Skocz do zawartości

Czar Dolnej Saksonii czyli wedzenie robimhuka.


Rekomendowane odpowiedzi

 

Mnie, laikowi
.... wedzeniu nie mozna juz liczyc aby byly miekkie i nadawaly sie do plasterkowania jak np. oscypki i dlatego wedzilem je w niskiej temp.

Kto wie, moze to byl wlasnie blad w ich wedzeniu..  :)

 

 

 

 

 Moje sery dawaly kroic sie w plastry bez zarzutu.Nie kruszyly sie pod nozem, a skrzypialy przy tym jak dobre Old Amsterdamy. :)

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/page/2/#findComment-450204
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Wieprzowy leb,ratki,ogony i serca odnalazly kulinarne przeznaczenie, w mojej drugiej, salcesonowej probie .

 

post-50346-0-22852800-1457517085_thumb.jpg

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/page/2/#findComment-483390
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wieprzowy leb w mojej drugiej, salcesonowej probie .

Bardzo mi się podoba. A jak w smaku?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/page/2/#findComment-483395
Udostępnij na innych stronach

 

Wieprzowy leb w mojej drugiej, salcesonowej probie .

Bardzo mi się podoba. A jak w smaku?

 

Salcesonowy. :) Mysle, ze ten ktory zazwyczaj kupuje u polskich masarzy jest duzo bardziej tlusty.

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/page/2/#findComment-483400
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 Chorizo,po dwoch miesiacach dojrzewania.

Przyznam nieskromnie, ze po licznych probach wszelkich, dostepnych mi kielbas, w czasie ostatniego pobytu w Hiszpanii,to rekodzielo satysfakcjonuje mnie ponad  moje oczekiwanie.

post-50346-0-95575500-1460805086_thumb.jpg

 

 

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/page/2/#findComment-491567
Udostępnij na innych stronach

Ładnie napisane!

Gratuluję wyrobu!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/page/2/#findComment-491570
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chorizo,po dwoch miesiacach dojrzewania.

Wielkie gratulacje.

Czy podałeś już gdzieś przepis na tę kiełbaskę?

Sama z nimi eksperymentuję, na razie z dobrym skutkiem :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/page/2/#findComment-491597
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

 

Chorizo,po dwoch miesiacach dojrzewania.

Wielkie gratulacje.

Czy podałeś już gdzieś przepis na tę kiełbaskę?

Sama z nimi eksperymentuję, na razie z dobrym skutkiem :D

 

Przepraszam @EAnna, dopiero dzis zauwazylem Twoje zapytanie.Trudno bedzie mi na nie odpowiedziec, gdyz byl to eksperyment i nie prowadzilem zapisu.Wiem, ze poza duza iloscia czosnku i papryki dodalem zamiast wody troche serwatki, w ktorej jeden dzien moczylem rozdrobniona hiszpanska Chorizo, bo w ten sposob probowalem pozyskac  startowe kultury. ;).

Wiecej grzechow nie pamietam.....

 

Tymczasem zabawilem sie wedzeniem kilku roznych serow.

Owczy, kozi, krowi i kobyli.Wedziony dwa razy, po kilka nocnych godzin, w dymie winoroslowych zrebkow.

 

 

post-50346-0-50949000-1465337477_thumb.jpg

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/page/2/#findComment-500508
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

A tymczasem do szynkowej prasy trafilo szesc kilogramow boczku.Mieso peklowalem cztery dni na sucho.Uwedzilem.Warstwy przesypalem zelatynowym granulatem z przepisu @Dziadek.

Temperatura w miesie podczas pieciogodzinnego gotowania nie przekroczyla 82° C.

post-50346-0-47094300-1469983627_thumb.jpg

post-50346-0-13136300-1469983683_thumb.jpg

Apes debemus imitari
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8667-czar-dolnej-saksonii-czyli-wedzenie-robimhuka/page/2/#findComment-508427
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.