Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam 

kolejna próba poprawnego wędzenia 

Witaj, nie zrozumiałem na filmie, co powiedziałeś po 40 minutach suszenia ale uważam, że to za krótko, zwłaszcza że mialeś 35 stopni ( tak wygląda przynajmniej). Powinieneś sprawdzać ręką czy są porządnie suche i wtedy zacząć dymić. Po czterech godzinach powinny być pięknie czerwone. Poza tym wydaje mi się, że masz za mały przepływ powietrza, dym leci tylko szparami. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9603-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-projekt-buryb/page/2/#findComment-426552
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo za sugestie wezmę pod uwagę następnym razem smaczne było, faktycznie pierś z indyka po sparzeniu niebo w gębie. Przepływ wydaje mi się aż za duży zastanawiałem się nad uszczelnieniem boków i zostawieniem tylko górnych otworów gdyż ciężko uzyskać pożądaną temperaturę i później np. dopiekać bo ciepło za szybko uchodzi 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9603-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-projekt-buryb/page/2/#findComment-426583
Udostępnij na innych stronach

Odnośnie osuszania to zauważyłem że po powieszeniu szynek dosłownie z nich kapało, nie zastosowałeś wcześniejszego "ociekania" :question:  zgadzam się rónież z opinią Pawła, czyli za krótki okres osuszania i za niska temperatura w komorze, a tak ogólnie :clap:  i życzę smacznego oraz dalszych zadymiań :)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9603-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-projekt-buryb/page/2/#findComment-426624
Udostępnij na innych stronach

Koledzy dobrze mówią z tym osuszaniem. Nie robimy na czas tylko tak zeby było suche i na pewno kielbasa bedze sucha szybciej od wedzonek. W dotyku musisz wyczuc ze wedzonka ma sucha powierzchnię a kielbasa lekko pergaminowe jelito. Jesli nie bylo ociekania po wyjeciu z peklu i opłukaniu to tez warto na noc zostawic naddmiar odkapie i wstepnie przeschnie.

 

Ps kolego masz do mnie 16km :) z Jejkowic jesli to te Rybnickie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9603-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-projekt-buryb/page/2/#findComment-426644
Udostępnij na innych stronach

Witaj, nie zrozumiałem na filmie, co powiedziałeś po 40 minutach suszenia ale uważam, że to za krótko, zwłaszcza że mialeś 35 stopni ( tak wygląda przynajmniej). Powinieneś sprawdzać ręką czy są porządnie suche i wtedy zacząć dymić. Po czterech godzinach powinny być pięknie czerwone.

Miałem na myśli wędzonki oczywiście, z kiełbasami to różnie jest, zależy od receptury.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9603-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-projekt-buryb/page/2/#findComment-426676
Udostępnij na innych stronach

Koledzy dobrze mówią z tym osuszaniem. Nie robimy na czas tylko tak zeby było suche i na pewno kielbasa bedze sucha szybciej od wedzonek. W dotyku musisz wyczuc ze wedzonka ma sucha powierzchnię a kielbasa lekko pergaminowe jelito. Jesli nie bylo ociekania po wyjeciu z peklu i opłukaniu to tez warto na noc zostawic naddmiar odkapie i wstepnie przeschnie.

 

Ps kolego masz do mnie 16km :) z Jejkowic jesli to te Rybnickie.

tak macie świetne oko.... mięso było mokre próbowałem RATOWAĆ SIĘ RĘCZNIKAMI PAPIEROWYMI....po wyjęciu z solanki następnym razem je zawiesze teraz leżało na talerzu dzięki za sugestje

 

ps. masz racje to te Jejkowice (adres zameldowania) ale ja i "mój wędzarnik " siedzimy w miejscowości piece  5Km dalej. Widze że masz też świetny "wyndzok" :) może sie kiedyś zgadamy na krzyżowe zadymianie serdecznie pozdrawiam 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9603-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-projekt-buryb/page/2/#findComment-426712
Udostępnij na innych stronach

...po wyjęciu z solanki następnym razem je zawiesze teraz leżało na talerzu

Planując wędzenie na sobotnie przedpołudnie, śmiało możesz powiesić wędzonki do ociekania w piątek wieczorem, wtedy będzie OK.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9603-budowa-grillo-w%C4%99dzarni-projekt-buryb/page/2/#findComment-426716
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.