Maxell Opublikowano 5 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Grudnia 2013 (edytowane) Kiełbasa z dziczyzny podsuszana Surowce mięsne: - 2 kg mięsa nieścięgnistego z dzika, - 2 kg mięsa nieścięgnistego z sarny, - 2 kg mięsa ścięgnistego z dzika i sarny, - 4 kg podgardla wieprzowego skórowanego; Dodatki i przyprawy: - 0,12 – 0,14 kg mieszanki peklującej, - 0,10 kg soli, - 0,02 kg pieprzu, - 1 gałka muszkatołowa, - 0,01 kg kminku, - 0,01 kg cukru; Osłonki: Cienkie jelita wołowe; Wykonanie: Mięso pokroić na kawałki o bokach nie większych niż 3 cm. Przygotować mieszankę peklującą, wymieszać z nią mięso. Umieścić mięso w osobnych naczyniach, przykryć ściereczkami i odstawić w chłodne miejsce na 2-3 dni. Podgardle pokroić, wymieszać z solą i pozostawić w chłodnym miejscu na 2-3 dni. Rozdrobnić w maszynce do mięsa, stosując siatki o średnicy otworów: 10 - 12 mm — dla mięsa nieścięgnistego, 2 - 3 mm — dla mięsa ścięgnistego (rozdrabniać dwu- lub trzykrotnie z dodatkiem ok. 1 szklanki wody), 4 - 5 mm — dla podgardla. Wymieszać wszystkie składniki z dodatkiem rozdrobnionych przypraw i napełnić osłonki. Okręcać co 30-40 cm, formując batony. Osadzać przez 2-3 godz. w temperaturze pokojowej, w przewiewnym miejscu. Wędzić gorącym dymem przez 2 – 2,5 godz. do osiągnięcia barwy brązowej. Parzyć w temp. 70-75 C do osiągnięcia wewnątrz batonu 70-72 C. Po ocieknięciu i osuszeniu powierzchni ponownie wędzić zimnym dymem do 24 godz. lub ciepłym dymem do 15 godz. Podsuszać w temp. 12-18°C i wilgotności 75-80% przez 4-6 dni aż do osiągnięcia wydajności ok. 90%.Przechowywanie: można przechowywać do kilku tygodni w przewiewnym i chłodnym pomieszczeniu.Oznaki psucia: zmiana zapachu, opleśnienie powierzchni. Autorzy:Andrzej Pisula i Roman Dowierciał Edytowane 5 Grudnia 2013 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9017-kie%C5%82basa-z-dziczyzny-podsuszana/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Grudnia 2013 i napełnić osłonki. Ważne, by osłonek nie napełniać byle jak, co widać na przekroju tej kiełbaski. Powietrze w osłonce szkodzi.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9017-kie%C5%82basa-z-dziczyzny-podsuszana/#findComment-319424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.