Łowca Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Maja 2014 Dzień dobry.Mogę kupić mięso z ubitej świni, rozebrane. Całość będzie ważyła około 140 kg (po 6 zł za kilogram). Świnka z pewnego źródła, karmiona ekologicznie, z mojej wsi:) - czy po takim hurtowym zakupie mogę zamrozić mięso i później odmrażać co potrzebne do peklowania i wędzić?- ile czasu mogę przechowywać mięso, aby można je było później wędzić? - na co jeszcze zwrócić uwagę przy takim zakupie?Mogę zamówić także kaszankę z tej świnki. Jak długo można ją mrozić?W związku z moją nową pasją wędzenia, czeka mnie w najbliższych dniach inwestycja w zamrażarkę skrzyniową. Będę miał więc miejsce do przechowywania mięska (i nie tylko). Jeśli temat było już poruszany, proszę podrzućcie linka:) Każda uwaga jest dla mnie na wagę złota. Póki co, mogę odwdzięczyć się poradami wędkarskimi:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9813-zakup-wi%C4%99kszej-ilo%C5%9Bci-mi%C4%99sa/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Maja 2014 Powiem tak, na Twoim miejscu znalazłbym kilka osób i wspólnie kupił mięso po kilkanaście (kilkadziesiąt) kilogramów. Wszystko staraj się robić ze świeżego. Tym sposobem możecie kupować mięso grupowo znacznie częściej i masz pewność, że jest zawsze świeże. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9813-zakup-wi%C4%99kszej-ilo%C5%9Bci-mi%C4%99sa/#findComment-350530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Maja 2014 mięsa mrożone traci strukturę - chyba że masz warunki do ultraszybkiego zamrażania , gdzie nie zdążą się wykształcić kryształy lodu kaszanka - może 5 dni - może - trudno powiedzieć bo nie wiadomo co było dane lepiej wpierw uwędz , a potem zamroz Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9813-zakup-wi%C4%99kszej-ilo%C5%9Bci-mi%C4%99sa/#findComment-350531 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowca Opublikowano 6 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Maja 2014 Maxell, Jumbo - dzięki za podpowiedź. Czyli lepiej kupować i przygotowywać zawsze świeże mięso. Dlatego wolałem zapytać Maxell - to już Twoja kolejna podpowiedź. Często śmigam przez Bełchatów, więc masz u mnie sumka. Jak złowię, czyli najwcześniej w lipcu, dam znać i schłodzonego podrzucę na miejsce:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9813-zakup-wi%C4%99kszej-ilo%C5%9Bci-mi%C4%99sa/#findComment-350539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Maja 2014 Dzięki, ale poczekaj, aż nazbiera się więcej tych podpowiedzi. na zlocie to "jakoś" załatwimy.Tak, jak pisze Jumbo, najlepsze na wyroby mięso świeże, a później nadwyżki uwędzonych (nie parzonych) szynek można mrozić. Dalej jednak jestem za tym, byś kupił mięso razem z kolegami i zrobił tylko tyle wyrobów, ile Ci potrzeba. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9813-zakup-wi%C4%99kszej-ilo%C5%9Bci-mi%C4%99sa/#findComment-350542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
T800 Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Maja 2014 co za duzo to niezdrowo Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9813-zakup-wi%C4%99kszej-ilo%C5%9Bci-mi%C4%99sa/#findComment-350546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowca Opublikowano 6 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Maja 2014 Tak myślałem Ale żonka twierdzi, że skoro wszyscy na wsi mrożą, to i my możemy. Na szczęście jest to Forum! Uczę się panować nad ogniem, muszę dać sobie radę i z żoną Nie wiem, co łatwiejsze... ps. Dobrze, że żonka nie widzi, co piszę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9813-zakup-wi%C4%99kszej-ilo%C5%9Bci-mi%C4%99sa/#findComment-350548 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Maja 2014 ŁowcaMam do Ciebie do Ciebie 80km dla mnie to żadna odległość. Jesteś w stanie załatwić jeszcze jedną świnkę dla mnie albo pół/pół? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9813-zakup-wi%C4%99kszej-ilo%C5%9Bci-mi%C4%99sa/#findComment-350549 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowca Opublikowano 6 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Maja 2014 Karkan - pewnie:) Za 2-3 tygodnie będą bić na wsi 3 świnie. Chcą sprzedać 1 sztukę. Przyszli do mnie, bo zauważyli, że w ostatni weekend wędziłem:) Czy byłbyś zainteresowany 1/3 świni? Dla mnie połowa to za dużo. Ale mój sąsiad jest też zainteresowany. Czyli byłoby nas trzech. Wystarczy Ci 1/3 świnki? Jęśli tak, to temat załatwiony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9813-zakup-wi%C4%99kszej-ilo%C5%9Bci-mi%C4%99sa/#findComment-350552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Maja 2014 Kiedy ewentualnie będzie świna bita? I jak wygląda sprawa mięso będzie wykrojone czy cała półtusza np. ? Cytuj http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9813-zakup-wi%C4%99kszej-ilo%C5%9Bci-mi%C4%99sa/#findComment-350558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 6 Maja 2014 taaaa ..a jak to podzielicie ..