MiD2006 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Witam, jestem nowicjuszem i to mój pierwszy post. Zakupiłem wędzarenkę z paleniskiem zewnętrznym. Na początku chcę uwędzić schab. Już jest zapeklowany i "leżakuje" Moje pytanie dotyczy kaloryczności zrębków olchy. Nie mam na działce zbytnio dostępu do drzew liściastych. Jedynie sosny i świerki dla tego muszę kupić zrębki w pobliskim sklepie. Mam do uwędzenia 2KG mięsa. Ile kg zrębków mniej więcej będę potrzebował ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9697-w%C4%99dzenie-schabu-a-kaloryczno%C5%9B%C4%87-zr%C4%99bk%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Może coś więcej o tej wędzarni ?? posiada ona dymogenerator ?? Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9697-w%C4%99dzenie-schabu-a-kaloryczno%C5%9B%C4%87-zr%C4%99bk%C3%B3w/#findComment-346280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiD2006 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Jest to taka wędzarnia http://allegro.pl/wedzarnia-ogrodowa-60x60x80cm-termometr-1-5mm-i4112523912.html http://allegro.pl/wedzarnia-ogrodowa-60x60x80cm-termometr-1-5mm-i4112523912.html Jest komora wędzarnicza otwierana od góry, rura doprowadzająca dym o długości 1m i na końcu jest palenisko z drzwiczkami którymi reguluje się dopływ powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9697-w%C4%99dzenie-schabu-a-kaloryczno%C5%9B%C4%87-zr%C4%99bk%C3%B3w/#findComment-346281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boob96 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Linki się nie otwierają.Skoro jest palenisko to użyj do wędzenia drewna. Cytuj „Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9697-w%C4%99dzenie-schabu-a-kaloryczno%C5%9B%C4%87-zr%C4%99bk%C3%B3w/#findComment-346286 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiD2006 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Acha czyli rozumiem, że zrębki oraz trociny nadają się jedynie do wędzarni z generatorami. OK dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9697-w%C4%99dzenie-schabu-a-kaloryczno%C5%9B%C4%87-zr%C4%99bk%C3%B3w/#findComment-346289 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Jak masz możliwość to kup drewno kominkowe buk,dąb,jesion ewentualnie brzoza ,ale do wędzenia bez kory. Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9697-w%C4%99dzenie-schabu-a-kaloryczno%C5%9B%C4%87-zr%C4%99bk%C3%B3w/#findComment-346352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Bez kory, drewno dobrej jakości tzn. bez zaczernień, zazielenień itp.Co do kaloryczności - nie wiem czy taka widza cokolwiek pomoże, trzeba pilnować, chyba że ktoś ma wprawę, jak nie przymierzając DZIADEK, który w trakcie wędzenia na grzybki idzie a i tak ma temp. dymu 55 stopni Ja moje prawie pierwsze wędzenie skończyłem wczoraj. Teraz schładzam wyroby w lodówce. Mam wędzarnie Borniaka, bardzo fajna, ale i tak nie mozna sobie zostawić na kilka godzin i nie pilnować. W zalezności od warunków atmosferycznych temperatura ulega wahaniom i trzeba jej pilnować.Pozdrawiam i udanego wedzenia. BTW MZ grubsze okorowane zrębki też mogą się przydać do dymienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9697-w%C4%99dzenie-schabu-a-kaloryczno%C5%9B%C4%87-zr%C4%99bk%C3%B3w/#findComment-346519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MiD2006 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Najgorsze są zawsze początki. Jakoś dam rade dzięki za pomocNa początku będe prubowal nauczyć się utrzymywać temperature oczywiście bez mięsa w komorze Jak mówi wielu forumowiczów najpierw trzeba poznać swoją wędzarnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9697-w%C4%99dzenie-schabu-a-kaloryczno%C5%9B%C4%87-zr%C4%99bk%C3%B3w/#findComment-346521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Z tym bez mięsa nie przesadzaj dawaj ryby na start, trudno zepsóć - 8-10 h w roztworze soli 5% (można dodac przyprawy jakie kto lubi do ryb), potem osuszanie, nadziewam na szpikulec pod pierwszą parę płetw za głowa (kupije ryby z "głową" dlatego z głową . I siup do wędzenia. I przetestujesz i posmakujesz. Na początek proponuję pstrągi. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9697-w%C4%99dzenie-schabu-a-kaloryczno%C5%9B%C4%87-zr%C4%99bk%C3%B3w/#findComment-346529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.