tier Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Września 2007 Przesylam kilka fotek z wczorajszej produkcji marynowanej papryki, papryka rozna od pepperoni po meksykanskie itp. Zalewa tradycyjnie woda, ocet ale z wieksza iloscia soli (od 2 do 4 lyzek na litr) mozna rowniez zrobic tradycyjna ja jednak wole bardziej slone. Do calosci dodalem troche gorczycy oraz cebuli, czas wekowania do 10-15min max. Doskonaly dodatek do wszelkiego rodzajow sosow, pizzy a nawet jaka zakaska do piwa. http://monki.us/~tier/papryka/DSC09850.JPG http://monki.us/~tier/papryka/DSC09854.JPG http://monki.us/~tier/papryka/DSC09863.JPG http://monki.us/~tier/papryka/DSC09897.JPG http://monki.us/~tier/papryka/DSC09906.JPG http://monki.us/~tier/papryka/DSC09921.JPG a kilka sztuk zostawilem do suszenia... http://monki.us/~tier/papryka/DSC09943.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/975-ostre-papryczki-w-slonej-zalewie/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Września 2007 Tier gdzie znalazłeś sznurek sizalowo-konopny? Dawno takiego nie spotkałem.:shock: PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/975-ostre-papryczki-w-slonej-zalewie/#findComment-17097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 5 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Września 2007 Masz na mysli ostatnie zdjecie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/975-ostre-papryczki-w-slonej-zalewie/#findComment-17107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Września 2007 Masz na mysli ostatnie zdjecie?Nie, ten rodzaj jest dostępny. Miałem na myśli ten którym podwiązywne były krzaki papryki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/975-ostre-papryczki-w-slonej-zalewie/#findComment-17108 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 5 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Września 2007 Sznurek jak i papryczki pochodza z niemiec, co do sznurka to takiego uzywa sie do podwiazywania papryki oraz wszystkiego co rosnie wysoko w szklarni. Na ostatnim zdjeciu to zwykly kabel/skretka :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/975-ostre-papryczki-w-slonej-zalewie/#findComment-17109 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Września 2007 Tier - piękne zdjęcia.W jaki sposób chronisz swoje roślinki przed chorobami i szkodnikami? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/975-ostre-papryczki-w-slonej-zalewie/#findComment-17124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 6 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Września 2007 No piekne te papryczki , szkoda, że gdzies bliżej nie mieszkam , to może bym się załapała na parę :grin: , niestety w Łodzi można kupić tylko czerwoną i niestety w tym roku cóś bardzo droga a ja dokładam duże ilości do ogórków :grin: , a moja działkowa pod nieogrzewną folią malutka w tym roku brakło słoneczka Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/975-ostre-papryczki-w-slonej-zalewie/#findComment-17125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tetrus Opublikowano 7 Września 2007 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Września 2007 Może i ja coś upichcę, bo obrodziło.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/975-ostre-papryczki-w-slonej-zalewie/#findComment-17181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adwokat Opublikowano 2 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Grudnia 2007 Witam. Ja robiłem na sposób macedoński, tylko dostosowany do naszych warunków. Otóż tam robi się w occie winnym, najczęściej jabłkowym. Ja zrobiłem tak, że ugotowałem esencjonalny "kompot" ze skórek jabłkowych i na jego bazie robiłem zalewę. Dałem mniej octu, a więcej soli i dość sporo cukru. Wyszły bardzo dobre... tylko, że z 8 słoików litrowych zostały się 2.. no nic, w przyszłym roku sadzę więcej papryczki Pozdrawiam. adwokat Cytuj Pozdrawiam. adwokat Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/975-ostre-papryczki-w-slonej-zalewie/#findComment-24024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ChefPaul Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 4 Grudnia 2007 ... no to dorzucę swoje "trzy grosze" w papryczkowym temacie "ostra" papryka pasteryzowana Składniki: 1 kg papryki - (najchętniej używam gatunku "cyklon" jest bardzo ostra) 1 litr wody 1 szklanka octu spirytusowego (10%) 1 łyżka soli kamiennej 1 łyżka cukru 3 listki laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 główki czosnku 6 łyżek oliwy