tubis3 Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Października 2013 WitamKażdy kto próbuje domowego serowarstwa napewno też miał doczynienie z serem o wdzięcznej nazwie Ricotta. Ja ten serek produkjuę z serwatki po produkcji oscypka. Wychodzi mi go dość spora ilość, ale problem polega na tym że jego smak "surowy", bez smaku. Niektórzy zalecają aby tylko go osolić i ok. Można i tak, ale poszukuję przepisu, żeby go doprawić. Podzilcie się waszymi pomysłami jak wy doprawiacie ten serek aby nie był taki "surowy". Fajną sprawa byłby wiosenny szczypiorek ale mamy jesień, a chińskiego z hipermarketu wolałbym uniknąć. Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8718-ricotta-jak-doprawi%C4%87/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Października 2013 ricotta jakos mi sie skojarzyla w tej chwili z deserem to moze doprawic ja cynamonem i cukrem lub z starta czekolada ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8718-ricotta-jak-doprawi%C4%87/#findComment-309939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Października 2013 Do naleśników - śmietana, cukier , laska wanilii. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8718-ricotta-jak-doprawi%C4%87/#findComment-309944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 31 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Października 2013 A jakieś propozycje z użyciem ziół? Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8718-ricotta-jak-doprawi%C4%87/#findComment-309947 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Października 2013 (edytowane) Ja robię z ricotty serek kremowy do smarowania na kanapki, dzieciaki pochłaniają, to najważniejsze. Wypracowałem już parę wersji, najlepszy dla pociech jest z dodatkiem czosnku, liści pietruszki i bazylii, soli i śmietany 18%. Odrobinę śmietany miksuję blenderem z dodatkami, dodaję do ricotty dalej miksuję i gotowe. Edytowane 31 Października 2013 przez pis67 Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8718-ricotta-jak-doprawi%C4%87/#findComment-309955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Października 2013 A jakieś propozycje z użyciem ziół? Dodajesz do gotowanej serwatki takie zioła jakie lubisz i po sprawie Ja dokładam zioła prowansalskie , czubricę czerwoną , czosnek niedźwiedzi , można dać tylko w małych ilościach również czarnuszkę . itp Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8718-ricotta-jak-doprawi%C4%87/#findComment-309958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 31 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Października 2013 pis67 a jakies proporcje takie mniej wiecej bo mam ok 1kg. ricotty z serwatki po oscypkach Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8718-ricotta-jak-doprawi%C4%87/#findComment-309959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Października 2013 a jakies proporcje takie mniej wiecej bo mam ok 1kg. ricotty z serwatki po oscypkach Trzy ząbki czosnku, 50ml śmietany, cztery listki bazylii i tyleż pietruszki, sól do smaku. Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8718-ricotta-jak-doprawi%C4%87/#findComment-309962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 31 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Października 2013 Ok, dzieki wyprbuję ale czekam na inne ciekawe pomysły Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8718-ricotta-jak-doprawi%C4%87/#findComment-309964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Października 2013 przyprawy sa kwestia smaku, jeden lubi czosnkowy inny ziołowy ktos znów tylko słony kwestia co chcesz uzyskać. Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8718-ricotta-jak-doprawi%C4%87/#findComment-309965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Października 2013 Wersja inna: pieprz kolorowy grubo mielony, suszone pomidory grubo mielone, suszona bazylia, śmietana i sól Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8718-ricotta-jak-doprawi%C4%87/#findComment-309968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 31 Października 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Października 2013 Masz racje ze to kwestia indywidualnego smaku ale taki zbior przepisow napewno sie przyda Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8718-ricotta-jak-doprawi%C4%87/#findComment-309973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 31 Października 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Października 2013 Po zmiksowaniu z masłem i dodaniu soli, ziół czy czosnku chłodzę w lodówce i otrzymuję pyszny serek a'la fromage. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8718-ricotta-jak-doprawi%C4%87/#findComment-310078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tubis3 Opublikowano 22 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Listopada 2013 Po zmiksowaniu z masłem i dodaniu soli, ziół czy czosnku chłodzę w lodówce i otrzymuję pyszny serek a'la fromage.a tego masełka to ile dodajesz? Cytuj ...zawsze są dwa uda, albo się uda albo nie uda.... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8718-ricotta-jak-doprawi%C4%87/#findComment-315185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Listopada 2013 Ja robie sernik Izaura z riccota,jest pyszny Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8718-ricotta-jak-doprawi%C4%87/#findComment-315211 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.