Skocz do zawartości

Gdzie kupić oryginalną Alfę 32 z sitkami w dobrej cenie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jak w temacie: czy orientujecie się gdzie kupić oryginalną polską Alfę 32 w dobrej cenie? 

Konkretnie interesuje mnie kompletny zestaw:

1 Polska maszynka Alfa 32

2 komplet sitek: 3, 6, 8, 10, 13, 16, szarpak (sitko 6mm bodajże jest w komplecie z maszynką)

3 komplet 3 lejków.

całkiem dobrą cenę za całość mają tutaj jednak nie robiłem u nich zakupów a czytałem o chińskich podróbach tych maszynek... czy macie niedrogie a sprawdzone źródło lub czy macie może doświadczenia z tym sklepem?

(jestem w trakcie budowania wędzarni "a la beiot'a" więc fundusze naprawdę mocno ograniczone)

z góry dziękuję za poświęcony czas

pozdrawiam

Adam W.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8864-gdzie-kupi%C4%87-oryginaln%C4%85-alf%C4%99-32-z-sitkami-w-dobrej-cenie/

www.siatki.com.pl

wysłałem im zapytanie kilka godzin temu - czekam na odpowiedź

pozdrawiam

Adam W.

Jeżeli używki to szukaj na ogłoszeniach, może zainwestuj już w maszynki  "profesjonalne" jakby to to nie brzmiało.

Edytowane przez Rom_an

szukam nowej - ta z "sklepmietek" ze zdjęcia jest identyczna z tym co podesłałem wcześniej (a 40zl droższa a to prawie 2 sitka) teraz pytanie - według niektórych z Was Blachownia przestała je produkować kilka lat temu a obecny produkt jest od jakiegoś rzemieślnika i odbiega od nich jakością... dostałem nie najgorszą ofertę od Miro na odrestaurowaną używkę i tak naprawdę nie wiem czy to co mają sklepy rzeczywiście jest z blachowni czy nie/tylko na licencji (nie jestem w stanie tego sprawdzić a już na pewno nie zdalnie)  - z drugiej strony znalazłem Kenwooda MG700 (zakupiony 6 miesięcy temu - mało używany (~4x) - mogę dowolnie sprawdzić przed zakupem) za 600zł i się mocno zastanawiam czy nie dołożyć do niej (dojdzie koszt sitek 10'ek) - na podjecie ostatecznej decyzji zostało mi 2.5 tyg czasu i nie chciałbym popełnić błędu... 

opcje:

1 nowa maszynka 32 + nowe sita itp ale nie do końca sprawdzone pochodzenie   (czy ktoś z Was ma z tym doświadczenie?)

2 używana maszynka od kolegi Miro - po ilości pozytywnych opinii o nim mam 99% szans że nie kupię kota w worku

3 MG700 - wyjdzie nieco drożej i nie będzie tak długowieczna ale z tego co piszecie na forum "daje rade" i pasują sitka 10'ki - na + nalezy dodać wygodę i walory estetyczne w kuchni (mieszkam w blokach i przygotowanie produktu muszę robić w swojej ~9.5m kuchni) 

ps:

średnio będę robił ok 10~15kg kiełbas co ~45dni/1.5 miesiąca  

pozdrawiam

Adam W.

Ja bym wybrał maszynkę od Miro, jest pewna i praktycznie niezniszczalna, jak raz w miesiącu pokręcisz korba to zaoszczędzisz na siłowni  :)

Wprawdzie wakacje się skończyły ale tym którzy, chcą kupić tradycyjna maszynkę do mięsa podpowiem że nie wszędzie zakłady likwiduje się jak w Polsce i w wielu krajach dalej są takie produkowane i dostępne w sklepach.Może to śmieszna pamiątka z wakacji ale czego się nie robi dla pasji :D

Dla przykładu maszynka hiszpanska

http://www.neoferr.com/picadora/13350-picadora-carne-garhe-32-8414628000328.html

Edytowane przez fazzii

Jeżeli używki to szukaj na ogłoszeniach, może zainwestuj już w maszynki  "profesjonalne" jakby to to nie brzmiało.