http://www.chefpaul.net/spizarnia/Cyklon1.jpg Przygotowanie: Przygotowujemy zalewę: rozpuszczamy sól i cukier we wrzącej wodzie, wlewamy ocet i dodajemy listki laurowe, gorczycę, ziele angielskie oraz pieprz, gotujemy 10 minut, studzimy zalewę do temperatury około 80oC przecedzamy przez sitko. Paprykę dokładnie myjemy pod bieżącą ciepłą wodą. Wykrawamy gniazda nasienne i usuwamy część pestek, ciasno układamy paprykę w słoje i dodajemy po kilka ząbków czosnku. Zalewamy paprykę, dodajemy na wierzch 2 łyżki oliwy i zamykamy szczelnie słoje. Pasteryzujemy około 10 minut, (słoje 1/2 litra). Sprawdzamy czy słoje są szczelnie zamknięte przez ich odwracanie. http://www.chefpaul.net/spizarnia/Cyklon3.jpg Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/975-ostre-papryczki-w-slonej-zalewie/#findComment-24156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 4 Grudnia 2007 A spróbujcie zrobić paprykę w zalewie po śliwkach marynowanych.Coś wspaniałego!Może ktoś zna przepis na pastę z papryki o nazwie ADŻIKA.Kupiłem to kiedyś na Ukrainie.Ostra i bardzo słona,ale świetna do pizzy.pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/975-ostre-papryczki-w-slonej-zalewie/#findComment-24162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 4 Grudnia 2007 Witam Chefie Ja kiszę paprykę chyba według Twojego przepisu , bardzo wszystkim smakuje . Będę próbował również tej ostrej pasteryzowanej Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/975-ostre-papryczki-w-slonej-zalewie/#findComment-24165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 4 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Grudnia 2007 kusy, potrzebna adżyka? My tutaj na tym forum rzeczy niemożliwe załatwiamy od ręki, natomiast na cuda trzeba poczekać dwa dni! :grin: Adżyka: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=31 http://gotowanie.onet.pl/7157,przepis.html Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/975-ostre-papryczki-w-slonej-zalewie/#findComment-24170 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Grudnia 2007 andy!Serdeczne dzięki! :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/975-ostre-papryczki-w-slonej-zalewie/#findComment-24208 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Andy masz rację na cuda trzeba poczekać dwa dni!Popieram. :grin: Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/975-ostre-papryczki-w-slonej-zalewie/#findComment-24232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepper Opublikowano 17 Marca 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 17 Marca 2008 Jako ,że nadszedł czas wysiewów papryki(moja hodowla balkonowa, znowu w tym roku nie ma szans na tzw"zaistnienie" ) zainteresowanym polecam forum, gdzie można się znaleźć kilka przydatnych porad na temat hodowli ,ostrych odmian papryki. http://www.habanero.pl/forum/index.php Na zdjeciu nasionka ,które swego czasu ofiarował mi Chef Paul... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/975-ostre-papryczki-w-slonej-zalewie/#findComment-31269 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 5 Września 2008 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Września 2008 Jak co roku nowa partia marynowanej papryki: - pepperoni - meksykanska - super ostra mala (niestety nazwy nie pamietam) Te odmiany wychodza najlepiej a najlepsza jest zielona pepperoni. Jedna czesc papryki zrobilem w slonej zalewie, na 2.5l zalewy dodalem: ( podaje w gramach :tongue: ) - sol 70g - ocet 110g Do drugiej partii uzylem zalewy z przepisu Chefpaula: http://www.chefpaul.net/pepper1.html 1 litr wody 1 szklanka octu spirytusowego (10%) 1 łyżka soli kamiennej 1 łyżka cukru 3 listki laurowe 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 1/2 główki czosnku Do papryki dodalem drobna pokrojana cebule, marchewke i duuuzo gorczycy. Zalane jeszcze goraca zalewa i pasteryzacja przez 10min. http://monki.us/~tier/papryka/1p.jpghttp://monki.us/~tier/papryka/2p.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/975-ostre-papryczki-w-slonej-zalewie/#findComment-39834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chłop z warmii Opublikowano 5 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Września 2008 No,kochany.Samo patrzenie wprowadza człowieka w zachwyt. :tongue: :tongue: A gdyby tak jeszcze popróbował.Tier,gratulacje i jeszcze raz gratulacje.Pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/975-ostre-papryczki-w-slonej-zalewie/#findComment-39856 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.