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/#findComment-450125
Udostępnij na innych stronach

Kupilem serki w markecie. Po ich ocieknieciu i lekkim przesuszeniu powierzchni natarlem je roznymi ziolami osobno.

Potem do gazy i w zimny dymek na 3 - 4 godzinki..

Swieze po wedzeniu mozna bylo jeszcze jako tako pokroic ale nastepnego dnia byly juz wiorowate i kruszace sie ale w smaku super.

Tak jak pisalem, do salatek bomba..

 

 

                                                             post-46553-0-37671200-1444831317_thumb.jpg

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/#findComment-450130
Udostępnij na innych stronach

 

 

i w zimny dymek na 3 - 4 godzinki

Ile to jest zimny dymek u Ciebie? Ja utrzymuję 45°C.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/#findComment-450131
Udostępnij na innych stronach

Dyzio, tak do 30 stopni.. Nie chcialem dawac wiecej z obawy ze bedzie jeszcze wiecej przesuszony..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/#findComment-450132
Udostępnij na innych stronach

Dyzio, tak do 30 stopni.. Nie chcialem dawac wiecej z obawy ze bedzie jeszcze wiecej przesuszony..  :)

Mnie, laikowi, wydawao się, że właśnie trza go troche podgrzać, aby nabrał innej konsystencji.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/#findComment-450133
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mnie, laikowi

Taaaaa.. Ty i laik... :D  

Ale tak pomyslalem, ze te serki sa juz tak odcisniete podczas ich produkcji, ze po wedzeniu nie mozna juz liczyc aby byly miekkie i nadawaly sie do plasterkowania jak np. oscypki i dlatego wedzilem je w niskiej temp.

Kto wie, moze to byl wlasnie blad w ich wedzeniu..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/#findComment-450138
Udostępnij na innych stronach

Może nam jakiś serowy expert podpowie? Jest ich przeca paru. :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/#findComment-450143
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.