paweljack Opublikowano 10 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 10 Lutego 2014 Receptura Surowiec Wieprzowina II kl. – 2,5 kg Cielęcina II kl. – 1,25 kg Podgardle – 1,25 kg Przyprawy: Użyte do peklowania: Peklosól – 20 g/kg Peklowanie 48h Użyte podczas produkcji: Sól - 2 g/kgGałka muszkatołowa – 0,4 g/kg Pieprz czarny – 1 g/kgWoda – 65- 70% (do kutrowania cielęciny) Materiały pomocnicze: Jelita wieprzowe 32+ Wszystkie rodzaje rozdrobnione raz na siatce 4 mm i raz na siatce 2 mm + blender, mieszanie. Serdelki wiązane w odcinki długości 6-7 cm Powietrze wykłuwa się. Osadzanie 30 min. Osuszanie w temp. 50 st. – 20 min Wędzenie w temp. 60 st. – 70 min. Parzenie w temp 70-72 st. – 30 min. Studzenie zgodnie z instrukcją. Receptura pochodzi z PW 16 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9411-serdelki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 11 Lutego 2014 :clap: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9411-serdelki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-332964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 11 Lutego 2014 na te serdelki to zaraz bym sie wprosila ,zeby nie ta odleglosc Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9411-serdelki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-332970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 11 Lutego 2014 @paweljack,Pojechałeś Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9411-serdelki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-332979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 11 Lutego 2014 paweljack, mam pytanie, jak ze smakiem? chodzi mi o sól, 2 gramy na kg. Nie było za mało? Przy mieszaniu stosowałeś niskie temperatury, tak jak przy parówkach? Nigdy nie walczyłem z serdelkami. Pozdrowienia. :) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9411-serdelki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-333018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 11 Lutego 2014 paweljack, mam pytanie, jak ze smakiem? chodzi mi o sól, 2 gramy na kg. Nie było za mało? Przy mieszaniu stosowałeś niskie temperatury, tak jak przy parówkach? Nigdy nie walczyłem z serdelkami. Pozdrowienia. :) Wcześniej było 20g peklosoli, 2 g to dodatkowo i nie potrzeba szczególnej walki z temperaturami, niektórzy przesadzają. Owszem pilnuję temp. ale nie jest to takie straszne jak piszą. Zerknij do receptury i zobacz co jest kutrowane, co mieszane. Pozdrawiam Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9411-serdelki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-333021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 11 Lutego 2014 Paweljack, dziękuję za odpowiedź, przeoczyłem peklowanie wychodzi brak doświadczenia. Pozdrawiam. :) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9411-serdelki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-333024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 11 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Lutego 2014 Niezłe serdelki. Miałem się brać za parówki i chyba pokuszę się też o takie piękne serdelki. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9411-serdelki-parzone-produkcji-paw%C5%82a/#findComment-333027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.