Skocz do zawartości

Uszkodzona osłonka białkowa przed parzeniem


Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie koleżanki i kolegów :)

 

Dzisiaj wędziłem kiełbasę cienką , krakowską i na próbę zrobiłem jeden baton kiełbasy szynkowej w osłonce białkowej 100mm - 2,7kg . Wszystko ładnie pięknie ale po wędzeniu zachciało mi się zrobić fotkę kiełbasy aby pokazać na forum jak wyglądała przed parzeniem zaraz po wędzeniu  ( do swojego tematu )  . I stało się w momęcie gdy ściągałem ją z kija zahaczyłem o wystający element  i rozerwałem osłonkę w górnej części  ( 1cm ) a kiełbasa miała jeszcze zaliczyć etap parzenia . Różnię kombinowałem co z tym zrobić , dzwoniłem do kolegów z forum i suma sumarum wyszła lipa . Moje wszelkie zabezpieczenia otworu na nic się zdały woda wpłynęła podczas parzenia do batonu nasączyła go i wypłukała co miała wypłukać . Baton 2,5kg szynkowej trafi do zamrażarki i będzie dodatkiem do bigosu :facepalm: . Dlatego mam pytanie do bardziej doświadczonych SiB co w takim momencie robić jak zabezpieczyć rozdarcie/dziurkę aby można było wyrób zaparzyć .Kurcze nie mogę przeżałować , że nie zrobiłem więcej tej kiełbasy , przynajmniej bym posmakował a tak był tylko jeden i zaliczy bigos :facepalm: . Proszę o podanie sposobów co w takim momęcie robić :mellow: chyba , że już nic się nie da zrobić . Chyba nie byłem pierwszym i jedynym  :D  Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9033-uszkodzona-os%C5%82onka-bia%C5%82kowa-przed-parzeniem/
Udostępnij na innych stronach

 

 

co w takim momencie robić jak zabezpieczyć rozdarcie/dziurkę aby można było wyrób zaparzyć
 

Włożyć do osłonki poliamidowej, o średnicy 120 mm i parzyć. Jeśli nie ma pod ręką, to zostaje podpiec w wędzarni do około 68*C.

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9033-uszkodzona-os%C5%82onka-bia%C5%82kowa-przed-parzeniem/#findComment-319221
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem dodać , że owinąłem uszkodzone miejsce mocno folią spożywczą  i zabezpieczyłem ale to nic nie dało woda wpłynęła w wyrób .


Radek ja się już zwijałem do domu , wędzarnia wygaszona i opamiętałem się że fotek nie zrobiłem no i stało się :hmm: . Miałem podpiekać też krakowską ale tak zmarzłem że miałem dość postanowiłem , że będzie krakowska parzona :D . Podpiekana to już by nie była szynkowa a ja chciałem zrobić jak w przepisie :D ( myślałem też o piekarniku ) . Pytam bo może są jakieś sprawdzone sposoby na taką sytuację :D ja już się pogodziłem ze stratą :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9033-uszkodzona-os%C5%82onka-bia%C5%82kowa-przed-parzeniem/#findComment-319222
Udostępnij na innych stronach

Podpiekana to już by nie była szynkowa a ja chciałem zrobić jak w przepisie :D

 

 

No, nie byłaby, ale wody w środku też by nie było ;)

 

Miałem podpiekać też krakowską ale tak zmarzłem że miałem dość postanowiłem , że będzie krakowska parzona :D

 

 

Przy tej pogodzie, to i tak podziwiam hart ducha :thumbsup:

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9033-uszkodzona-os%C5%82onka-bia%C5%82kowa-przed-parzeniem/#findComment-319227
Udostępnij na innych stronach

 

 

zostaje podpiec w wędzarni
albo w piekarniku...

 

jeśli masz pakowarkę próżniową też można wykorzystać (zależnie od długości batonu)

można również spróbować owinąć folią miejsce uszkodzenia ale potem ścisło  zawinąć w szczelny woreczek

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9033-uszkodzona-os%C5%82onka-bia%C5%82kowa-przed-parzeniem/#findComment-319228
Udostępnij na innych stronach

 

 

jeśli masz pakowarkę próżniową też można wykorzystać (zależnie od długości batonu)

 

O kurcze mam i nie wpadłem na to :facepalm:

 

 

 

No, nie byłaby, ale wody w środku też by nie było

 

Teraz to ja też to wiem :D

 

 

 

można również spróbować owinąć folią miejsce uszkodzenia ale potem ścisło zawinąć w szczelny woreczek

 

Owinąłem to mocno folią ale po kilku minutach folia pływała oddzielnie  :D fakt mogłem jeszcze coś dać na wierzch ale myślałem , że sama folia wytrzyma . Ehhhhhhhh tej pakowaczki próżniowej nie przeżałuję  :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9033-uszkodzona-os%C5%82onka-bia%C5%82kowa-przed-parzeniem/#findComment-319231
Udostępnij na innych stronach

Witam!

Jeżeli nie mamy grubszej osłonki czy pakowarki próżniowej, to uszkodzony koniec zabezpieczyć woreczkiem foliowym, założonym na koniec uszkodzony, który przymocować do batonu, w odległości min. 5 cm od końca uszkodzenia  za pomocą przędzy wędzarniczej, węzłem wyblinką. Wiązać z wyczuciem, ażeby bardziej nie uszkodzić kiełbasy. Wyblinką wiążę wszelkie końcówki osłonek wędlin (poliamidowych i białkowych) do parzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9033-uszkodzona-os%C5%82onka-bia%C5%82kowa-przed-parzeniem/#findComment-319507
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.