michal1 Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Listopada 2013 i wygląda na to, że klapa. Poproszę fachowców o opinię, ale dla mnie wygląda to na porażkę. Zaczęło pleśnieć? Natarłem solą, cukrem i przyprawami, leżał 6 dni w lodówce. Codziennie odlewałem wodę i przekręcałem. Później 5 dni pod sufitem wisiał. Z godzinę temu spróbowałem plaster i żyję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Listopada 2013 A po co oblewałeś wodą, jak byś dobrze przeczytał przepis to takich głupot byś nie robił , czytaj ze zrozumieniem!!! Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-316994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkawroc Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Listopada 2013 napisał że odlewał wodę a nie oblewał Cytuj dobre żarcie -to jest to!!! tel.608215213 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-316995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1 Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Listopada 2013 Wezmę sobie do serca marianek twoją radę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-316997 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Listopada 2013 Kolega nie oblewał tylko oDlewał, ta jedna litera robi zasadniczą różnicę...Moim zdaniem miało za dużo wilgoci - jesli to pleśń, bo jeśli wykwity solne to nie. Jak umyjesz to powinno dac rade zjesc. Może mięso było naszprycowane fabrycznie ... nie wiem gdzie je kupowałeś.Ja po tej fazie suszenia w pomieszczeniu robie jeszcze tydzien suszenia w warunkach chłodniejszych np ok 10 stopniTe czasy zależą od grubości mięsa. Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-316998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1 Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Listopada 2013 Tego nie wiem, czy było szprycowane. Wodę odlewałem przez pierwsze 2 dni, później już było mało, bardziej przecierałem do sucha pojemnik. Spróbowałem i słone to nie jest, więc pozostaje pleśń, tym bardziej, że na drugiej focie tego czegoś ciemnego na prawo to nie było i od przypraw to też raczej nie. W weekend zrobię kiełbaski dojrzewające na próbę, żeby mięso nie było już tak grube. Szybciej podeschnie. Jeśli się znowu nie uda to pozostanę przy wędzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-317004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 28 Listopada 2013 Przepraszam za pomyłkę z dolewaniem wody. Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-317016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba1 Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 28 Listopada 2013 (edytowane) czytaj ze zrozumieniem!!! Przepraszam za pomyłkę z dolewaniem wody.no Bracie tym wpisem honor uratowałeś Edytowane 28 Listopada 2013 przez yerba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-317019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 28 Listopada 2013 Spróbowałem i słone to nie jestTo musi być słone! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-317020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Listopada 2013 (edytowane) michal1 pozwoliłam sobie poprawić temat bo prawidłowa nazwa to polędwica . Edytowane 28 Listopada 2013 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-317052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Listopada 2013 A co oznacza w tytule tematu "schab b/z"? ( Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-317053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Listopada 2013 Oznacza pomyłkę - b/k Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-317054 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 28 Listopada 2013 michał1 jedno pytanie.Umyłeś mięso po zakupie ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-317057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal1 Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Listopada 2013 tak. kazde mieso sklepowe myje. brzuch mnie nie boli po sprobowaniu, ale te ciemniejsze plamy nie wygladaja najlepiej. poledwica lezy teraz w lodowce. jak obmyje z tych podejrzanych plamek to pomoze? z drugiej strony parenascie groszy w koszu, ale zdrowie ewentualnie nie ucierpi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-317069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 29 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Listopada 2013 Jak ja robię to woda jest tez tylko przez 1-2 dni Dodano: 29 listopad 2013 - 14:30 W sumie Andy ma racje - moze za mało posoliles i woda sie nie wyciągnęła z miesa.... Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8958-pierwsza-pol%C4%99dwica-schab-bk-dojrzewaj%C4%85ca/#findComment-317201 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.