Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

i wygląda na to, że klapa. Poproszę fachowców o opinię, ale dla mnie wygląda to na porażkę. Zaczęło pleśnieć? Natarłem solą, cukrem i przyprawami, leżał 6 dni w lodówce. Codziennie odlewałem wodę i przekręcałem. Później 5 dni pod sufitem wisiał. Z godzinę temu spróbowałem plaster i żyję. ;)

post-60661-0-90519200-1385662863_thumb.jpg

post-60661-0-25040900-1385662870_thumb.jpg

post-60661-0-86466200-1385662874_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/
Udostępnij na innych stronach

Kolega nie oblewał tylko oDlewał, ta jedna litera robi zasadniczą różnicę...

Moim zdaniem miało za dużo wilgoci - jesli to pleśń, bo jeśli wykwity solne to nie. Jak umyjesz to powinno dac rade zjesc. Może mięso było naszprycowane fabrycznie ... nie wiem gdzie je kupowałeś.

Ja po tej fazie suszenia w pomieszczeniu robie jeszcze tydzien suszenia w warunkach chłodniejszych np ok 10 stopni

Te czasy zależą od grubości mięsa.

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-316998
Udostępnij na innych stronach

Tego nie wiem, czy było szprycowane. Wodę odlewałem przez pierwsze 2 dni, później już było mało, bardziej przecierałem do sucha pojemnik. Spróbowałem i słone to nie jest, więc pozostaje pleśń, tym bardziej, że na drugiej focie tego czegoś ciemnego na prawo to nie było i od przypraw to też raczej nie. W weekend zrobię kiełbaski dojrzewające na próbę, żeby mięso nie było już tak grube. Szybciej podeschnie. Jeśli się znowu nie uda to pozostanę przy wędzeniu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-317004
Udostępnij na innych stronach

czytaj ze zrozumieniem!!!

 

 

Przepraszam za pomyłkę z dolewaniem wody.

no Bracie tym wpisem honor uratowałeś

Edytowane przez yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-317019
Udostępnij na innych stronach

michal1     pozwoliłam sobie poprawić temat bo prawidłowa nazwa to polędwica .

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-317052
Udostępnij na innych stronach

A co oznacza w tytule tematu "schab b/z"?  (

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-317053
Udostępnij na innych stronach

Oznacza pomyłkę  -  b/k

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-317054
Udostępnij na innych stronach

michał1 jedno pytanie.

Umyłeś mięso po zakupie ?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-317057
Udostępnij na innych stronach

tak. kazde mieso sklepowe myje. brzuch mnie nie boli po sprobowaniu, ale te ciemniejsze plamy nie wygladaja najlepiej. poledwica lezy teraz w lodowce. jak obmyje z tych podejrzanych plamek to pomoze? z drugiej strony parenascie groszy w koszu, ale zdrowie ewentualnie nie ucierpi.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-317069
Udostępnij na innych stronach

Jak ja robię to woda jest tez tylko przez 1-2 dni

 

Dodano: 29 listopad 2013 - 14:30

W sumie Andy ma racje - moze za mało posoliles i woda sie nie wyciągnęła z miesa....

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-317201
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.