Falik_ol Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Witam. Dzisiaj pierwszy raz wędziłem kabanosy. dodatkowym bonusem był boczek z dzika, który akurat mi się trafił...A więc wyszło tak: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9780-kabanosy-wieprzowo-dzicze/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Ładnie wyglądają te kabanosiki Możesz przybliżyć skład farszu ? ten dziczy boczek mnie ciekawi . Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9780-kabanosy-wieprzowo-dzicze/#findComment-349047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Falik_ol Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 poniżej dla zainteresowanych podaję swój przepis:1,3 kg dzika (boczek)1,7 kg karczku wieprzowego15 g/kg soli peklującej (użyłem trochę za mało , więc proponuję dać 17g/kg)łyżeczka cukru2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu1,5 łyżeczki granulowanego czosnkupół łyżeczki jałowcakilka ziaren ziela angielskiego1,5 łyżeczki majeranku mięso I klasy pociąłem nożem na kawałki ok 1cm, reszta na sitku 6mm. wszystkie zioła utarłem ze szczyptą soli w moździeżumięso w soli peklowało się 48h. wędzenie:ok 45min. osuszaniaok. 2,5h wędzenie w temp. 30-40oCok. 45 min. w temp 70-90oC Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9780-kabanosy-wieprzowo-dzicze/#findComment-349048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Dzięki.Tej peklosoli to faktycznie trochę za mało 17-18 g/kg to w zasadzie najczęściej stosowane proporcje. Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9780-kabanosy-wieprzowo-dzicze/#findComment-349053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 U Andrzeja Bagno mogliśmy podpatrzyć skład przypraw do kabanosów który mi bardzo odpowiada ja dajepieprz 3g/kg,czarnuszka 1 g/kgkardamon 0,5 g/kgkminek 1g/kg Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9780-kabanosy-wieprzowo-dzicze/#findComment-349062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiust Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 28 Kwietnia 2014 A ja miałem sarninę i zrobiłem trochę" kabanosów" skład: sarnina 1,1kg II dzik 0,5 kg II wieprzowa 0,5 kg podgardle 0,5 pachwina przyprawy : majeranek ,pieprz, jałowiec, gałka, kolendra, ziele angielskie.Nie wiem czy to były prawdziwe kabanosy ale smakowały wyśmienicie. Przyprawy zastosowałem takie jak do kiełbasy z dzika , na zdjęciu po lewej.Pierwszy raz robiłem wyroby z dziczyzny i jestem mile zaskoczony smakiem, Następnym razem przyprawy zmielę bardziej miałko bo trafia się grubszy kawałek jałowca i ziela. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9780-kabanosy-wieprzowo-dzicze/#findComment-349074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Kwietnia 2014 U Andrzeja Bagno mogliśmy podpatrzyć skład przypraw do kabanosów który mi bardzo odpowiada ja dajepieprz 3g/kg,czarnuszka 1 g/kgkardamon 0,5 g/kgkminek 1g/kgTe zestaw przypraw zastosowany był do kabanosów z jakiego mięsa? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9780-kabanosy-wieprzowo-dzicze/#findComment-349267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Na kursie stosowaliśmy go do mięsa wieprzowego, natomiast ja stosuję z powodzeniem w domu do kabanosów wieprzowych jak i z dzika z efektu w obu wypadkach jestem zadowolony, rodzinka też Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9780-kabanosy-wieprzowo-dzicze/#findComment-349348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zastanawia mnie ta czarnuszka do mięsa.Ja daje do ciasta na chleb albo posypuję po wierzchu.Niedługo jakieś kabanosy zrobię to spróbuję małą porcję zrobić z zestawem tych przypraw. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9780-kabanosy-wieprzowo-dzicze/#findComment-349355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Nie napisałem wcześniej ale oczywiście wszystkie przyprawy są zmielone Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9780-kabanosy-wieprzowo-dzicze/#findComment-349361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Kwietnia 2014 Nie napisałem wcześniej ale oczywiście wszystkie przyprawy są zmielonePrzyjąłem to za oczywistą oczywistość Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9780-kabanosy-wieprzowo-dzicze/#findComment-349416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.