Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem nowicjuszem i to mój pierwszy post. Zakupiłem wędzarenkę z paleniskiem zewnętrznym. Na początku chcę uwędzić schab. Już jest zapeklowany i "leżakuje" :) Moje pytanie dotyczy kaloryczności zrębków olchy. Nie mam na działce zbytnio dostępu do drzew liściastych. Jedynie sosny i świerki dla tego muszę kupić zrębki w pobliskim sklepie. Mam do uwędzenia 2KG mięsa. Ile kg zrębków mniej więcej będę potrzebował ? Pozdrawiam

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9697-w%C4%99dzenie-schabu-a-kaloryczno%C5%9B%C4%87-zr%C4%99bk%C3%B3w/

Może coś więcej o tej wędzarni ?? posiada ona dymogenerator ??

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!

Jest to taka wędzarnia http://allegro.pl/wedzarnia-ogrodowa-60x60x80cm-termometr-1-5mm-i4112523912.html   

http://allegro.pl/wedzarnia-ogrodowa-60x60x80cm-termometr-1-5mm-i4112523912.html         

Jest komora wędzarnicza otwierana od góry, rura doprowadzająca dym o długości 1m i na końcu jest palenisko z drzwiczkami którymi reguluje się dopływ powietrza

Linki się nie otwierają.

Skoro jest palenisko to użyj do wędzenia drewna.

„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!

Bez kory, drewno dobrej jakości tzn. bez zaczernień, zazielenień itp.

Co do kaloryczności - nie wiem czy taka widza cokolwiek pomoże, trzeba pilnować, chyba że ktoś ma wprawę, jak nie przymierzając DZIADEK, który w trakcie wędzenia na grzybki idzie a i tak ma temp. dymu 55 stopni :)

Ja moje prawie pierwsze wędzenie skończyłem wczoraj. Teraz schładzam wyroby w lodówce. Mam wędzarnie Borniaka, bardzo fajna, ale i tak nie mozna sobie zostawić na kilka godzin i nie pilnować. W zalezności od warunków atmosferycznych temperatura ulega wahaniom i trzeba jej pilnować.

Pozdrawiam i udanego wedzenia.

BTW MZ grubsze okorowane zrębki też mogą się przydać do dymienia :)

Najgorsze są zawsze początki. Jakoś dam rade :) dzięki za pomoc

Na początku będe prubowal nauczyć się utrzymywać temperature oczywiście bez mięsa w komorze :) Jak mówi wielu forumowiczów najpierw trzeba poznać swoją wędzarnie :)

Z tym bez mięsa nie przesadzaj :) dawaj ryby na start, trudno zepsóć - 8-10 h w roztworze soli 5% (można dodac przyprawy jakie kto lubi do ryb), potem osuszanie, nadziewam na szpikulec pod pierwszą parę płetw za głowa (kupije ryby z "głową" dlatego z głową :). I siup do wędzenia. I przetestujesz i posmakujesz. Na początek proponuję pstrągi. 

Pozdrawiam