Adek Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Witam serdecznie koleżanki i kolegów Dzisiaj wędziłem kiełbasę cienką , krakowską i na próbę zrobiłem jeden baton kiełbasy szynkowej w osłonce białkowej 100mm - 2,7kg . Wszystko ładnie pięknie ale po wędzeniu zachciało mi się zrobić fotkę kiełbasy aby pokazać na forum jak wyglądała przed parzeniem zaraz po wędzeniu ( do swojego tematu ) . I stało się w momęcie gdy ściągałem ją z kija zahaczyłem o wystający element i rozerwałem osłonkę w górnej części ( 1cm ) a kiełbasa miała jeszcze zaliczyć etap parzenia . Różnię kombinowałem co z tym zrobić , dzwoniłem do kolegów z forum i suma sumarum wyszła lipa . Moje wszelkie zabezpieczenia otworu na nic się zdały woda wpłynęła podczas parzenia do batonu nasączyła go i wypłukała co miała wypłukać . Baton 2,5kg szynkowej trafi do zamrażarki i będzie dodatkiem do bigosu . Dlatego mam pytanie do bardziej doświadczonych SiB co w takim momencie robić jak zabezpieczyć rozdarcie/dziurkę aby można było wyrób zaparzyć .Kurcze nie mogę przeżałować , że nie zrobiłem więcej tej kiełbasy , przynajmniej bym posmakował a tak był tylko jeden i zaliczy bigos . Proszę o podanie sposobów co w takim momęcie robić chyba , że już nic się nie da zrobić . Chyba nie byłem pierwszym i jedynym Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9033-uszkodzona-os%C5%82onka-bia%C5%82kowa-przed-parzeniem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 7 Grudnia 2013 co w takim momencie robić jak zabezpieczyć rozdarcie/dziurkę aby można było wyrób zaparzyć Włożyć do osłonki poliamidowej, o średnicy 120 mm i parzyć. Jeśli nie ma pod ręką, to zostaje podpiec w wędzarni do około 68*C. Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9033-uszkodzona-os%C5%82onka-bia%C5%82kowa-przed-parzeniem/#findComment-319221 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zapomniałem dodać , że owinąłem uszkodzone miejsce mocno folią spożywczą i zabezpieczyłem ale to nic nie dało woda wpłynęła w wyrób .Radek ja się już zwijałem do domu , wędzarnia wygaszona i opamiętałem się że fotek nie zrobiłem no i stało się . Miałem podpiekać też krakowską ale tak zmarzłem że miałem dość postanowiłem , że będzie krakowska parzona . Podpiekana to już by nie była szynkowa a ja chciałem zrobić jak w przepisie ( myślałem też o piekarniku ) . Pytam bo może są jakieś sprawdzone sposoby na taką sytuację ja już się pogodziłem ze stratą Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9033-uszkodzona-os%C5%82onka-bia%C5%82kowa-przed-parzeniem/#findComment-319222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radek. Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Grudnia 2013 Podpiekana to już by nie była szynkowa a ja chciałem zrobić jak w przepisie No, nie byłaby, ale wody w środku też by nie było Miałem podpiekać też krakowską ale tak zmarzłem że miałem dość postanowiłem , że będzie krakowska parzona Przy tej pogodzie, to i tak podziwiam hart ducha Cytuj Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9033-uszkodzona-os%C5%82onka-bia%C5%82kowa-przed-parzeniem/#findComment-319227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 7 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Grudnia 2013 zostaje podpiec w wędzarni albo w piekarniku... jeśli masz pakowarkę próżniową też można wykorzystać (zależnie od długości batonu)można również spróbować owinąć folią miejsce uszkodzenia ale potem ścisło zawinąć w szczelny woreczek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9033-uszkodzona-os%C5%82onka-bia%C5%82kowa-przed-parzeniem/#findComment-319228 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 7 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Grudnia 2013 jeśli masz pakowarkę próżniową też można wykorzystać (zależnie od długości batonu) O kurcze mam i nie wpadłem na to No, nie byłaby, ale wody w środku też by nie było Teraz to ja też to wiem można również spróbować owinąć folią miejsce uszkodzenia ale potem ścisło zawinąć w szczelny woreczek Owinąłem to mocno folią ale po kilku minutach folia pływała oddzielnie fakt mogłem jeszcze coś dać na wierzch ale myślałem , że sama folia wytrzyma . Ehhhhhhhh tej pakowaczki próżniowej nie przeżałuję Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9033-uszkodzona-os%C5%82onka-bia%C5%82kowa-przed-parzeniem/#findComment-319231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milanom Opublikowano 9 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 9 Grudnia 2013 Witam!Jeżeli nie mamy grubszej osłonki czy pakowarki próżniowej, to uszkodzony koniec zabezpieczyć woreczkiem foliowym, założonym na koniec uszkodzony, który przymocować do batonu, w odległości min. 5 cm od końca uszkodzenia za pomocą przędzy wędzarniczej, węzłem wyblinką. Wiązać z wyczuciem, ażeby bardziej nie uszkodzić kiełbasy. Wyblinką wiążę wszelkie końcówki osłonek wędlin (poliamidowych i białkowych) do parzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9033-uszkodzona-os%C5%82onka-bia%C5%82kowa-przed-parzeniem/#findComment-319507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.