Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To mój pierwszy post na forum, witam wszystkich. Jakiś czas temu kupiłem zelmerowską maszynkę Dafne. Na wyposażeniu jest plastykowa dysza, średnica otworu to jakieś 18mm. 

Przeczytałem już, że nie jest to sprzęt łatwy w wykorzystaniu ale jednak chcę spróbować. Dlatego chcę zacząć od dxxy strony ;) . Jaką osłonkę w sensie średnicy i materiału uda się mi, laikowi, tym napełnić bez nadmiernego bólu i rzucania mięsem? 

 

Jeżeli już to sobie zdefiniuję, łatwiej mi będzie wybrać recepturę i wyrób docelowy ( przy czym i tak będzie to raczej kiełbasa/wędlina do suszenia/dojrzewania, póki co nie zainwestowałem w wędzarnię).

Jak dobrze wyjdzie to będę miał argumenty, aby przekonać do wędzarni połowicę  :)

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8933-jak%C4%85-os%C5%82onk%C4%99-mog%C4%99-nadzia%C4%87-t%C4%85-dysz%C4%85/
Udostępnij na innych stronach

były takie? DAFNE?  czy może DIANA?jak masz dyszę-lejek stożkowy to możesz spokojnie nanizać jelita 28-32.

post-46751-0-89157300-1385399539_thumb.jpg

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

Masz rację. DIANA, nie wiem co mi z Dafne strzeliło do głowy. A nasadka wygląda dokładnie jak na zdjęciu. Pisząc 28-32 miałeś na myśli kaliber a nie średnice po namoczeniu, zakładam?  Na stronie kóreegoś sklepu o tym przeczytałem, że to absolutnie nie to samo, jednak wolę się upewnić

spokojnie możesz takich jelit używać,natomiast nasadka prosta o średnicy ok.20mmsłuży do kabanosów parówek cienkich itp.wyrobów o takim rozmiarze

dobre żarcie -to jest to!!!

 

tel.608215213

 

 

natomiast nasadka prosta o średnicy ok.20mmsłuży do kabanosów parówek cienkich

 

  Ale nie w jelitach baranich . Za duża średnica .

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

używając takiej plastykowej końcówki udało mi się wykonać ładnych kilka metów kiełbasy

nie jest to może najwygodniejsze ale da się :)

W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.

 

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.