Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie

|

Poszukuje informacji historycznych dotyczące kiełbasy rzeszowskiej ;)

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/
Udostępnij na innych stronach

chyba nie potrafię szukać, może jakiś link ? ;) 

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350626
Udostępnij na innych stronach

To co jest na chomiku to przepis na Rzeszowską pieczoną" autorstwa nota bene Naszego wodza ;)

Nie ma tam żadnego historycznego rysu ;). Swoją drogą to ciekawostka bo niewiele na ten temat można wyszukać a sama nazwa nie jest nazwą chronioną :( dziwne ...

 

"(na 5 kg surowca)

A. Surowiec:

1. Wieprzowina kl. I peklowana - 2,25 kg

2. Wieprzowina kl. II peklowana - 1,75 kg
3WołowinaklIpeklowana- 1,00 kg
MożnazatąpidwieprzowinęklIwieprzowinąklII
BPrzyprawyimateriałypomocnicze
I. Przyprawy:
a)użytedopeklowania
1ólwarzonka- 0,10 kg
2. saletra - 0,005 kg
b) dodane w czasie produkcji:
1ólwarzonka- 0,010 kg
2. pieprz naturalny - 0,006 kg
3. czosnek - 0,003 kg
4. kardamon - 0,001 kg
Ilodczonkumożnazwiękzyddo 0,006 kg.
IIMateriałypomocnicze
Kiełbaniceorednicy32-36 mm.
CPotadurowcapoobróbce
WieprzowinaklIrozdrobnionaprzeziatkę13mmwieprzowinaklII- przeziatkę8mmwołowina
klIrozdrobnionaprzeziatkę2mm(conajmniej2 razy - zamiast kutrowania).
DPotadgotowegoproduktu
Kiełbaaodkręcanawodcinkidługoci18-20cmodcinkitworzązwojewnaturalnympołączeniu
KIEŁBSRZESZOWSKPIECZON- krótintrukcji
1. Peklowanie:
Peklowaniemięazgodniezzaadamiomówionymiwewczeniejzychprzepiach
2. Rozdrabnianie:
Zgodniezrecepturą
3Kutrowanie(podwójnemielenie)
WołowinęklIprzepuzczaięconajmniejdwarazyprzeziatkę2mmimiezazdodatkiemok30%
wodywtounkudociężaruwołowinyPodczamiezaniadodajeięreztęoliiprzyprawy
4. Mieszanie:
WieprzowinęklImiezaięzwieprzowinąklIIażmaanabierzekleitocianatępniedodajeię
przygotowanąwczeniejmaęwołowązprzyprawamiimiezadowymiezaniawzytkich
kładników
5Napełnianieiodkręcaniejelit
Wymiezanąmaanapełniaięcilejelitaodkręcająckiełbaęwodcinkiipozotawiającjew
zwojachPowietrzewykłuwaięigłą
6. Osadzanie:
Wpomiezczeniuchłodzonymwtemp2-6 stopni C przez ok12godzDopuzczaię
przeprowadzanieoadzaniawpomiezczeniuniechłodzonymprzez2-3 godz.
7Wędzenieipieczenie
Wędzeniegorącymdymemprzez70-80 min. i pieczenie przez ok. 30 min (razem 100-110 min) do
oiągnięciawewnątrzkiełbaytemp68-70topniCdobarwyjanobrązowejWczaiewędzenia
pamiętajcieoprzekładaniukijówwwędzarni
8. Studzenie:
Dotemperaturyponiżej18topniCpoczymdzieliiękiełbaynaparki(podwieztuki- dla
nieuwiadomionychcotojetparka)
Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350628
Udostępnij na innych stronach

Mi nie chodzi o recepturę, ale historię ;)

Autor receptury,zakład który 1 partię wyprodukował itp ....

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350631
Udostępnij na innych stronach

Ja wiem o co Ci chodzi ... i napisałem że na chomiku nic takiego nie znajdziesz - przeczytaj cały post ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350632
Udostępnij na innych stronach

zemat ,może chodzi Tobie o kiełbasę z okolic Rzeszowa ? ;)

Pozdrawiam gdzie Ty się ukrywasz?

Edytowane przez Wujaszek Tom

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350637
Udostępnij na innych stronach

roger, zrób coś z tą pisownią/wyłącz słownik albo cóś bo oczy mdleją :devil:  :D

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350638
Udostępnij na innych stronach

W recepturze k. rzeszowskiej na stronie głównej jest błąd.

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/40-kielbasa-rzeszowska-pieczona

- Czytamy że część wp kl I można zastąpić wp kl II.

Powinno być odwrotnie , Część wp. kl II możemy zastąpić wp. kl I w ilości do 5%

 Kiełbasa rzeszowska w przepisach nr 21 nie jest zaliczona do asortymentu regionalnego . Podejrzewam że została wyprodukowana w ZMs w Rzeszowie według receptury-Norma Resortowa Nr.  RN- MPMM- Mięso 46/54

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350639
Udostępnij na innych stronach

roger, zrób coś z tą pisownią/wyłącz słownik albo cóś bo oczy mdleją :devil:  :D

 

 

A Ty kolego widzisz "cudzysłów" i italicę ????? 

TO CYTAT !!! ZAŁĄCZONY Z CHOMIKA A LINK MASZ PONIŻEJ NIEGO ...

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350640
Udostępnij na innych stronach

 

roger, zrób coś z tą pisownią/wyłącz słownik albo cóś bo oczy mdleją :devil:  :D

 

 

A Ty kolego widzisz "cudzysłów" i italicę ????? 

TO CYTAT !!! ZAŁĄCZONY Z CHOMIKA A LINK MASZ PONIŻEJ NIEGO ...

 

 

Nie krzycz na mnie bo się zamknę w sobie... :D

Wiesz ja  jak wklejam jakiś tekst i widzę jakieś babole to koryguje, ale spoko nie ma o co kruszyć kopi.

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350645
Udostępnij na innych stronach

A ja jak cytuję to cytuję wiernie tak jak jest bo to nie moje słowa i nie mam prawa ich poprawiać, sam staram się pisać poprawnie i czytelnie.

Kolega pytał gdzie to na chomiku jest więc dla ułatwienia wrzuciłem  mu to co jest wraz z linkiem, temat nie tyczy przepisu tylko genezy i całej historii wyrobu.

Przepis masz na stronie głównej mniej "oczoj....." /"bolny" 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350650
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przepis masz na stronie głównej mniej "oczoj....." /"bolny" 

Wiem widziałem :)  

Janusz
"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"
www.klubvolvo.org.pl

 

Nie zapomnij klepnąć Pana "S" 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350651
Udostępnij na innych stronach

zemat ,może chodzi Tobie o kiełbasę z okolic Rzeszowa ? ;)

Pozdrawiam gdzie Ty się ukrywasz?

Zadanie: jaka jest historia kiełbasy rzeszowskiej ;)

Cel: pozyskać jak najwięcej informacji na ten temat ;)

 

Nie ukrywam się, tylko obserwuje ;)

zawsze jestem jak na zemat_xl@wp.eu lub na FB ;)

a tych informacji co mam wynika że Śląsk był 1 producentem i autorem, ale ...

Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego,

Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350786
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.