Połączenie tej maszynki z napędem jest fatalne. 

szukam nowej - ta z "sklepmietek" ze zdjęcia jest identyczna z tym co podesłałem wcześniej (a 40zl droższa a to prawie 2 sitka) teraz pytanie - według niektórych z Was Blachownia przestała je produkować kilka lat temu a obecny produkt jest od jakiegoś rzemieślnika i odbiega od nich jakością... dostałem nie najgorszą ofertę od Miro na odrestaurowaną używkę i tak naprawdę nie wiem czy to co mają sklepy rzeczywiście jest z blachowni czy nie/tylko na licencji (nie jestem w stanie tego sprawdzić a już na pewno nie zdalnie)  - z drugiej strony znalazłem Kenwooda MG700 (zakupiony 6 miesięcy temu - mało używany (~4x) - mogę dowolnie sprawdzić przed zakupem) za 600zł i się mocno zastanawiam czy nie dołożyć do niej (dojdzie koszt sitek 10'ek) - na podjecie ostatecznej decyzji zostało mi 2.5 tyg czasu i nie chciałbym popełnić błędu... 

opcje:

1 nowa maszynka 32 + nowe sita itp ale nie do końca sprawdzone pochodzenie   (czy ktoś z Was ma z tym doświadczenie?)

2 używana maszynka od kolegi Miro - po ilości pozytywnych opinii o nim mam 99% szans że nie kupię kota w worku

3 MG700 - wyjdzie nieco drożej i nie będzie tak długowieczna ale z tego co piszecie na forum "daje rade" i pasują sitka 10'ki - na + nalezy dodać wygodę i walory estetyczne w kuchni (mieszkam w blokach i przygotowanie produktu muszę robić w swojej ~9.5m kuchni) 

ps:

zobacz maszynki elektryczne 12 cena  od1000zl warto pomyśleć

człowiek uczy się całe życie

opcje:

ps:

zobacz maszynki elektryczne 12 cena  od1000zl warto pomyśleć

Zgadzam się jednak czeka mnie za dużo wydatków I w tej chwili nie mogę sobie na to pozwolić - 600zł to max co chcę przeznaczyć (to I tak ma być mój "gwiazdkowy prezent")

wędzarnia właśnie "się robi" u stolarza - w piątek dostawa - jutro będzie robiona wylewka i jeśli tylko kumplowi nie urodzi się dziecko (termin maja na wtorek) do niedzieli powinna stać część murowana bez stropu... mam jakiegoś starego zelmera więc na początek wystarczy ale że będzie to moja pierwsza wędzarnia i pierwsza produkcja kiełbasy (jeszcze niedawno kupowałem od ~74letniego sąsiada rodziców z ~30 letnim stażem ale jakiś "życzliwy" go podpi...ił 3x i dziadek dostał ultimatum = koniec produkcji...) to szczerze mówiąc wolałbym tą różnicę zainwestować w nadziewarkę. Maszynkę chce aby nie niszczyć mięsa Zelmerem i aby mieć większe sita + lejek do kiełbasy na wyroby przed świętami.

ps:

umiemy gotować :) klik  klik  choć to będą "nowe szlaki"

pozdrawiam

Adam W.

Nie mam pojęcia czy Was to zainteresuje ale padło na Kenwooda

zdecydowała wygoda, mobilność i cena (biorąc pod uwagę że do alfy chciałem dołożyć napęd)

jeśli kogoś to interesuje Saturn zrobił niezłą promocję - 100zł tańsza od najtańszej na allegro:

https://www.saturn.pl/strefa-connect-lodz-port-lodz/maszynka-kenwood-agd-mg-700,id-43817

Dziękuję wszystkim za rady i przepraszam za zamieszanie (chciałem alfę, podliczyłem koszta, wszystkie za i przeciw i kupiłem to... cóż - rozterki początkującego masarza :blush:)

pozdrawiam

Adam W.

