Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie 

jestem nowy na forum i puki co staram się chłonąć wiedzę poprzez czytanie forum i przeglądanie projektów użytkowników 

w sezonie letnim chciałbym przejść do czynu i uwędzić coś swojego 

mieszkam w wynajmowanym domu i nie mam możliwości budowy murowanych projektów  

i jako poczatkujacy nie chial bym sie tez porywac z motyka na slonce

dlatego postanowiłem złożyć wędzarnie w miarę mobilna 

z tego co wyczytałem dobrym rozwiązaniem jest budowa wędzarni drewnianej z paleniskiem bezpośrednim dlatego tez jako paleniska chciałbym użyć małego piecyka żeliwnego typu cyganek (koza) i połączyć go poprzez kolanko z komora wędzarnicza wykonana z beczki drewnianej po whisky 

jak na pierwszy projekt plan jest prosty 

piecyk wysoki na 45 cm z paleniskiem 30x30cm stawiam pod beczka 

dym z piecyka wychodzi rura pozioma dlatego do połączenia pieca z beczka chciałbym użyć kolanka ze stali nierdzewnej 

beczka stała by na trójnogu jakieś 10-20 cm nad paleniskiem z wyciętą dziura od spodu 

na spodzie beczki bezpośrednio nad dziura chciałbym położyć odwróconą mała miskę ze stali nierdzewnej na 4 śrubach żeby dym bezpośrednio z dużą maca nie wpływał do komory wędzenia 

na środku i w górnej części beczki chciałbym umieścić dwa termometry

produkty spożywcze chciałbym powiesić u góry beczki na 4 czy 5 okrągłych tyczkach umieszczonych około 5-10 cm od krawędzi beczki 

na początek beczkę chciałbym przykrywać lnianym materiałem albo lnianym workiem 

z tego co wyczytałem jest to dobre rozwiązanie dla początkujących przy utrzymywaniu temperatury

docelowo jednak chciałbym użyć oryginalnej pokrywy beczki albo z kominem albo w kilkoma otworami z przesuwną osłoną 

puki co to tyle z teorii

bardzo bym prosił doświadczonych ’’zadymiaczy’’  :) o opinie 

czy to co napisałem ma jakiś sens i czy jeżeli złoże  w taki sposób wędzarnie to czy da rade uwędzić tam smaczne produkty 

z góry dziękuje za wszystkie opinie  i pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie

Edytowane przez TOMEK-02
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9531-projekt-w%C4%99dzarni-z-drewnianej-beczki-po-whiskey-i-paleniska-typu-koza/

Proponuję.

Komora wędzarnicza drewniana, lub metalowa, ocieplona.

Wymiary 50 x 50 wysokość około 70 cm.

Grzałka 2 kW+ DG własne lub kupione wg. uznania.  :D

I wędzisz jak chcesz.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Dzień dymry Tomek02
Miro dobrze Ci radzi. Biotit również.
Poproś aby temat przenieść do "wędzarnie".
Nie to żebym był szczególnie doświadczony..... z mojej strony to: dno beczki na wlocie zabezpiecz pogniecionymi puszkami np. 0,5 l :) - poprzybijaj je w formie kołnierza- ppoż.
Pal delikatnie i obserwuj temperatury.

Na początek zestaw masz wystarczający :)
Mam takie coś: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8272-butla-gazowa-wedzarnia-z-butli-gazowej/

Działa, jestem zadowolony :)

Pozdymiam

witam ponownie:)

- Biotit sorki za błędy w poprzednim poście ale jakoś nie mogę już edytować wybacz :)  a temat wędzarnie przejrzałem od deski do deski

- miro dzięki za pomysł ale postanowiłem korzystać z paleniska i żywego ognia dlatego póki co chce się tego trzymać a beczkę dostane za przysłowiową flaszkę z tąd pomysł z beczka

- ziezielony oglądałem już twój projekt bardzo mi się podoba pomysł z butla :) dzięki za słowa otuchy 

na dno beczki dam okrągły kawałek blachy z dopasowanym kołnierzem do rury , mam nadzieje ze nie spłonie :)

w temacie wędzarnie znalazłem dwa projekty na których będę bazował 

- mój projekt wędzarni

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6136-moj-projekt-wedzarni/?hl=beczka

- wędzarnia matyjasza

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7326-wedzarnia-matyjasza/?hl=beczka

mam jednak obawy początkującego czy nie będzie za gorąco za zimno , czy użyć tylko kolanka i dać beczkę bezpośrednio nad paleniskiem czy może użyć metrowej rury jako przewodu dymnego i czy w ogóle mój projekt da rade dlatego tez prosiłem o opinie i porady do podanych przeze mnie elementów 

jeśli wszystko poskładam do kupy to w podziękowaniu wstawię kilka fotek 

dzięki

mam jednak obawy początkującego czy nie będzie za gorąco za zimno

Temperatura zależy głównie od umiejętności palenia, w mniejszym stopniu od rodzaju wedzarni.

Praktyka czyni mistrza :) 

Pozdrawiam,wędzarz