Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam to jest mój pierwszy post na tym forum, więc proszę o wybaczenie jeśli popełnie jakąś gafe.

 

A teraz do rzeczy. Chcę w niedalekiej przyszłości wybudować wędzarnie, Moje pytanie jest takie czy mogę wykorzystać piec z blachą (na której można coś ugotować) jako palenisko do wędzarni?

Czy może lepiej wybudować oddzielnie piec i oddzielnie palenisko do wędzarni?

 

Przeglądam forum i jak do tej pory nie natrafiłem na podobny temat, jeśli takowy jest prosze o link.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9450-palenisko-z-pieca-kuchennego/
Udostępnij na innych stronach

kolego moze zrób fotke pieca , który chcesz wykorzystac , jako podstwae wedzarni , potem na peweno . pojawiasie odpowiedzi na Twoje pytanie >pozdrawiam 

Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9450-palenisko-z-pieca-kuchennego/#findComment-334679
Udostępnij na innych stronach

 

 

A teraz do rzeczy. Chcę w niedalekiej przyszłości wybudować wędzarnie, Moje pytanie jest takie czy mogę wykorzystać piec z blachą (na której można coś ugotować) jako palenisko do wędzarni?

Moim zdaniem  możesz wszystko. Ale moim zdaniem by właściwie wędzić to Ty możesz strawę  tylko podgrzać.

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9450-palenisko-z-pieca-kuchennego/#findComment-334686
Udostępnij na innych stronach

 

A teraz do rzeczy. Chcę w niedalekiej przyszłości wybudować wędzarnie, Moje pytanie jest takie czy mogę wykorzystać piec z blachą (na której można coś ugotować) jako palenisko do wędzarni?

Moim zdaniem  możesz wszystko. Ale moim zdaniem by właściwie wędzić to Ty możesz strawę  tylko podgrzać.

 

No tak o tym nie pomyślałem. :)

 

Piec i tak muszę wybudować bo jest mi potrzebny. Podsumowując jak wędze to nie gotuje ( za niska temperatura) jak gotuje to nie wędze (za wysoka temp.) To teraz nasówa mi sie kolejne pytanie czy moge wędzarnie wykorzystać jako komin czy stawiać lepiej osobny?

 

Ma ktoś może takie bądź podobne rozwiązanie?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9450-palenisko-z-pieca-kuchennego/#findComment-334727
Udostępnij na innych stronach

np. ja użyłem wkładu kominkowego - ciężkie i wielkie bydle - położyłem to na plecach, wylot dymu równolegle do ziemii, potem nasadziłem rurę fi 200 na drugi koniec kolanko; czym zakręciłem dym do góry, a nastęnie do skryznki. wkład nie ma drzwiczek, nakładam na niego kawał blachy. komina nie robiłem bo to jest jakaś mega filozofia i kilo problemów. generalnie zobacz sobie wiejskie wędzarnie skrzynkowe i podążaj w tym kierunku

Edytowane przez mankotom
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9450-palenisko-z-pieca-kuchennego/#findComment-334763
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.