zdecydowała wygoda, mobilność i cena (biorąc pod uwagę że do alfy chciałem dołożyć napęd)

jeśli kogoś to interesuje Saturn zrobił niezłą promocję - 100zł tańsza od najtańszej na allegro:

https://www.saturn.pl/strefa-connect-lodz-port-lodz/maszynka-kenwood-agd-mg-700,id-43817

Dziękuję wszystkim za rady i przepraszam za zamieszanie (chciałem alfę, podliczyłem koszta, wszystkie za i przeciw i kupiłem to... cóż - rozterki początkującego masarza :blush:)

I co jesteś zadowolony z tej maszynki co ją zadobyłeś metodą kupna?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

będę w stanie odpowiedzieć na to pytanie dopiero za ~2 tygodnie - obecnie jestem w Dublinie, sprzęt czeka na mój przyjazd u rodziców,

wrażenie "wizualne" sprawiła na nich bdb - jak wyjdzie w praniu zobaczymy (sitka 10,13,16 + szarpak też już dokupiłem)

ps:

dokupiłem nadziewarkę 5Lhttp://emaks.pl/gastronomia-1/napelniacze-kielbasy/napelniacz-do-kielbasy-5l.html   (z lekkim rabatem w stosunku do tego co maja na stronie) 

pozdrawiam

Adam W.

będę w stanie odpowiedzieć na to pytanie dopiero za ~2 tygodnie - obecnie jestem w Dublinie, sprzęt czeka na mój przyjazd u rodziców,

wrażenie "wizualne" sprawiła na nich bdb - jak wyjdzie w praniu zobaczymy (sitka 10,13,16 + szarpak też już dokupiłem)

ps:

dokupiłem nadziewarkę 5Lhttp://emaks.pl/gastronomia-1/napelniacze-kielbasy/napelniacz-do-kielbasy-5l.html   (z lekkim rabatem w stosunku do tego co maja na stronie) 

sitka od jakiej maszynki pasują do tego Kenwooda? 8 czy 10 ?

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

ile ona kosztowała w Saturnie? na allegro kosztuje 809pln z dostawą http://allegro.pl/kenwood-mg-700-maszynka-do-mielenia-okazja-cenowa-i3746742084.html

799 - ale jak sprawdzałem na allegro najtańsza była po ~890zł więc jeśli rozważasz zakup kupuj śmiało

pozdrawiam

Adam W.

Rozważam zakup bo mój zelmerek ledwo zipie, jak padnie na święta to będę miał przegwizdane - a planuję trochę wyrobu;)

jak widzisz stałem przed bardzo podobnym dylematem (tez mam zelmerka kupionego jeszcze za komuny) - początkowo przeczytałem co polecają ludzie na forum,

wziąłem kartkę długopis i wypisałem sobie + i - alfy 22/32 i własnie tego kenwooda, teoretycznie (wedle kartki) alfa 32 z napędem uczciwie mówiąc wyszła korzystniej,

ale jak wziąłem pod uwagę że moja druga połówka też będzie z maszynki korzystać a wytargać ~30kg spod zlewu (jedyne miejsce gdzie mógłbym ją trzymać w blokach) to nie taka przyjemna sprawa,

+ jak sobie uzmysłowiłem co miałbym w domu jakby włożyła przez przypadek palce (lub dziecko które za ~2 lata planujemy mieć), że o walorach estetycznych nie wspomnę 

to zacząłem się skłaniać w stronę kenwooda (tym bardziej że nadziewarka jednak przyjemniejsza w obyciu od alfy z lejkiem), poczytałem, zadałem kilka pytań przez wiadomości prywatne i kupiłem w ciemno.

Napawa mnie optymizmem to, że niektórzy odpowiedzieli dopiero po tym jak kupiłem i w skrócie każdy pisał że powinienem być zadowolony (z wyjątkiem hałasu brak negatywnych opinii)

nie stać mnie na zakup bubli i zawsze myślę że lepiej dołożyć parę groszy i mieć niezawodny sprzęt na lata - wilki to inna półka cenowa + drogie akcesoria do nich a że masarni nie otwieram padło na nią

czy dobrze czy źle - czas okaże a jeśli jeszcze nie dokonasz zakupu dam znać po pierwszym mieleniu.

