mariusz1415 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Ok dzieki, chce sparzyc bo wedlug tabeli dziadka jak kawalek sprobowalem to jest troche za slone, nastepnym razem musze dac mniej peklosolo Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329728 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 27 Stycznia 2014 A przecież Ci pisałem że będzie słono, i dla tego przesłałem Ci tabęlę Miro. Przy tak dosyć niewysokiej temp. jaką masz w beczce, trzymaj twędzonki tak jak pisze Adek, aż kolorek będzie jak trzeba. Podczas parzenia, trochę soli wędzonki oddazą wodzie i będzie nieco mniej słono. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329730 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Dzis to znalazlem co napisales o tej slonosci,bo niemoglem znalesc tego tematu co w nim pytalem.A od Mira to jest ten kalkulator tak? Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329735 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Ten kalkulator jest bardzo dobry, i tego się trzymaj. Tam są dwie opceje. Mniej i bardziej słono. Wpisujesz tylko wagę mięsa i po sprawie.Reszta sama wychodzi.A jak chcsz aby kolorek szybciej łapał, to temperaturę powinieneś trzymać w okolicach 55 stopni C. Edytowane 27 Stycznia 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Probowalem i mi jakis bledy wyskakiwaly sciagalem to kilka razy Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329737 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 27 Stycznia 2014 To bez kalkulatorka jest taki prosty sposób. Waga Cię nie intereuje wogóle, tylko jak lubisz bardziej słono, to dajesz 10 dkg. peklosoli na 1 litr wody. Jak lubisz mniej to dajesz 8,5 dkg. na jeden litr wody z kranu. Mięso ukłdasz dosyć ściśle w pojemniki i zalewasz tyle, aby mięso bylo przykryte. Peklujesz 5 dni. Tą samą wodą robisz nastrzyk. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 27 Stycznia 2014 O fajnie dzieki wole mniej slone, i 5dni wlasnie,a nastrzyk 60ml?Jak bd w domu to sobie to zapisze Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Jak dasz więcej to nie ma kłopotu, i tak wyleci i zostanie w mięsie tyle co mięsko potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Tak? Niewiedzialem, czyli poprostu zaleje zeby bylo przykryte i wystarczy.Jeszcze 40min i ide do domu bo juz zamarzam heh Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 27 Stycznia 2014 dla tego przesłałem Ci tabęlę Miro Tabelę Miro??? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Tak. Tabela ze sklepu Miro.http://www.wyrobydomowe.nazwa.pl/solankamokro.htmlhttp://www.wyroby-domowe.pl/ Edytowane 27 Stycznia 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 27 Stycznia 2014 To nie tabela, tylko kalkulator. Już się przestraszyłem, że na forum prawie każdy ma swoją tabelę. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329751 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Kilka zdj po wedzeniu jeszcze parzenie Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329755 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Nie manipuluj kolorami, bo wyszły zdjęcia trzech różnych planów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zdj zrobione telefonem pozniej zrobie cyfrowka Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Ale tak czy inaczej już widać że są uperaśne, i teraz ciekawe tylko co teściu na to ??? Najważniejsza jest jednak Twoja własna ocena, opinia, i porównanie z poprzednimi "sukcesami". W każdym razie masz teraz jasny i czytelny przekaz, jak powinna wyglądać, a przede wszystkim funkcjonwać dobra, nieskomplikowana i dająca gwarancję dobrego wyrobu wędzarnia. Tobie udało się otrzymać bardzo ładne wędzonki za pierwszym razem. Wnioski teraz wyciągniesz sam i zdecydujesz co masz dalej robić ze swoim murowanym "pomniczkiem" . Edytowane 27 Stycznia 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329773 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Mi i żonie kolorek bardzo sie podobał , zobaczymy po sparzeniu co wyjdzie ,woda w garnku jest czysta ,kiedys takiej nie było i wedzonki byly ciemniejsze i z czarnymi zaciekami ze skroplin.Z murowanym pomnikiem postanowilem ze zostanie tylko jako grill , a zrobie sobie nową podstawe murowana i komore drewnianą tylko niewiem jaką jeszcze i czy w tym roku sie uda, nie mam pojecia.Jestem bardzo zadowolony z tej beczki , nie spodziewałem się że z takiej beczki po oleju mogę zrobic sobie może niezbyt ładną ale za to bardzo łatwą w obsłudze i dobrze wędzacą Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zrób fotki z dobrym balansem bieli Parzenie oczywiście z termometrami dwoma robisz ??Postaraj się fotki ustawiać w pionie lepiej się ogląda wtedy Kolorek ładny a i pewnie w smaku tez niczego sobie - ale teraz na koniec to chyba będę musiał Cię zmartwićHmm jak to napisać byś się za bardzo nie podłamał ??Mach chłopie pecha jak cholera - pokazałeś żonie, że umiesz do koloru i do smaku teraz kobieta nie da się wkręcić w kupne - będziesz tyrał w kuchni i dogadzał kulinarnie A w szumie to czemu masz mieć lepiej niż my Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329780 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Jestem bardzo zadowolony z tej beczki , nie spodziewałem się że z takiej beczki po oleju mogę zrobic sobie może niezbyt ładną ale za to bardzo łatwą w obsłudze i dobrze wędzacą No i właśnie o to chodzi. Resztę pozostawię bez komentarza (tendncyjnego jak wiadomo oczywiście) . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 27 Stycznia 2014 tak z dwoma termometrami w srodku wedzonki zeby było 70stopni.e tam zaraz przewalone :p ja tam lubie to robic nawet mróz mi zbytnio nie przeszkadzał :pzdjecia zaraz zrobie cyfrówką moze beda lepsze Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Mariusz wewnątrz OK ale żeby temp. wody nie była za wysoka trzymaj w granicach 80-85*C - długo to będzie trwało ale warto Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 27 Stycznia 2014 a tutaj zdjecia po parzeniu a boczki jeszcze sie parzątak parzyłem 82 stopnie Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329791 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artur Dor Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Teraz przekrój zobaczymy i Twoje oceny smakowe kiełbasa krojona pod kątem a szynka jak się podoba Cytuj Pozdrawiam cieplutko Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się. Ja życzę jak najlepiej Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Myślę że komentarz zbyteczny, foty wędzonek mówią same za siebie, ale nadal nic nie piszesz co teściu na to ??? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329794 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz1415 Opublikowano 27 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 27 Stycznia 2014 (edytowane) Przekroj za chwile zrobie ,kielbasa byla kupna surowa biala nie parzona.Tesciu w pracy bd kolo 23 dopiero Edytowane 27 Stycznia 2014 przez mariusz1415 Cytuj człowiek uczy się całe życie , a i tak głupi umiera... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9254-budowa-nowego-paleniska/page/5/#findComment-329796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.