jacekn Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 14 Września 2010 http://wedlinydomowe.pl/f...p?p=17581#17581 To jest bardzo dobry przepis ,też robię z niego polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/page/2/#findComment-124434 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 14 Września 2010 To jest bardzo dobry przepis ,też robię z niego polecam. :lol: :grin: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/page/2/#findComment-124437 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 14 Września 2010 Dzisiaj zakup jutro kiszenie . Ile czasu potrzeba, żeby była gotowa do spożycia :rolleyes: :question: P.S. Pytanie z premedytacją :shock: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/page/2/#findComment-124452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 14 Września 2010 Ile czasu potrzeba, żeby była gotowa do spożycia :rolleyes: :question: Do zlotu jesiennego będzie gotowa :grin: :lol: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/page/2/#findComment-124469 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 14 Września 2010 Premedytacja rozszyfrowana prawidłowo :clap: :grin: . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/page/2/#findComment-124472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 14 Września 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 14 Września 2010 Witanko Dzisiaj dokupiłem jeszcze 5kg i wyszło z tego 23 słoiki . Na zlocik zapewne zostanie :grin: Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/page/2/#findComment-124474 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 14 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 14 Września 2010 Na zlocie będziemy jeść świeżą paprykę ,kiszoną je się zimą.Pozdrawiam:nestor. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/page/2/#findComment-124506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szoter47 Opublikowano 30 Września 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 30 Września 2010 kochani czy tak samo można zakisić cukinię? Ktoś to wypróbował? Papryka jest świetna Cytuj chce sie nauczyć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/page/2/#findComment-126350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 4 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 4 Października 2010 wiesz znalazłem coś tutaj , http://ugotuj.to/kuchniaSearch.do?q=cukinia,przetwory%20i%20marynaty,dishType,,4,8,, ale zaznaczam nie próbowałem Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/page/2/#findComment-126785 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vitara Opublikowano 7 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 7 Października 2010 po co to pasteryzujecie ? nie lepiej na surowo ? Wszelkie własciwości zdrowotne i związki prozdrowotne antyrakowe pasteryzacja zabija...... Jak zaczynacie kisić takie rzeczy to :a) sól nie może być jodowana bo wszystko się zepsuje b) soli musi być odpowiednio dużo im więcej tym lepiejc) sól musi być dobrze albo bardzo dobrze rozpuszczonad) dodajcie sobie trochę kwasu z ogórków czy kapusty czy z czego tam wolicie jest to taki rodzaj kultury startowej z bakterii kwasu mlekowego Nalot grzybowy nie świadczy o zepsuciu, wszak od lat taki czy inny nalot tworzy się na kapuście w beczce a ludzie jedzą i w miarę nic im nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/page/2/#findComment-127172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 10 Października 2010 kochani czy tak samo można zakisić cukinię? Ktoś to wypróbował? Papryka jest świetnaWitaj! Można, jak najbardziej. Kiszony kabaczek lub cukinia Składniki: 2 kg kabaczka lub cukinii kilka gałązek kopru z kwiatem 6 - 7 ząbków czosnku 5 dag soli Sposób wykonania : Czosnek obrać. Koper opłukać i osączyć. Kabaczek umyć, bardzo cienko obrać, przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki z miękiszem. Twardą część warzywa pokroi w kostkę lub słupki, ułożyć w wyparzonych słoikach, dodać czosnek i koper. Zagotować 2 l wody z solą. Zalać kabaczek gorącą solanką, zakręcić słoiki. Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na kilka dni. Następnie pasteryzować 15 - 20 minut i przenieść do chłodnego pomieszczenia. W smaku nie ma do czego porównać. Trzeba samemu ocenić. :-) [ Dodano: Nie 10 Paź, 2010 16:34 ] A tu dodatkowo przepisy na paprykę wg kuchni węgierskiej. Niestety nie wypróbowałem w tym roku, brakło czasu i ciaćków ;-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/page/2/#findComment-127506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szoter47 Opublikowano 10 Października 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 10 Października 2010 Dzieki serdeczne Cytuj chce sie nauczyć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/page/2/#findComment-127518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolf-gg Opublikowano 12 Września 2011 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 12 Września 2011 Witam Myślę że już pomału zaczyna się sezon na naszą krajową paprykę . W związku z tym podaję przepis na : Papryka kiszona Składniki : 1 kg czerwonej słodkiej papryki 2 papryki czerwone ostre peperoni 5 ząbków czosnku 3 listki laurowe 2 łyżki nasion kopru 2 łyżeczki nasion kminku 1 łyżeczkę nasion gorczycy 5 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego 1 litr wody 3 dkg soli Uwaga : ja użyłem papryki ostrej peperoni zielonej bo czerwonej nie miałem w zasięgu . Przygotowanie i wykonanie Paprykę umyć pod bieżącą wodą pokroić wzdłuż na osiem części i wyjąć gniazda nasienne . Ząbki czosnku pokroić wzdłuż na cztery części . Paprykę układać w słoikach dokładając pokrojone ząbki czosnku oraz pokrojoną paprykę peperoni Wodę z przyprawami i solą zagotować i wystudzić , następnie zalać paprykę w słoikach . Pozostawiona w ciepłym miejscu po 4-5 dniach nadaje się do spożycia . Do dłuższego przechowania należy słoiki po ukiszeniu mocno zakręcić i 10-15 minut pasteryzować . Tak przygotowaną kiszoną paprykę można w chłodnym miejscu przechować kilka miesięcy . Super przepis. Papryki wyszły kwaskowate, idealnie nadają się na zakąskę. Mają bardzo przyjemny smak, mam wrażenie graniczące z pewnością, że nie doczekają do zimy. :grin: Cytuj Siwy Grzes Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/page/2/#findComment-175398 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.