(na 3) ....poza tym dlaczego tubulcy są tacy gorliwi w sprzedaży- zazwyczaj wszystko odbywa sę w rodzinie , i nawet sąsiedzi nie wiedzą że było swiniobićie Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9813-zakup-wi%C4%99kszej-ilo%C5%9Bci-mi%C4%99sa/#findComment-350559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowca Opublikowano 6 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 6 Maja 2014 Karkan - za 2-3 tygodnie będą bite 3 świnki. Jedna jest na sprzedaż. Mięso - jak mi powiedziano - ma być rozebrane. Kurde, amator jestem, ale dopytam, czy półtusza, czy wykrojone. Dam Ci znać. Ja połowy na świeżo nie przerobię. Pewnie skończy się tak, że kupisz całą świnkę Jumbo - pewnie chodzi o kaskę - 800 zł piechotą nie chodzi. Poza tym nie dostrzegłem podejrzanej gorliwości, a raczej przychylność i życzliwość. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9813-zakup-wi%C4%99kszej-ilo%C5%9Bci-mi%C4%99sa/#findComment-350570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 6 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 6 Maja 2014 HanieSolo - nie obchodzi mnie siano , ale piszę to co znam z zachowania w głębokiej wsi - którą kocham - pozdro Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9813-zakup-wi%C4%99kszej-ilo%C5%9Bci-mi%C4%99sa/#findComment-350572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 7 Maja 2014 Zapytaj czy to 6pln, przypadkiem nie jest cena "żywca" bo za półtuszę rozebraną to wyjątkowo niska cena. Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9813-zakup-wi%C4%99kszej-ilo%C5%9Bci-mi%C4%99sa/#findComment-350603 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 7 Maja 2014 te 140 kg to waga z dziś, czy obstawiacie że taka będzie za 2 - 3 tyg? jeśli dziś ma 140 to za 2 - 3 tyg może być trochę za dużo słoniny (IMHO) cena która podałeś to cena żywca, możesz spodziewać się że krew zostanie zlana, skóra zostanie z zewnątrz oczyszczona, podroby zostaną wyjęte z zewnątrz, a całość podzielona na dwie częścireszta należy do Ciebie tak jak koledzy wyżej napisali; lepiej wędzić - mrozić - parzyć niż mrozić - wędzić - parzyć ps: można półtuszę podzielić na trzy; łopatka z karkiem + boczek ze schabem + szynka - cała noga Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9813-zakup-wi%C4%99kszej-ilo%C5%9Bci-mi%C4%99sa/#findComment-350648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowca Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 7 Maja 2014 Dzięki serdeczne za rady Wiem, co chciałem wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9813-zakup-wi%C4%99kszej-ilo%C5%9Bci-mi%C4%99sa/#findComment-350696 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 7 Maja 2014 Znaczy udany połów Napisz co zrobisz dalej? Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9813-zakup-wi%C4%99kszej-ilo%C5%9Bci-mi%C4%99sa/#findComment-350698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowca Opublikowano 7 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 7 Maja 2014 Zrezygnuję z zakupu, bo połowy, a nawet 1/3 na żywo nie przerobię. Nie jestem na to gotowy Gospodarz mówił mi, że chce sprzedać świniaka w całości. Jutro go dopytam o szczegóły, czy półtusze, czy wykrojone, i o cenę. Podam informację w tym wątku. Jeśli ktoś będzie chętny, to pomogę w zakupie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9813-zakup-wi%C4%99kszej-ilo%C5%9Bci-mi%C4%99sa/#findComment-350705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 7 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 7 Maja 2014 Kurcze Łowca to ty blisko mnie jestes a czesto jest okazja swinke kupic? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9813-zakup-wi%C4%99kszej-ilo%C5%9Bci-mi%C4%99sa/#findComment-350716 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łowca Opublikowano 8 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 8 Maja 2014 Blisko, blisko, nawet wczoraj w Kłodzku byłem Chyba tylko jeden gospodarz na wsi ma świnie. Pierwszy raz przyszedł do mnie, podobno raz w roku bije. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9813-zakup-wi%C4%99kszej-ilo%C5%9Bci-mi%C4%99sa/#findComment-350792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 8 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 8 Maja 2014 Witam. Jak jest ktoś zainteresowany to przyjechać i zakupić. Nie są moje, ale kontakt ułatwię.Mięso świeże. Fotka robiona wczoraj. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9813-zakup-wi%C4%99kszej-ilo%C5%9Bci-mi%C4%99sa/#findComment-350800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mankotom Opublikowano 9 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 9 Maja 2014 poszukajcie ubojni w waszej okolicy, można tam kupić dowolne części i wybrać np połówkę do 40 kg (bezłba, części na podroby i całej reszty)- myślę że taki kawałek jesteś w stanie przerobić, posiadając nawet niewielką lodówkę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9813-zakup-wi%C4%99kszej-ilo%C5%9Bci-mi%C4%99sa/#findComment-350999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.