Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Kupiłem wczoraj trochę łopatki i przy cięciu okazało sie, że w środku mięśnia są duze przekrwienia - to nie były resztki krwi w okolicach jakiejś żyły ale plamy ciemnej, zakrzepłej krwi nawet koło 5cm średnicy. Napiszcie proszę czy takie coś kwalifikuje się jako wada mięsa i jakie mogą być ewentualne konsekwencje - np czy takie mięso nie będzie sie szybciej psuło w przetworach?

Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9816-wady-mi%C4%99sa/
Udostępnij na innych stronach

 

 

Napiszcie proszę czy takie coś kwalifikuje się jako wada

 

 

 Jeżeli nie ma zmian zapachowych należy wyciąć przekrwiony kawałek i po wszystkim . Takie krwiste możemy dołożyć do mięs na kaszankę albo pasztet  . Myślę że takie przekrwienie powstało na krótko przed ubojem .

 

 Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9816-wady-mi%C4%99sa/#findComment-350865
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedź. Tam gdzie kupiłem mięso jest ono często bardzo brzydko porozbierane. Nie jestem fachowcem ale jak patrze na te na kant ostrugane z tłuszczu polędwice, poszarpaną na strzępy łopatkę to mnie bierze. Teraz jeszcze te krwiaki. Coś mi się zdaje, że stracą klienta. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9816-wady-mi%C4%99sa/#findComment-350866
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Kolega Pis już podał najbardziej prawdopodobną przyczynę takiego wyglądu wędzonki, a ja uzupełnię o inne możliwości powstania tej wady:

"...

5. Puste miejsca:

" Wpływ surowca: przetwarzanie surowca silnie zanieczyszczonego mikrobiologicznie (drobnoustroje wytwarzające gaz),
" Wpływ dodatków: duże dawkowanie cukrów (w powiązaniu z surowcem silnie zanieczyszczonym mikrobiologicznie lub masowaniem w zbyt wysokiej temperaturze i niedostatecznym ogrzaniem powoduje wydzielanie gazów i powstawanie porów),
" Wpływ technologii produkcji: zbyt duże ciśnienie podczas nastrzyku (należy nastrzykiwać wielofazowo przy ciśnieniu do 0,2 MPa); zbyt szybkie masowanie "bez próżni"; brak odpowietrzenia po masowaniu i przed parzeniem,
" Wpływ wędzenia/parzenia: zbyt niska temperatura parzenia lub w środku produktu powiązana z dużym dodatkiem cukru; dzięki wysokiemu pH i aktywności wody przy jednocześnie niskiej temperaturze w środku produktu drobnoustroje wytwarzające gaz nie ulegają zniszczeniu - dochodzi do pustych miejsc wskutek wytwarzania gazów...."

 

Cytat pochodzi z artykułu pt.: Wady wędzonek pazronych i przyczyny ich powstawania", zamieszczonego na stronie głównej - http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/wedzonki-porady/733-wady-wedzonek-parzonych-i-przyczyny-ich-wystepowania

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9816-wady-mi%C4%99sa/#findComment-363858
Udostępnij na innych stronach

Mięsko nie było mrożone ,przynajmniej nie przeze mnie . A kupione "świeże" w sklepie bez jakiegoś niepokojącego zapachu .

Nie było wodniste .

Po wędzeniu smak i zapach ok. tylko kolor jednego mięsnia był jasny jak przy PSE.

 

Dziekuje wszystkim za odpowiedź ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9816-wady-mi%C4%99sa/#findComment-363932
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy to była wada , ale taki karczek mi się trafił ostatnio... Szerze - wyglądalo dość ''ciekawie''post-45054-0-14791800-1407151160_thumb.jpgpost-45054-0-40036200-1407151171_thumb.jpg No... zjedliśmy i żyjemy , :D  więc chyba OK post-45054-0-01764100-1407151310_thumb.jpg

Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9816-wady-mi%C4%99sa/#findComment-364573
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.