Zbój Madej Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 17 Października 2014 następną razą doprawię troszkę bardziej po swojemu Właśnie o to się rozchodzi coby swój smak znaleźć.Ja do swojej mielonki golonkowej dodałem czosnku tyle, że aż miło dałem poprostu bardzo dużo czy następną razą nie zrobić na 16 albo wręcz na szarpaku.... się pomyśli Też mi chodzi po głowie większe sitko lub szarpak, albo sitko 20 mm na Alfie, wtedy śmiało można i w sumie trzeba dłużej parzyć to i skórka będzie jeszcze bardziej "miętka". To tak jeszcze dyzio i tusiak zapytam Was, jak Wam się zapatruje mielenie wp III zamiast jej krojenia w kostkę? Ja już robiłem prasowaną wp III krojoną w kostkę i też była mniamuśna, jednak lepiej mi się spożywa taką bardziej rozdrobnioną Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377413 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 17 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 17 Października 2014 To tak jeszcze dyzio i tusiak zapytam Was, jak Wam się zapatruje mielenie wp III zamiast jej krojenia w kostkę? Nie jest źle ale myślę że jednak szarpak da lepsze efekty. Na szarpaku robię lazdijajską i jest w moim odczuciu lepiej. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 17 Października 2014 Ja mieliłem na 14mm i miałem wrażenie, że mielę za grubo. Ale okazało się, że mnie sie tak podoba, bo nie mam szarpaka.Nie pozostało mi nic innego jak popełnić coś podobnego Zapomniałem zapytać jaki miałeś wsad do szynkowara. Tzn. ile kg masy ? Idzie mi o długość parzenia. Czytałem dziś instrukcji Dziadka.Praski wkładamy do wody o temp. 95 st C na 10 min następnie obniżamy temp. do 72-75st C i parzymy do temp. co najmniej 68st C wewnątrz batonu. (przeliczając to na kg to przewidywany czas 80 min na 1 kg – sprawdzić)Jak to u Ciebie było ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 17 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 17 Października 2014 U mnie z 3,7 kg materiału wyjściowego wyszło 2,5 wsadu ze skórami licząc. Parzyłem prawie 6 godzin w 85`C. Całość delikatna, skórki mięciutkie. Gdzieś kiedyś oglądałem taki mądry program w którym traktowali o włóknach kolagenowych w golonkach i ich rozplataniu. Podobno zaczyna się toto w 74`C ale wtedy trzeba by jeszcze dłużej parzyć. Ja tak akurat robię goloneczki sous vide (tam parzę nawet 8-9 godzin) więc czas i temperaturę przeniosłem na wczorajszy wyrób. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377439 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 17 Października 2014 Dżięki za materiał porównawczy do dalszych badań. U mnie z 3,7 kg materiału wyjściowego wyszło 2,5 wsadu ze skórami licząc. Parzyłem prawie 6 godzin w 85`C. Całość delikatna, skórki mięciutkie. Gdzieś kiedyś oglądałem taki mądry program w którym traktowali o włóknach kolagenowych w golonkach i ich rozplataniu. Podobno zaczyna się toto w 74`C ale wtedy trzeba by jeszcze dłużej parzyć. Ja tak akurat robię goloneczki sous vide (tam parzę nawet 8-9 godzin) więc czas i temperaturę przeniosłem na wczorajszy wyrób. Dżięki za materiał porównawczy do dalszych badań. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377440 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 17 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) No to prasa odpalona ... (w zasadzie prasa to jest już małego ale chwilowo mi ją wylizał )Pierwsze prasowanie, osocze jak widać leci wartko Jako podkładki/pojemnika pod odciek musiałem użyć pokrywki od GN-a bo nic innego mi rozmiarowo nie pasiło a nie chciało mi się odpalać dużej witryny w piwnicy Jutro znowu zwiększamy nacisk na kolejne 24h i potem całość pójdzie do powieszenia W środku "dochodzą" karkówka, schab i szynka http://emotikona.pl/emotikony/pic/2glodny.gif Edytowane 17 Października 2014 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377451 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 17 Października 2014 I to jest to !!! O czym chłopcy marzom!!!Wygląd imponujący, późniejsze wyroby pewnie niemniej. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377455 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 17 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 17 Października 2014 To się okaże... człowiek uczy się na błędach, niestety najczęściej na swoich Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377457 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 17 Października 2014 Tu nie ma, moim zdaniem, gdzie błędu popełnić.No chyba, że w słowie marzom. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 17 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 17 Października 2014 Tutaj dobór przypraw jest rzeczą kluczową.... Jak se przyprawisz tak se podjesz U mnie idzie tak - szynka jest w posypce Bona Grill (podpatrzone z filmu , fajna bo ziołowo-paprykowa), karkówka w posypce Baltica (z tej samej firmy co Bona - bardzo czosnkowa) a schab w tym co zostało z obtaczania w Baltice plus czerwona papryka co to ją sobie przywiozłem z Budapesztu. Teoretycznie powinno być mniodzio... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 17 Października 2014 z tej samej firmy co Bona Tusiaczku, a co to za firma i gdzie to można zanabyć drogą kupna. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 17 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 17 Października 2014 Magia przypraw czy jakoś tak... wbij w Google posypka Bona Grill i wyskoczy. Sklep dopiero się rozkręca więc jak coś znajdziesz a nie będzie na stanie to dzwoń. Ja tak miałem z Balticą. