Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Receptura

 

 

Surowiec

 

Wieprzowina II kl.  – 2,5 kg

 

post-55133-0-59494800-1392069244_thumb.jpg

 

Cielęcina II kl. – 1,25 kg

 

post-55133-0-57901400-1392069239_thumb.jpg

 

Podgardle – 1,25 kg

 

post-55133-0-54632400-1392069241_thumb.jpg

 

Przyprawy:

 

Użyte do peklowania:

 

Peklosól – 20 g/kg

 

Peklowanie 48h

 

Użyte podczas produkcji:

 

Sól - 2 g/kg

Gałka muszkatołowa – 0,4 g/kg

Pieprz czarny – 1 g/kg

Woda – 65- 70% (do kutrowania cielęciny)

 

Materiały pomocnicze:

 

Jelita wieprzowe 32+

 

Wszystkie rodzaje rozdrobnione raz na siatce 4 mm i raz na siatce 2 mm + blender, mieszanie.

 

post-55133-0-61671700-1392069245_thumb.jpg

 

Serdelki wiązane w odcinki długości 6-7 cm

 

post-55133-0-58475700-1392069243_thumb.jpg

 

Powietrze wykłuwa się.

 

Osadzanie 30 min.

 

post-55133-0-60328900-1392069242_thumb.jpg

 

Osuszanie w temp. 50 st. – 20 min

 

Wędzenie w temp. 60 st. – 70 min.

 

Parzenie w temp 70-72 st. – 30 min.

 

post-55133-0-57857200-1392069240_thumb.jpg

 

Studzenie zgodnie z instrukcją.

 

Receptura pochodzi z  PW 16

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9411-serdelki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/
Udostępnij na innych stronach

na te serdelki to zaraz bym sie wprosila ,zeby nie ta odleglosc :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9411-serdelki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-332970
Udostępnij na innych stronach

paweljack, mam pytanie, jak ze smakiem? chodzi mi o sól, 2 gramy na kg. Nie było za mało? Przy mieszaniu stosowałeś niskie temperatury, tak jak przy parówkach? Nigdy nie walczyłem z serdelkami. :facepalm:  Pozdrowienia. :) :) :)


 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9411-serdelki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-333018
Udostępnij na innych stronach

 

paweljack, mam pytanie, jak ze smakiem? chodzi mi o sól, 2 gramy na kg. Nie było za mało? Przy mieszaniu stosowałeś niskie temperatury, tak jak przy parówkach? Nigdy nie walczyłem z serdelkami. :facepalm:  Pozdrowienia. :) :) :)

Wcześniej było 20g peklosoli, 2 g to dodatkowo i nie potrzeba szczególnej walki z temperaturami, niektórzy przesadzają. Owszem pilnuję temp. ale nie jest to takie straszne jak piszą. Zerknij do receptury i zobacz co jest kutrowane, co mieszane. Pozdrawiam

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9411-serdelki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-333021
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.