Na nadziewarkę się zdecydowałem bo kiedyś i tak bym ją kupił a że teoretycznie ten sprzęt starczy mi dożywotnio to niech od pierwszego dnia ta nowa przygoda będzie przyjemnością a nie walką ze sprzętem (+ jakość produktów powinna być lepsza gdy mięso nie jest powtórnie cięte/miażdżone ślimakiem)

pozdrawiam

Adam W.

Drugą 32, dla swojego towarzysza, kupował w http://www.sklep-masarski.pl/ i chociaż ich tam nie ma lecz na moją prośbę właściciel znalazł i odprawił mi.

Szanowny Tomasz, dzień dobry!
Znów Was niepokoję, przebaczcie.
Widzę na stronie internetowej przemiany i już przygotowany do kupna, lecz nie widzę obecności samej maszynki do mięsa ALFA 32, a ona mi jest potrzebna dla druha.
Proszę podpowiedzieć jak mi jej u was kupić.
Czekam odpowiedzi.
 Dziękuje
 Z szacunkiem, Sasza.

P.S.  Jeśli jest możliwy taki wariant kupna, to oto że chcę kupić  u Was:

maszynki do mięsa ALFA 32 - 1 (jeden)
Nożyk do maszynki 32  -  12(dwanaście)!!!
Sitko maszynki 32/3  -  2(dwa)

Sitko maszynki 32/4  -  2(dwa)
Sitko maszynki 32/8  -   1(jeden)
Sitko maszynki 32/10 -  1(jeden)
Sitko maszynki 32/12  -  1(jeden)
Sitko maszynki 32/14  -  1(jeden)
Sitko maszynki 32/16  -  1(jeden)
Sitko maszynki 32/22  -  1(jeden)
Sitko 32 szarpakowe  -  1(jeden)
To jeszcze nie wszystko :
Jelita wieprzowe 28/30 - 90mb - 2(dwa)
Jelita wieprzowe 30/32 - 90mb - 2(dwa)
Nastrzykiwarka 3 litrowa z igłą -  1(jeden)

Szaszka mam alfe 32 i nastrzykiwarkę 2 l czekam dziś na dostawę sitek i nożyków także jutro wysyłam kuriera i na piątek towar jest u Ciebie.

maszynki do mięsa ALFA 32 - 1 (jeden) 330zł
Nożyk do maszynki 32  -  12(dwanaście)!!! 18zł/szt - 216zł
Sitko maszynki 32/3  -  2(dwa) - 28zł/szt - 56zł
Sitko maszynki 32/4  -  2(dwa) - 26zł/szt - 52zł
Sitko maszynki 32/8  -   1(jeden) - 24zł
Sitko maszynki 32/10 -  1(jeden) - 23zł
Sitko maszynki 32/12  -  1(jeden) - 23zł
Sitko maszynki 32/14  -  1(jeden) - 23zł
Sitko maszynki 32/16  -  1(jeden) - 22zł
Sitko maszynki 32/22  -  1(jeden) - 22zł
Sitko 32 szarpakowe  -  1(jeden) - 28zł
Jelita wieprzowe 28/30 - 90mb - 2(dwa) - 38zł/szt- 76zł
Jelita wieprzowe 30/32 - 90mb - 2(dwa) - 32zł/szt - 64zł
Nastrzykiwarka 3 litrowa z igłą -  1(jeden) - 120zł
RAZEM 1079zł
Wysyłka na mój koszt kurierem do cen doliczyłem mały rabat dla swojego dobrego klienta :), podaj adres gdzie wysyłać i numer telefonu.
pozdrawiam TOMASZ

Spróbujcie zamówić u ich.

Wszyscy ludzie różne! Jeden ja jednakowy...

i ja BAŁT http://seatroutinpoland.e-fora.pl/index.php

• Maxell zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.