Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ile czasu potrzeba, żeby była gotowa do spożycia :rolleyes: :question:

 

Do zlotu jesiennego będzie gotowa :grin: :lol:

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/page/2/#findComment-124469
Udostępnij na innych stronach

Witanko

 

Dzisiaj dokupiłem jeszcze 5kg i wyszło z tego 23 słoiki . Na zlocik zapewne zostanie :grin:

 

 

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/page/2/#findComment-124474
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

po co to pasteryzujecie ? nie lepiej na surowo ? Wszelkie własciwości zdrowotne i związki prozdrowotne antyrakowe pasteryzacja zabija......

 

Jak zaczynacie kisić takie rzeczy to :

a) sól nie może być jodowana bo wszystko się zepsuje

b) soli musi być odpowiednio dużo im więcej tym lepiej

c) sól musi być dobrze albo bardzo dobrze rozpuszczona

d) dodajcie sobie trochę kwasu z ogórków czy kapusty czy z czego tam wolicie

jest to taki rodzaj kultury startowej z bakterii kwasu mlekowego

 

Nalot grzybowy nie świadczy o zepsuciu, wszak od lat taki czy inny nalot tworzy się na kapuście w beczce a ludzie jedzą i w miarę nic im nie jest

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/page/2/#findComment-127172
Udostępnij na innych stronach

kochani czy tak samo można zakisić cukinię? Ktoś to wypróbował? Papryka jest świetna

Witaj!

 

Można, jak najbardziej.

 

 

Kiszony kabaczek lub cukinia

 

Składniki:

2 kg kabaczka lub cukinii

kilka gałązek kopru z kwiatem

6 - 7 ząbków czosnku

5 dag soli

 

Sposób wykonania :

 

Czosnek obrać. Koper opłukać i osączyć. Kabaczek umyć, bardzo cienko obrać, przekroić wzdłuż na pół i usunąć pestki z miękiszem. Twardą część warzywa pokroi w kostkę lub słupki, ułożyć w wyparzonych słoikach, dodać czosnek i koper. Zagotować 2 l wody z solą. Zalać kabaczek gorącą solanką, zakręcić słoiki. Pozostawić w ciepłym pomieszczeniu na kilka dni. Następnie pasteryzować 15 - 20 minut i przenieść do chłodnego pomieszczenia.

 

W smaku nie ma do czego porównać. Trzeba samemu ocenić. :-)

 

[ Dodano: Nie 10 Paź, 2010 16:34 ]

A tu dodatkowo przepisy na paprykę wg kuchni węgierskiej. Niestety nie wypróbowałem w tym roku, brakło czasu i ciaćków ;-)

 

 

 

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/page/2/#findComment-127506
Udostępnij na innych stronach

  • 11 miesięcy temu...

Witam

 

Myślę że już pomału zaczyna się sezon na naszą krajową paprykę . W związku z tym podaję przepis na : Papryka kiszona

 

Składniki :

1 kg czerwonej słodkiej papryki

2 papryki czerwone ostre peperoni

5 ząbków czosnku

3 listki laurowe

2 łyżki nasion kopru

2 łyżeczki nasion kminku

1 łyżeczkę nasion gorczycy

5 ziaren pieprzu

5 ziaren ziela angielskiego

1 litr wody

3 dkg soli

Uwaga : ja użyłem papryki ostrej peperoni zielonej bo czerwonej nie miałem w zasięgu .

 

Przygotowanie i wykonanie

 

Paprykę umyć pod bieżącą wodą pokroić wzdłuż na osiem części i wyjąć gniazda nasienne . Ząbki czosnku pokroić wzdłuż na cztery części . Paprykę układać w słoikach dokładając pokrojone ząbki czosnku oraz pokrojoną paprykę peperoni Wodę z przyprawami i solą zagotować i wystudzić , następnie zalać paprykę w słoikach . Pozostawiona w ciepłym miejscu po 4-5 dniach nadaje się do spożycia . Do dłuższego przechowania należy słoiki po ukiszeniu mocno zakręcić i 10-15 minut pasteryzować . Tak przygotowaną kiszoną paprykę można w chłodnym miejscu przechować kilka miesięcy .

 

 

Super przepis.

Papryki wyszły kwaskowate, idealnie nadają się na zakąskę. :)

Mają bardzo przyjemny smak, mam wrażenie graniczące z pewnością, że nie doczekają do zimy. :grin:

Siwy Grzes
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/884-papryka-kiszona/page/2/#findComment-175398
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.