Skocz do zawartości

Tusiaczkowe wyroby....


Rekomendowane odpowiedzi

 

 

następną razą doprawię troszkę bardziej po swojemu

Właśnie o to się rozchodzi coby swój smak znaleźć.

Ja do swojej mielonki golonkowej dodałem czosnku tyle, że aż miło :D dałem poprostu bardzo dużo :D

 

 

czy następną razą nie zrobić na 16 albo wręcz na szarpaku.... się pomyśli :cool:

Też mi chodzi po głowie większe sitko lub szarpak, albo sitko 20 mm na Alfie, wtedy śmiało można i w sumie trzeba dłużej parzyć to i skórka będzie jeszcze bardziej "miętka".

 

To tak jeszcze dyzio i tusiak zapytam Was, jak Wam się zapatruje mielenie wp III zamiast jej krojenia w kostkę? Ja już robiłem prasowaną wp III krojoną w kostkę i też była mniamuśna, jednak lepiej mi się spożywa taką bardziej rozdrobnioną :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377413
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 563
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

To tak jeszcze dyzio i tusiak zapytam Was, jak Wam się zapatruje mielenie wp III zamiast jej krojenia w kostkę?
Nie jest źle ale myślę że jednak szarpak da lepsze efekty. Na szarpaku robię lazdijajską i jest w moim odczuciu lepiej. 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377421
Udostępnij na innych stronach

Ja mieliłem na 14mm i miałem wrażenie, że mielę za grubo. Ale okazało się, że mnie sie tak podoba, bo nie mam szarpaka.



Nie pozostało mi nic innego jak popełnić coś podobnego 

 Zapomniałem zapytać jaki miałeś wsad do szynkowara. Tzn. ile kg masy ? Idzie mi o długość parzenia. Czytałem dziś instrukcji Dziadka.

Praski wkładamy do wody o temp. 95 st C na 10 min następnie obniżamy temp. do 72-75st C i parzymy do temp. co najmniej 68st C wewnątrz batonu. (przeliczając to na kg to przewidywany czas 80 min na 1 kg – sprawdzić)

Jak to u Ciebie było ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377431
Udostępnij na innych stronach

U mnie z 3,7 kg materiału wyjściowego wyszło 2,5 wsadu ze skórami licząc. Parzyłem prawie 6 godzin w 85`C. Całość delikatna, skórki mięciutkie. Gdzieś kiedyś oglądałem taki mądry program w którym traktowali o włóknach kolagenowych w golonkach i ich rozplataniu. Podobno zaczyna się toto w 74`C ale wtedy trzeba by jeszcze dłużej parzyć. Ja tak akurat robię goloneczki sous vide (tam parzę nawet 8-9 godzin) więc czas i temperaturę przeniosłem na wczorajszy wyrób. 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377439
Udostępnij na innych stronach

Dżięki za materiał porównawczy do dalszych badań.

 

U mnie z 3,7 kg materiału wyjściowego wyszło 2,5 wsadu ze skórami licząc. Parzyłem prawie 6 godzin w 85`C. Całość delikatna, skórki mięciutkie. Gdzieś kiedyś oglądałem taki mądry program w którym traktowali o włóknach kolagenowych w golonkach i ich rozplataniu. Podobno zaczyna się toto w 74`C ale wtedy trzeba by jeszcze dłużej parzyć. Ja tak akurat robię goloneczki sous vide (tam parzę nawet 8-9 godzin) więc czas i temperaturę przeniosłem na wczorajszy wyrób. 

Dżięki za materiał porównawczy do dalszych badań.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377440
Udostępnij na innych stronach

No to prasa odpalona ... (w zasadzie prasa to jest już małego ale chwilowo mi ją wylizał  :cool: )

Pierwsze prasowanie, osocze jak widać leci wartko  :) Jako podkładki/pojemnika pod odciek musiałem użyć pokrywki od GN-a bo nic innego mi rozmiarowo nie pasiło a nie chciało mi się odpalać dużej witryny w piwnicy :cool:  Jutro znowu zwiększamy nacisk na kolejne 24h i potem całość pójdzie do powieszenia  :w00t:

 

post-44979-0-83966200-1413556339_thumb.jpg


W środku "dochodzą" karkówka, schab i szynka http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif

Edytowane przez tusiaczek

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377451
Udostępnij na innych stronach

I to jest to !!! O czym chłopcy marzom!!!

Wygląd imponujący, późniejsze wyroby pewnie niemniej.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377455
Udostępnij na innych stronach

To się okaże... człowiek uczy się na błędach, niestety najczęściej na swoich  :)

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377457
Udostępnij na innych stronach

Tu nie ma, moim zdaniem, gdzie błędu popełnić.


No chyba, że w słowie marzom.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377459
Udostępnij na innych stronach

Tutaj dobór przypraw jest rzeczą kluczową.... Jak se przyprawisz tak se podjesz  :rolleyes: U mnie idzie tak - szynka jest w posypce Bona Grill (podpatrzone z filmu  :cool: , fajna bo ziołowo-paprykowa), karkówka w posypce Baltica (z tej samej firmy co Bona - bardzo czosnkowa) a schab w tym co zostało z obtaczania w Baltice plus czerwona papryka co to ją sobie przywiozłem z Budapesztu. Teoretycznie powinno być mniodzio...  :rolleyes:

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377460
Udostępnij na innych stronach

 

 

z tej samej firmy co Bona

Tusiaczku, a co to za firma i gdzie to można zanabyć drogą kupna.  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377466
Udostępnij na innych stronach

Magia przypraw czy jakoś tak... wbij w Google posypka Bona Grill i wyskoczy. Sklep dopiero się rozkręca więc jak coś znajdziesz a nie będzie na stanie to dzwoń. Ja tak miałem z Balticą.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377477
Udostępnij na innych stronach

O.k. dzięki  :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377479
Udostępnij na innych stronach

 

 

I tu jest pies pogrzebany.

