Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To mój pierwszy post na forum, witam wszystkich. Jakiś czas temu kupiłem zelmerowską maszynkę Dafne. Na wyposażeniu jest plastykowa dysza, średnica otworu to jakieś 18mm. 

Przeczytałem już, że nie jest to sprzęt łatwy w wykorzystaniu ale jednak chcę spróbować. Dlatego chcę zacząć od dxxy strony ;) . Jaką osłonkę w sensie średnicy i materiału uda się mi, laikowi, tym napełnić bez nadmiernego bólu i rzucania mięsem? 

Jeżeli już to sobie zdefiniuję, łatwiej mi będzie wybrać recepturę i wyrób docelowy ( przy czym i tak będzie to raczej kiełbasa/wędlina do suszenia/dojrzewania, póki co nie zainwestowałem w wędzarnię).

Jak dobrze wyjdzie to będę miał argumenty, aby przekonać do wędzarni połowicę  :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8933-jak%C4%85-os%C5%82onk%C4%99-mog%C4%99-nadzia%C4%87-t%C4%85-dysz%C4%85/

były takie? DAFNE?  czy może DIANA?jak masz dyszę-lejek stożkowy to możesz spokojnie nanizać jelita 28-32.

post-46751-0-89157300-1385399539_thumb.jpg

dobre żarcie -to jest to!!!

tel.608215213

Masz rację. DIANA, nie wiem co mi z Dafne strzeliło do głowy. A nasadka wygląda dokładnie jak na zdjęciu. Pisząc 28-32 miałeś na myśli kaliber a nie średnice po namoczeniu, zakładam?  Na stronie kóreegoś sklepu o tym przeczytałem, że to absolutnie nie to samo, jednak wolę się upewnić

spokojnie możesz takich jelit używać,natomiast nasadka prosta o średnicy ok.20mmsłuży do kabanosów parówek cienkich itp.wyrobów o takim rozmiarze

dobre żarcie -to jest to!!!

tel.608215213

natomiast nasadka prosta o średnicy ok.20mmsłuży do kabanosów parówek cienkich

Ale nie w jelitach baranich . Za duża średnica .

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

używając takiej plastykowej końcówki udało mi się wykonać ładnych kilka metów kiełbasy

nie jest to może najwygodniejsze ale da się :)

W walce między sercem a mózgiem zwycięża w końcu żołądek.