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 17 Października 2014 O.k. dzięki Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 17 Października 2014 I tu jest pies pogrzebany. Pies ? A jaka rasa Pozdrawiam No to prasa odpalona ... (w zasadzie prasa to jest już małego ale chwilowo mi ją wylizał Ale poprawek nie widzę Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377490 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 17 Października 2014 I tu jest pies pogrzebany. Pies ? A jaka rasa Nordycka, psia krew !!! Szlag mnie trafi!!! Halo złociutki, to nie do Pana........ Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377492 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 17 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 17 Października 2014 Jakich poprawek? Pałąk w miejscu nacisku prasy jest wzmocniony razy 3... reszta jest jak na razie OK. Jedyne co bym może dorobił to ze dwie takie klamry spinające razem boki (coś jak klamry do weków) bo się boki delikatnie tak na 1-2mm rozginają. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377494 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 17 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 17 Października 2014 (edytowane) Jakich poprawek? Na Twoim zdjęciu nie widać dokładnie wzmocnienia pałąka.Złączenie góry też by dało znaczne wzmocnienie.O nóżkach Ci chyba tylko wspominałem ale też ułatwiają , nie trzeba kombinować z odwróconymi tacami, talerzami itp. I następny pałąk bym zrobił niższy, mocowany po dłuższym boku. Pozdrawiam Edytowane 17 Października 2014 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 18 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 18 Października 2014 Co do wspornika to jest wzmocniony, trzy warstwy po 2mm, o wspawaniu połączenia na bokach nie pomyślałem, zrobię sobie jak w końcu odbiorę swoją praskę, co do nóżek to w sumie moim zdaniem nie są potrzebne. I tak coś musi być pod spodem żeby odciek łapać. Ale może jak będę dawał do spawania tą drugą to dorobię.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377609 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 19 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 19 Października 2014 No dobra, my tu gadu gadu a pierwszy etap prasowania za nami Mięska wyjęte z prasy i teraz etap obsuszania w przewiewnym miejscu.Potem znów do prasy i znów do podwieszenia. I tak 3-4 razy. A potem już tylko etap testów organoleptycznych Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-377804 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brzeski Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 21 Października 2014 Co do wspornika to jest wzmocniony, trzy warstwy po 2mm, o wspawaniu połączenia na bokach nie pomyślałem,.... Czy możesz podać z jakiej grubości blach wykonana jest prasa, czy wszystkie elementy tj. pojemnik, przekładka, płyta dociskowa i wspornik do siłownika mają jednakową grubość ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-378260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 21 Października 2014 czy wszystkie elementy tj. pojemnik, przekładka, płyta dociskowa i wspornik do siłownika mają jednakową grubość ? Tak. Aczkolwiek gdybym miął robić jeszcze raz zrobiłbym z blachy trójki. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-378261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 21 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 21 Października 2014 Co to za pyszności jeśli można wiedzieć? Z jakiego przepisu? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-378268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 21 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 21 Października 2014 Tu się zaczęło... https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8751-tusiaczkowy-sprzęcior/?p=375996 Praktycznie wszystko jest na filmie. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-378272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 22 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 22 Października 2014 Zrobiłem wczoraj drugie podejście do Zbójowej mielonki golonkowej. Tym razem robiłem po swojemu...Materiału wyjściowego miałem 3,8 kg, po wytrybowaniu zostało mi 2 kg mięsa i 0,6 kg skórek. W przeciwieństwie do pierwowzoru nic absolutnie nie wycinałem (no może poza jakimiś żyłami czy ścięgnami). Skór nie czyściłem. Mięso przepuściłem przez szarpak.Dałem też więcej niż w oryginale peklosoli bo 20 g/kg, dodatkowo 4 duże ząbki czosnku, pieprz czarny grubo mielony (sypany na oko z ręki) i trochę ostrej papryki. Dodałem 10% wody i 3% mąki ziemniaczanej.Lekko wyrabiałem łapką, po włożeniu do praski warstwami ubijałem tłuczkiem. Parzone około 8 godzin w temperaturze 85`C (uwielbiam garnek z Lidla !!!). W moim odczuciu wyrób zdecydowanie lepszy (sorry Zbójaszku). Większa ilość soli i dodatek ostrej papryki dość mocno wyciągnęły walory smakowe golonki. Myślę że nie czyszczenie skór itp też dołożyło swoje bo wyrób jest podobny do golonki pieczonej, delikatny, rozpływający się w ustach czyli to co w golonce lubię najbardziej. Ale to oczywiście tylko moje zdanie (no może nie tylko moje bo testerów także )... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-378460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 22 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 22 Października 2014 Pięknie, że testujesz. Moja druga też będzie różna od pierwszej.Nic nie wspomniałeś o galaretce. Jakieś spostrzeżenia w tym zakresie ? Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8692-tusiaczkowe-wyroby/page/6/#findComment-378462 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.