zemat Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Maja 2014 Witajcie|Poszukuje informacji historycznych dotyczące kiełbasy rzeszowskiej Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Maja 2014 Chomikuj.pl tam znajdziesz. Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 7 Maja 2014 chyba nie potrafię szukać, może jakiś link ? Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 7 Maja 2014 (edytowane) To co jest na chomiku to przepis na Rzeszowską pieczoną" autorstwa nota bene Naszego wodza Nie ma tam żadnego historycznego rysu . Swoją drogą to ciekawostka bo niewiele na ten temat można wyszukać a sama nazwa nie jest nazwą chronioną dziwne ... "(na 5 kg surowca) A. Surowiec:1. Wieprzowina kl. I peklowana - 2,25 kg 2. Wieprzowina kl. II peklowana - 1,75 kg 3WołowinaklIpeklowana- 1,00 kg MożnazatąpidwieprzowinęklIwieprzowinąklII BPrzyprawyimateriałypomocnicze I. Przyprawy: a)użytedopeklowania 1ólwarzonka- 0,10 kg 2. saletra - 0,005 kg b) dodane w czasie produkcji: 1ólwarzonka- 0,010 kg 2. pieprz naturalny - 0,006 kg 3. czosnek - 0,003 kg 4. kardamon - 0,001 kg Ilodczonkumożnazwiękzyddo 0,006 kg. IIMateriałypomocnicze Kiełbaniceorednicy32-36 mm. CPotadurowcapoobróbce WieprzowinaklIrozdrobnionaprzeziatkę13mmwieprzowinaklII- przeziatkę8mmwołowinaklIrozdrobnionaprzeziatkę2mm(conajmniej2 razy - zamiast kutrowania). DPotadgotowegoproduktu Kiełbaaodkręcanawodcinkidługoci18-20cmodcinkitworzązwojewnaturalnympołączeniu KIEŁBSRZESZOWSKPIECZON- krótintrukcji 1. Peklowanie: Peklowaniemięazgodniezzaadamiomówionymiwewczeniejzychprzepiach 2. Rozdrabnianie: Zgodniezrecepturą 3Kutrowanie(podwójnemielenie) WołowinęklIprzepuzczaięconajmniejdwarazyprzeziatkę2mmimiezazdodatkiemok30%wodywtounkudociężaruwołowinyPodczamiezaniadodajeięreztęoliiprzyprawy 4. Mieszanie: WieprzowinęklImiezaięzwieprzowinąklIIażmaanabierzekleitocianatępniedodajeięprzygotowanąwczeniejmaęwołowązprzyprawamiimiezadowymiezaniawzytkich kładników 5Napełnianieiodkręcaniejelit WymiezanąmaanapełniaięcilejelitaodkręcająckiełbaęwodcinkiipozotawiającjewzwojachPowietrzewykłuwaięigłą 6. Osadzanie: Wpomiezczeniuchłodzonymwtemp2-6 stopni C przez ok12godzDopuzczaięprzeprowadzanieoadzaniawpomiezczeniuniechłodzonymprzez2-3 godz. 7Wędzenieipieczenie Wędzeniegorącymdymemprzez70-80 min. i pieczenie przez ok. 30 min (razem 100-110 min) do oiągnięciawewnątrzkiełbaytemp68-70topniCdobarwyjanobrązowejWczaiewędzeniapamiętajcieoprzekładaniukijówwwędzarni 8. Studzenie: Dotemperaturyponiżej18topniCpoczymdzieliiękiełbaynaparki(podwieztuki- dla nieuwiadomionychcotojetparka) Autor: Maxell" Tu masz link:http://chomikuj.pl/jadwigad1/moje+przepisy+kulinarne/Kie*c5*82basy+pieczone+lub+parzone+-+trwa*c5*82e+i+p*c3*b3*c5*82trwa*c5*82e Edytowane 7 Maja 2014 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 7 Maja 2014 Mi nie chodzi o recepturę, ale historię Autor receptury,zakład który 1 partię wyprodukował itp .... Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350631 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 7 Maja 2014 Ja wiem o co Ci chodzi ... i napisałem że na chomiku nic takiego nie znajdziesz - przeczytaj cały post Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 7 Maja 2014 (edytowane) zemat ,może chodzi Tobie o kiełbasę z okolic Rzeszowa ? Pozdrawiam gdzie Ty się ukrywasz? Edytowane 7 Maja 2014 przez Wujaszek Tom Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 7 Maja 2014 roger, zrób coś z tą pisownią/wyłącz słownik albo cóś bo oczy mdleją Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 7 Maja 2014 (edytowane) W recepturze k. rzeszowskiej na stronie głównej jest błąd.http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/40-kielbasa-rzeszowska-pieczona- Czytamy że część wp kl I można zastąpić wp kl II.Powinno być odwrotnie , Część wp. kl II możemy zastąpić wp. kl I w ilości do 5% Kiełbasa rzeszowska w przepisach nr 21 nie jest zaliczona do asortymentu regionalnego . Podejrzewam że została wyprodukowana w ZMs w Rzeszowie według receptury-Norma Resortowa Nr. RN- MPMM- Mięso 46/54 Edytowane 7 Maja 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350639 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 7 Maja 2014 roger, zrób coś z tą pisownią/wyłącz słownik albo cóś bo oczy mdleją A Ty kolego widzisz "cudzysłów" i italicę ????? TO CYTAT !!! ZAŁĄCZONY Z CHOMIKA A LINK MASZ PONIŻEJ NIEGO ... Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Maja 2014 roger, zrób coś z tą pisownią/wyłącz słownik albo cóś bo oczy mdleją A Ty kolego widzisz "cudzysłów" i italicę ????? TO CYTAT !!! ZAŁĄCZONY Z CHOMIKA A LINK MASZ PONIŻEJ NIEGO ... Nie krzycz na mnie bo się zamknę w sobie... Wiesz ja jak wklejam jakiś tekst i widzę jakieś babole to koryguje, ale spoko nie ma o co kruszyć kopi. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350645 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 7 Maja 2014 A ja jak cytuję to cytuję wiernie tak jak jest bo to nie moje słowa i nie mam prawa ich poprawiać, sam staram się pisać poprawnie i czytelnie.Kolega pytał gdzie to na chomiku jest więc dla ułatwienia wrzuciłem mu to co jest wraz z linkiem, temat nie tyczy przepisu tylko genezy i całej historii wyrobu.Przepis masz na stronie głównej mniej "oczoj....." /"bolny" Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 7 Maja 2014 Przepis masz na stronie głównej mniej "oczoj....." /"bolny" Wiem widziałem Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zemat Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 8 Maja 2014 zemat ,może chodzi Tobie o kiełbasę z okolic Rzeszowa ? Pozdrawiam gdzie Ty się ukrywasz?Zadanie: jaka jest historia kiełbasy rzeszowskiej Cel: pozyskać jak najwięcej informacji na ten temat Nie ukrywam się, tylko obserwuje zawsze jestem jak na zemat_xl@wp.eu lub na FB a tych informacji co mam wynika że Śląsk był 1 producentem i autorem, ale ... Cytuj Człowiek, który nie robi błędów, zwykle nie robi niczego, Jeśli przyjmiesz do siebie zabiedzonego psa i sprawisz, że zacznie mu się dobrze powodzić - nie ugryzie cię. Na tym polega zasadnicza różnica między psem a człowiekiem. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9809-kie%C5%82basa-rzeszowska/#findComment-350786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.