Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Papryka kiszona


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#1 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12854 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 23 lip 2007 - 22:10

Witam

Myślę że już pomału zaczyna się sezon na naszą krajową paprykę . W związku z tym podaję przepis na : Papryka kiszona

Składniki :
1 kg czerwonej słodkiej papryki
2 papryki czerwone ostre peperoni
5 ząbków czosnku
3 listki laurowe
2 łyżki nasion kopru
2 łyżeczki nasion kminku
1 łyżeczkę nasion gorczycy
5 ziaren pieprzu
5 ziaren ziela angielskiego
1 litr wody
3 dkg soli
Uwaga : ja użyłem papryki ostrej peperoni zielonej bo czerwonej nie miałem w zasięgu .

Przygotowanie i wykonanie

Paprykę umyć pod bieżącą wodą pokroić wzdłuż na osiem części i wyjąć gniazda nasienne . Ząbki czosnku pokroić wzdłuż na cztery części . Paprykę układać w słoikach dokładając pokrojone ząbki czosnku oraz pokrojoną paprykę peperoni Wodę z przyprawami i solą zagotować i wystudzić , następnie zalać paprykę w słoikach . Pozostawiona w ciepłym miejscu po 4-5 dniach nadaje się do spożycia . Do dłuższego przechowania należy słoiki po ukiszeniu mocno zakręcić i 10-15 minut pasteryzować . Tak przygotowaną kiszoną paprykę można w chłodnym miejscu przechować kilka miesięcy .

Smacznego .
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#2 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12854 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 20 sie 2008 - 08:18

Witam

Wczoraj zakupiłem 10kg papryki czerwonej do zakiszenia w cenie 2,99 , a dzisiaj na targu małą papryczkę ostrą no i tym sposobem jest na dzisiaj zajęcie .

Pozdrawiam

#3 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 20 sie 2008 - 16:01

andrzej k, czy mógłbyś podać również przepisy z wykorzystaniem takiej papryki ? :blush:

#4 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12854 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 20 sie 2008 - 16:19

Witam

andrzej k, czy mógłbyś podać również przepisy z wykorzystaniem takiej papryki ? :blush:


Ja po prostu otwieram słoik i nakładam na talerz parę kawałków tej kiszonej papryki i zajadam do obiadu śniadania lub kolacji powiedzmy jak ogórka kiszonego . Słoik po otwarciu wkładam do lodówki i może tak stać nawet dwa tygodnie i się nie zepsuje . Mówiąc szczerze nie dokładałem do żadnych powiedzmy sałatek czy surówek a myślę że by można . To jeszcze przede mną !

Pozdrawiam

#5 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 20 sie 2008 - 16:33

Przez analogię do kapusty kiszonej od razu pomyślałem sobie: "bigos". :)
PS. Czy do zlotu Twoje papryczki zdążą się już ukisić? ;)

#6 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1647 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 20 sie 2008 - 16:41

Ja również taką paprykę robię już od kilku lat,trochę wkładam do słoików a na bierzące potrzeby w wiaderka 5l takie po kapuście kiszonej z makro,i u nas schodzi jak ciepłe bułeczki bo takie wiadereczko potrafimy zjeść w trzy cztery dni.Najlepiej mi smakuje z moją szynką lub kiełbaską na kanapce ale żona dodaje też do różnego rodzaju surówek i sałatek POLECAM naprawdę pycha.
Pzdr.Wosiu
Ps. Ja daję całe suszone baldachy kopru lubię jego zapach - w ogórkach też.

#7 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12854 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 20 sie 2008 - 20:36

Witam

PS. Czy do zlotu Twoje papryczki zdążą się już ukisić? ;)


Myślę że tak . Jeżeli się nie mylę to mam jeszcze jeden słoik od zeszłego roku . Jak się zabiorę to wezmę jeden i drugi .

