Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Składniki:

 

0,5 kg leśnych grzybów

 

20dag boczku wędzonego

 

3 duże cebule

 

pęczek natki pietruszki

 

4 jajka

 

oliwa do smażenia

 

sól

pieprz

 

3 łyżki mąki

śmietana.

 

Przygotownie:

Umyte i osuszone grzyby posiekać(mrożone rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody).Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie.Dodać pokrojone grzyby i smażyć wszystko około 15min,dodać poktojoną natkę pietruszki.Doprawić do smaku solą i pieprzem bardziej na ostro i pozostawić do ostygnięcia.Dodać mąkę i jajka dobrze wymieszać.Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć placki z obu stron na złoty kolor.Podawać ze śmietaną.

post-47170-0-03360400-1389098988.jpg

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9207-placki-z-le%C5%9Bnymi-grzybami/
Udostępnij na innych stronach

Anulka z boczkiem jeszcze nie robiłam, w zamian za to dodawałam bułki tartej, ale chętnie wypróbuje Twój sposób :)

czekam również na inne Twoje przepisy :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9207-placki-z-le%C5%9Bnymi-grzybami/#findComment-325142
Udostępnij na innych stronach

Schab w marynacie miodowo-musztardowej.

 

Składniki.

 

1kg schabu bez kości

małe opakowanie śliwek suszonych

kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego

 

Marynata:

6 ząbków czosnku

3łyżki majeranku

2łyżki płynnego miodu

kieliszek oliwy

sól

pieprz

3łyżki musztardy ostrej

Przygotowanie:

Schab umyć,osączyć na papierowym ręczniku.Czosnek obrać przecisnąć przez praskę.Miód wymieszać z musztardą,majerankiem,solą,pieprzem,czosnkiem i oliwą.Schab włożyć do glinianego naczynka,zalać przygotowaną marynatą i odstawić na 4 godziny do lodówki,co jakiś czas mięso obracać.Schłodzony schab wyjąć  z lodówki,przełożyć do naczynia żaoodpornego,posypać zarenkami pieprzu i ziela algielskiego oraz suszonymi śliwkami.Wstawić do nagrzanego piekarnika 200st.C i piec około 1,5 godziny.

post-47170-0-94246300-1389111382.jpg

post-47170-0-20129300-1389111395.jpg

Moją pasją jest kuchnia:)
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9207-placki-z-le%C5%9Bnymi-grzybami/#findComment-325169
Udostępnij na innych stronach

Witaj Anulko.

Ładne te Twoje wyroby. Robię placki na boczku i cebulce, spróbuję też z grzybkami, tylko czy mogą być np. pieczarki? teraz nie mam prawdziwych grzybków.

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9207-placki-z-le%C5%9Bnymi-grzybami/#findComment-325278
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.