paweljack Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 22 Maja 2015 witam kolejna próba poprawnego wędzenia Witaj, nie zrozumiałem na filmie, co powiedziałeś po 40 minutach suszenia ale uważam, że to za krótko, zwłaszcza że mialeś 35 stopni ( tak wygląda przynajmniej). Powinieneś sprawdzać ręką czy są porządnie suche i wtedy zacząć dymić. Po czterech godzinach powinny być pięknie czerwone. Poza tym wydaje mi się, że masz za mały przepływ powietrza, dym leci tylko szparami. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9603-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-projekt-buryb/page/2/#findComment-426552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buryb Opublikowano 22 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 22 Maja 2015 Dziękuję bardzo za sugestie wezmę pod uwagę następnym razem smaczne było, faktycznie pierś z indyka po sparzeniu niebo w gębie. Przepływ wydaje mi się aż za duży zastanawiałem się nad uszczelnieniem boków i zostawieniem tylko górnych otworów gdyż ciężko uzyskać pożądaną temperaturę i później np. dopiekać bo ciepło za szybko uchodzi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9603-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-projekt-buryb/page/2/#findComment-426583 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 22 Maja 2015 Odnośnie osuszania to zauważyłem że po powieszeniu szynek dosłownie z nich kapało, nie zastosowałeś wcześniejszego "ociekania" zgadzam się rónież z opinią Pawła, czyli za krótki okres osuszania i za niska temperatura w komorze, a tak ogólnie i życzę smacznego oraz dalszych zadymiań Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9603-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-projekt-buryb/page/2/#findComment-426624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lonewolf Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 22 Maja 2015 Koledzy dobrze mówią z tym osuszaniem. Nie robimy na czas tylko tak zeby było suche i na pewno kielbasa bedze sucha szybciej od wedzonek. W dotyku musisz wyczuc ze wedzonka ma sucha powierzchnię a kielbasa lekko pergaminowe jelito. Jesli nie bylo ociekania po wyjeciu z peklu i opłukaniu to tez warto na noc zostawic naddmiar odkapie i wstepnie przeschnie. Ps kolego masz do mnie 16km z Jejkowic jesli to te Rybnickie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9603-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-projekt-buryb/page/2/#findComment-426644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 22 Maja 2015 (edytowane) Witaj, nie zrozumiałem na filmie, co powiedziałeś po 40 minutach suszenia ale uważam, że to za krótko, zwłaszcza że mialeś 35 stopni ( tak wygląda przynajmniej). Powinieneś sprawdzać ręką czy są porządnie suche i wtedy zacząć dymić. Po czterech godzinach powinny być pięknie czerwone.Miałem na myśli wędzonki oczywiście, z kiełbasami to różnie jest, zależy od receptury. Edytowane 22 Maja 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9603-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-projekt-buryb/page/2/#findComment-426676 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buryb Opublikowano 23 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 23 Maja 2015 Koledzy dobrze mówią z tym osuszaniem. Nie robimy na czas tylko tak zeby było suche i na pewno kielbasa bedze sucha szybciej od wedzonek. W dotyku musisz wyczuc ze wedzonka ma sucha powierzchnię a kielbasa lekko pergaminowe jelito. Jesli nie bylo ociekania po wyjeciu z peklu i opłukaniu to tez warto na noc zostawic naddmiar odkapie i wstepnie przeschnie. Ps kolego masz do mnie 16km z Jejkowic jesli to te Rybnickie.tak macie świetne oko.... mięso było mokre próbowałem RATOWAĆ SIĘ RĘCZNIKAMI PAPIEROWYMI....po wyjęciu z solanki następnym razem je zawiesze teraz leżało na talerzu dzięki za sugestje ps. masz racje to te Jejkowice (adres zameldowania) ale ja i "mój wędzarnik " siedzimy w miejscowości piece 5Km dalej. Widze że masz też świetny "wyndzok" może sie kiedyś zgadamy na krzyżowe zadymianie serdecznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9603-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-projekt-buryb/page/2/#findComment-426712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 23 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 23 Maja 2015 ...po wyjęciu z solanki następnym razem je zawiesze teraz leżało na talerzuPlanując wędzenie na sobotnie przedpołudnie, śmiało możesz powiesić wędzonki do ociekania w piątek wieczorem, wtedy będzie OK. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9603-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-projekt-buryb/page/2/#findComment-426716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.