 

Pies ? A jaka rasa  :)

 

Pozdrawiam ;)


 

 

No to prasa odpalona ... (w zasadzie prasa to jest już małego ale chwilowo mi ją wylizał 

 

Ale poprawek nie widzę  :blush:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377490
Udostępnij na innych stronach

 

I tu jest pies pogrzebany.

 

Pies ? A jaka rasa  :)

 

Nordycka, psia krew !!! Szlag mnie trafi!!!  Halo złociutki, to nie do Pana........

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377492
Udostępnij na innych stronach

Jakich poprawek? Pałąk w miejscu nacisku prasy jest wzmocniony razy 3... reszta jest jak na razie OK. Jedyne co bym może dorobił to ze dwie takie klamry spinające razem boki (coś jak klamry do weków) bo się boki delikatnie tak na 1-2mm rozginają.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377494
Udostępnij na innych stronach

Jakich poprawek?

 

 

Na Twoim zdjęciu nie widać dokładnie wzmocnienia pałąka.

post-40273-0-99409300-1413570136_thumb.jpg

Złączenie góry też by dało znaczne wzmocnienie.

post-40273-0-64579200-1413570241_thumb.jpg

O nóżkach Ci chyba tylko wspominałem ale też ułatwiają , nie trzeba kombinować z odwróconymi tacami, talerzami itp.

post-40273-0-77325400-1413570436_thumb.jpg

 

I następny pałąk bym zrobił niższy, mocowany po dłuższym boku.

 

Pozdrawiam  ;)

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377499
Udostępnij na innych stronach

Co do wspornika to jest wzmocniony, trzy warstwy po 2mm, o wspawaniu połączenia na bokach nie pomyślałem, zrobię sobie jak w końcu odbiorę swoją praskę, co do nóżek to w sumie moim zdaniem nie są potrzebne. I tak coś musi być pod spodem żeby odciek łapać. Ale może jak będę dawał do spawania tą drugą to dorobię.... 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377609
Udostępnij na innych stronach

No dobra, my tu gadu gadu a pierwszy etap prasowania za nami  :)

Mięska wyjęte z prasy i teraz etap obsuszania w przewiewnym miejscu.

Potem znów do prasy i znów do podwieszenia. I tak 3-4 razy. 

A potem już tylko etap testów organoleptycznych  :tongue:

 

post-44979-0-44351800-1413703399_thumb.jpg

 

post-44979-0-69832500-1413703408_thumb.jpg

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377804
Udostępnij na innych stronach

Co do wspornika to jest wzmocniony, trzy warstwy po 2mm, o wspawaniu połączenia na bokach nie pomyślałem,.... 

Czy możesz podać z jakiej grubości blach wykonana jest prasa, czy wszystkie elementy tj. pojemnik, przekładka, płyta dociskowa i wspornik do siłownika mają jednakową grubość ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-378260
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy wszystkie elementy tj. pojemnik, przekładka, płyta dociskowa i wspornik do siłownika mają jednakową grubość ?
Tak. Aczkolwiek gdybym miął robić jeszcze raz zrobiłbym z blachy trójki. 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-378261
Udostępnij na innych stronach

Tu się zaczęło... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8751-tusiaczkowy-sprzęcior/?p=375996  Praktycznie wszystko jest na filmie.

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-378272
Udostępnij na innych stronach

Zrobiłem wczoraj drugie podejście do Zbójowej mielonki golonkowej. Tym razem robiłem po swojemu...

Materiału wyjściowego miałem 3,8 kg, po wytrybowaniu zostało mi 2 kg mięsa i 0,6 kg skórek. W przeciwieństwie do pierwowzoru nic absolutnie nie wycinałem (no może poza jakimiś żyłami czy ścięgnami). Skór nie czyściłem. Mięso przepuściłem przez szarpak.

Dałem też więcej niż w oryginale peklosoli bo 20 g/kg, dodatkowo 4 duże ząbki czosnku, pieprz czarny grubo mielony (sypany na oko z ręki) i trochę ostrej papryki. Dodałem 10% wody i 3% mąki ziemniaczanej.Lekko wyrabiałem łapką, po włożeniu do praski warstwami ubijałem tłuczkiem. Parzone około 8 godzin w temperaturze 85`C (uwielbiam garnek z Lidla !!!). W moim odczuciu wyrób zdecydowanie lepszy (sorry Zbójaszku). Większa ilość soli i dodatek ostrej papryki dość mocno wyciągnęły walory smakowe golonki. Myślę że nie czyszczenie skór itp też dołożyło swoje bo wyrób jest podobny do golonki pieczonej, delikatny, rozpływający się w ustach czyli to co w golonce lubię najbardziej. Ale to oczywiście tylko moje zdanie (no może nie tylko moje bo testerów także :cool: )...

 

post-44979-0-74790900-1413959363_thumb.jpg

 

 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-378460
Udostępnij na innych stronach

Pięknie, że testujesz. Moja druga też będzie różna od pierwszej.

Nic nie wspomniałeś o galaretce. Jakieś spostrzeżenia w tym zakresie ?

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-378462
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.