Pozdrawiam

#8 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 28168 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 20 sie 2008 - 20:39

Przy takiej ilości tego smakołyku, pewnie będziecie jedli z Tomkiem gdzieś na uboczu (za stajniami). :wink:

#9 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12854 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 20 sie 2008 - 20:42

To może jeszcze jeden się zmieści :smile: Będziemy się dzielić . Dla spragnionych jeszcze pozostanie woda po kiszeniu zresztą bardzo dobra - bez konserwantów . :lol:

Pozdrawiam

#10 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1061 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 20 sie 2008 - 20:46

Dla spragnionych jeszcze pozostanie woda po kiszeniu zresztą bardzo dobra - bez konserwantów . :lol:

Pozdrawiam

Ale tylko na syndrom drugiego dnia :grin: :grin: :grin:

#11 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 11 wrz 2008 - 13:43

Witam,
Proszę o pomoc. Zakisiłem w niedzielę paprykę w wiaderku i dzisiaj chciałem przełożyć ją do słoików i zapasteryzować. Kiedy zajrzałem do wiaderka okazało się że na zalewie zrobił się szary kożuch. Czy papryka do wyrzucenia? Czy zebrać nalot, włożyć do słoików i zapasteryzować a może umyć paprykę i zrobić nową solankę? Poradzcie proszę bo szkoda mi nie tyle papryki co włożonej roboty. Dołączona grafika
Dołączyłem zdjęcie jak to wygląda. Zdjęcie trochę marne bo z telefonu.
Pozdrawiam
Marko

#12 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 11 wrz 2008 - 14:19

Na osiem słoiczków po czterech dniach trzy mi skwaśniały (biały kożuch).
Do wyrzucenia.

PS. Gdzieś przeczytałem, że paprykę przed kiszeniem trzeba sparzyć.

#13 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 11 wrz 2008 - 15:28

Dzięki za odpowiedź, niestety niezbyt pocieszającą. W smaku papryka jest bardzo dobra więc może umyję i będzie na bieżące spożycie.

#14 BonAir

BonAir

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2585 postów
  • MiejscowośćKąpino

Napisano 11 wrz 2008 - 16:13

Jeśli dobrze smakuje, to chyba nie jest źle?
Moje były wyraźnie kwaśne.

#15 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 11 wrz 2008 - 16:36

Nie moja nie jest kwaśna, dzisiaj wieczorem zrobię eksperyment i jutro napiszę co wyszło.

#16 wiesiorek

wiesiorek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 291 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 11 wrz 2008 - 18:12

Witam.
Ja od zlotu zakisiłem już 2 razy paprykę i jak narazie wszystko OK.
Kiszę według przepisu z naszej strony, ale od razu wkładam do słoików i po 4-5 dniach jest już dobra do jedzenia potem tylko zapasteryzować i jest super.

Marko- spróbuj wkładać od razu do słoików , a nie zakiszać w wiaderku i dopiero po zakiszeniu przekładać do słoików.
Ja robię w ten sposób i jest wszystko OK.

#17 italodisco

italodisco

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 191 postów
  • MiejscowośćJarosław

Napisano 13 wrz 2008 - 02:39

andrzej k, czy mógłbyś podać również przepisy z wykorzystaniem takiej papryki ? :blush:


1. Zdecydowanie najlepsza do kanapki z białym serem
2. Do pizzy
3. sałatki

#18 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12854 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 13 wrz 2010 - 16:15

Witam


Dzisiaj zakup jutro kiszenie .


Dołączona grafika

#19 beiot

beiot

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1455 postów
  • Miejscowośćsuwałki

Napisano 13 wrz 2010 - 18:19

andrzej k,
jak długo trzeba pasteryzować od momentu zagotowania aby były al dente :wink:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12854 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 13 wrz 2010 - 19:54

jak długo trzeba pasteryzować


Ja pasteryzuję od momentu zagotowania 10min . Takie jest przygotowanie do dłuższego przechowania - nawet do pół roku . Do spożycia na bieżąco nie pasteryzujesz .



Pozdrawiam




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych